Razotkriveno

SARS-CoV-2 ne širi se oblacima u Novom Pazaru, ni igdje drugdje

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Na Facebooku se dijeli video oblaka iznad Novog Pazara u Sandžaku u Srbiji, uz retoričko pitanje je li riječ o zaprašivanju koronom.

“KORONA” NAD NOVIM PAZAROM?-“Oblak” se odjednom pojavio, pa isto tako brzo nestao… Da l’ nam ovo uveče zaprašuju bašče il’ nas?” i “Da li ovo može biti sarin ili insekticidi???? U trenutku se pojavi i nestade!!”, pitanja su koja prate dva kratka video snimka, objavljena 30. lipnja 2020. godine. Primjer objave arhiviran je ovdje i ovdje. Video je podijeljen više stotina puta.

Naprosto oblačno

Iako ne znamo točno da je video snimljen kada je i objavljen, dostupni meteorološki podaci za Novi pazar u noći s 29. na 30. lipnja pokazuju da je vrijeme bilo “djelomično oblačno”. Dok su neki komentatori videa upozorili da bi bojni otrov sarin odmah ubio stanovnike grada, pa i snimatelja spomenutog videa, dobar je dio njih uvjeren da je riječ o nekoj vrsti zaprašivanja koje dovode u vezu s koronavirusom i stanjem u Sandžaku.

Naime, posljednjih dana broj zaraženih virusom SARS-CoV-2 u Srbiji je porastao, a situacija je posebno teška u pokrajini Sandžak i gradovima Novom Pazaru i Tutinu. Novi Pazar je 25. lipnja uveo izvanrednu situaciju zbog porasta broja oboljelih, a 27. lipnja dodatno je pooštrio mjere i naredio „zatvaranje svih zabavnih parkova za djecu, skraćenje radnog vremena do 19 sati svih trgovačkih radnji i marketa, frizerskih salona, pekarnica, mesarnica i ostalih uslužno-zanatskih objekata”, prenosi u svojoj analizi portal Istinomer. Bаlkаnskа istrаživаčkа mrežа, BIRN 22. lipnja je objavila analizu baze dostupnih podataka i ustanovila da se brojevi o zaraženima i umrlima ne podudaraju s onima koje je javnosti priopćavao srpski Krizni štab.

Porast oboljelih u Novom Pazaru – plodno tlo za teorije zavjere

U takvoj atmosferi, plodnoj za širenje straha pa i teorija zavjera, valja ponoviti osnovne informacije o virusu SARS-CoV-2 i načinima njegovog širenja. Dakle, virus SARS-CoV-2 širi se s osobe na osobu (prijenos s čovjeka na čovjeka). Zaraza se širi kapljičnim putem (odnosno, udisanjem kapljica sline koje se rasprše kad zaražena osoba govori, kihne ili se nakašlje). Ove su kapljice teške, ne putuju daleko i brzo padaju na tlo. Kapljice mogu pasti i na različite površine, pa se virusom možemo zaraziti i diranjem zaražene površine a zatim diranjem očiju, nosa i usta. Zbog ovih karakteristika širenja zaraze, savjetuje se često pranje i dezinfekcija ruku, izbjegavanje diranja lica rukama i držanje razmaka od najmanje jednog metra među osobama.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da se SARS-CoV-2 može zadržati na plastičnoj i metalnoj površini do 72 sata, manje od 4 sata na bakrenoj površini te manje od 24 sata na kartonu. Virus je na površinama daleko najopasniji odmah nakon što se na njima nađe, odnosno u prvim satima od kontakta s površinom.

Spomenimo da se slična teorija – o širenju zaraze koronom preko kišnih oblaka iz Kine – pojavila na tajvanskim društvenim mrežama te je demantirana. Stručnjaci koji su govorili za Taiwan Fact Check Center su se složili da nema znanstvenih dokaza da oblaci prenose viruse te da virus SARS-CoV-2 ne bi ni preživio na visinama konvektivnih oblaka.

Teorije zavjere o chemtrailsima i tajnom atmosferskom programu velikih razmjera “zaprašivanja stanovništva” koje je Faktograf raskrinkao možete pročitati ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.