Razotkriveno

Izmjene Uredbe o mjerama zaštite od ionizirajućeg zračenja nisu “puč” i nemaju nikakve veze s ovom pandemijom

Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK/ tš

„Skandalozno: Unijete su izmjene o postupanjima u slučaju izvanrednog stanja – Izmijenjene su nadležnosti mnogih tijela, prije svega Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, sve u ‘svoje ruke’ preuzima MUP“, podugački je naslov teksta prepunog netočnosti objavljenog na portalu na Hop.com.hr, a koji je arhiviran ovdje.

Točno je da je na 236. sjednici održanoj 18. lipnja 2020. godine Vlada RH raspravljala i prihvatila prijedlog izmjena i dopuna Uredbe o mjerama zaštite od ionizirajućeg zračenja te postupanjima u slučaju izvanrednog događaja.

No, autorica teksta kreće od pogrešne pretpostavke da Uredba o mjerama zaštite od ionizirajućeg zračenja te postupanjima u slučaju izvanrednog događaja uređuje i postupanje u okolnostima pandemije koronavirusa. Naime, ova Uredba primjenjuje se vrlo usko – isključivo na ionizirajuća zračenja u djelatnostima proizvodnje nuklearne energije, i nema nikakve veze s mjerama zaštite pučanstva od zaraznih bolesti. Te su mjere uređene Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, pa je posljednjim izmjenama i dopunama ovog zakona COVID-19 uvršten na listu zaraznih bolesti čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za Republiku Hrvatsku.

Što se Uredbom mijenja?

Nadalje, predloženim izmjenama i dopunama ove Uredbe nisu izmijenjene nadležnosti Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost jer je Zavod još u veljači 2019. implementiran pod Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Ovo je nemoguće povezati s pandemijom koronavirusa koja je izbila godinu dana kasnije. I konačno, ovaj dokument – za koji tekst tvrdi da predstavlja podlogu za uvođenje diktature i svojevrsni “puč” – objavljen je još 19. veljače 2020. na portalu eSavjetovanja. Punih mjesec dana bio je otvoren za savjetovanje s javnošću – bez ijednog komentara.

Također, kako je prilikom obrazlaganja prijedloga izmjena i dopuna Uredbe rekao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, sama Uredba “na snazi je od ožujka 2018. godine te se njome uređuje odgovor na izvanredni događaj koji može nastati u djelatnostima s izvorima ionizirajućeg zračenja, nuklearnim djelatnostima zbrinjavanja radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora te radnim aktivnostima, kao i mjere zaštite od ionizirajućeg zračenja koje se poduzimaju kao dio odgovora u slučaju izvanrednog događaja”.

A Uredba se odnosi i na usklađivanje s drugim postojećim zakonima.

„Predloženim izmjenama i dopunama pojedine odredbe Uredbe, u smislu nadležnosti za postupanje, usklađuju se sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave te Zakonom o izmjenama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti te su predloženim izmjenama i dopunama predmetne Uredbe izvršene i manje nomotehničke korekcije pojedinih odredbi“, rekao je ministar Božinović.

Akti EU na kojima se izmjene Uredbe temelje

Lako su dostupni i akti Europske unije na kojima se ova Uredba temelji. Tako Direktiva Vijeća 2013/59/ EURATOM od 5. prosinca 2013. propisuje sigurnosne standarde za sve situacije u kojima postoji opasnost od ionizirajućeg zračenja, a temeljem preporuka Međunarodne komisije za zaštitu od zračenja (ICRP). Direktiva Vijeća 2014/87/ EURATOM od 8. srpnja 2014. primjenjuje se na svako civilno nuklearno postrojenje koje podliježe dozvoli za rad prema jurisdikciji država članica EU.

Podatak o tome na što se Uredba o zaštiti od ionizirajućeg zračenja točno odnosi objavljen je već u prvom članku teksta Uredbe. Njezina primjena ograničena je na slučajeve izvanrednog događaja koji može nastati u djelatnostima s izvorima ionizirajućeg zračenja koje su i taksativno navedene: nuklearne djelatnosti, zbrinjavanje radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora te povezane radne aktivnosti. COVID-19 nigdje se u tekstu ne spominje, kao ni 5G tehnologija o čijoj štetnosti kolaju brojne dezinformacije, a Faktograf ih je provjeravao u više navrata (1, 2, 3).

Uredba i 5G tehnologija

Štoviše, kako je Faktograf ranije pisao, znanost itekako razlikuje neionizirajuće zračenje od ionizirajućeg. Ovo drugo, za razliku od prvoga, jest u stanju odstraniti elektrone iz atoma i molekula te svojim nevidljivim prolaskom može utjecati na zrak, vodu i tkivo.

Ionizirajuće zračenje nastupa tek u dijelu elektromagnetskoga spektra nakon ultraljubičastih, tzv. UV-zraka. Ono je isto štetno i može uzrokovati rak kože, zbog čega postoje kreme za sunčanje. Nakon UV zraka nastupaju rentgenske X-zrake, kojima se tkivo smije izlagati u vrlo ograničenim količinama te gama zračenje, koje nastaje nuklearnom fisijom iliti “cijepanjem atoma”.

Budući da 5G mreža koristi frekvencije daleko ispod ionizirajućih zračenja, ova Uredba ne može se odnositi na 5G tehnologiju.

Manipuliranje brojem umrlih od Covida-19 starim podacima

Nastojeći ipak razvijati potpuno neutemeljenu tezu koja koronavirus povezuje s „uvođenjem diktature u kojoj MUP dobiva sve ovlasti“, tekst manipulativno koristi i infografiku o dnevnom broju smrtnih ishoda različitih bolesti s početka ožujka 2020. godine. Manipulativno, jer Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) redovno objavljuje ažurirane podatke prema kojima je u 24 sata od 23. do 24. lipnja od korone umrlo 4.187 ljudi. Isti izvještaj donosi i grafički prikaz širenja bolesti iz kojega je vidljivo kako broj zaraženih nakon 9. ožujka počinje značajno rasti.

Značajno je porastao i broj smrti pa je The Economist već početkom svibnja objavio da je virus COVID-19 najveći ubojica u 2020. godini.

Faktograf o ranijim dezinformacijama iste autorice pisao ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.