Razotkriveno

Na slici se nalazi mladunče koluga i nije snimljena ni blizu Drave

Foto: Facebook

Sunda lemur ili koluga, odgovor je na pitanje „Kaj je ovo?“ objavljeno na Facebooku uz dezinformaciju da je životinja 17. srpnja 2017. godine uhvaćena na starom toku Drave. Objava je arhivirana ovdje, a ista fotografija objavljena je nekoliko dana ranije, 8. srpnja 2017. na Twitter profilu ZoologiMy uz komentar da se radi o mladunčetu koluge. ZooloigiMy inače je profil posvećen podizanju svijesti javnost o važnosti očuvanja prirode u Maleziji. Na tu su činjenicu upozorili i komentatori same Facebook objave.

Koluga obitava u Jugoistočnoj Aziji

Koluga je sisavac koji živi na drveću u Jugoistočnoj Aziji, a kožni zalisci nalik krilima služe mu za jedrenje između stabala. Na web stranici World Wild Life navodi se kako postoje dvije vrste od kojih jedna živi na južnim Filipinima, dok je druga prisutna u Vijetnamu, Laosu, Kambodži, Mjanmaru, Maleziji i Indoneziji. Ove povučene, noćne životinje nikad nisu viđene izvan tropskih šuma Jugoistočne Azije, i upravo iz tog razloga o navikama ovih biljojeda nema previše informacija.

Objava iz 2017. posljednih se tjedana opet širi Facebookom te je u međuvremenu podijeljena više tisuća puta. Vjerojatno jer se ista fotografija nedavno opet pojavila i u inozemstvu, u travnju ove godine, uz napomenu da je životinja izvučena iz Parane, rijeke koja prolazi kroz Brazil i Paragvaj. I ta je objava postala viralna te ju je provjerio AFP Factual, latinoamerički portal za provjeru činjenica.

Uz fotografiju viralne su postale i dezinformirajuće snimke

Latinoamerička verzija sadržavala je uz fotografiju i dvije videosnimke. Na jednoj od njih su stručnjaci Sarawak Forestry, zaštićenog šumskog područja u Maleziji, prepoznali kolugu i uspjeli locirati gdje je video snimljen. Radi se, naime, o zaštićenoj vrsti i Malezija kažnjava svaki pokušaj da je se lovi, ubija ili drži kao kućnog ljubimca.

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.