Razotkriveno

Bill Gates nije najavio da će se ljudima necijepljenima protiv Covida-19 ograničavati kretanje

Zaklada Bill i Melinda Gates

Društvenim mrežama širi se fotografija s citatom koji se netočno pripisuje Billu Gatesu (primjer arhiviran ovdje). Radi se o još jednom pokušaju propagiranja neutemeljene teorije zavjere prema kojoj Gates koristi pandemiju Covida-19 za prisilnu vakcinaciju stanovništva.

“Moramo razviti digitalni certifikat, koji pokazuje tko je primio sva cjepiva. Samo oni koji su primili potrebna cjepiva mogu putovati, ići u crkve, sudjelovati u sportskim manifestacijama, odlaziti na koncerte, dobiti posao, itd…”, tekst je fotografije koji prati Gatesova slika.

Što je Gates rekao

Fotografija ne upućuje ni na kakav izvor gdje bi se čitatelj mogao uvjeriti da je Gates doista izrekao izjavu koja mu se pripisuje. Pokušali smo takav izvor stoga pronaći sami, ali nismo mu ušli u trag.

Bill Gates, osnivač Microsofta i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, zadnjih godina poznat prvenstveno po radu svoje humanitarne zaklade koja podržava projekte procjepljivanja, u više navrata je javno govorio o pandemiji i mjerama koje je potrebno poduzeti za suzbijanje virusa.

Međutim, nikad nije izjavio da će se slobodno moći kretati i zapošljavati samo one osobe koje prime cjepivo. Izmišljeni citat vjerojatno je deriviran iz Gatesovog intervjua za CBS iz travnja 2020.

Tom je prilikom Gates rekao ovo:

“Čak i jednom kad se smanji broj zaraženih, kako će otvaranje izgledati? Kojim će se aktivnostima, kao recimo školama, dati prednost i što se može napraviti tako da rizik prijenosa virusa ostane nizak? I koje će aktivnosti, u smislu masovnih okupljanja, biti, na određen način, malo više opcionalne? Dok ne budemo imali široku procijepljenost, moguće je da se takva masovna okupljanja uopće neće moći održavati”.

Digitalni certifikat

Digitalni certifikat, koji bi trebao pokazivati tko je primio cjepivo, Gates je spomenuo na drugom mjestu, nešto ranije. Na svom blogu je u ožujku 2020. objavio tekst naslovljen “31 pitanje i odgovori o Covidu-19”.

Među ostalim, Gates si je postavio i sljedeće pitanje: “Što ćemo morati promijeniti u načinu poslovanja da očuvamo svoje gospodarstvo dok se držimo socijalnog distanciranja?”

U odgovoru Gates tvrdi da je ključno očuvati opskrbu hranom i zdravstveni sustav, kao i opskrbu vodom, strujom i internetom, nakon čega zaključuje: “Prije ili kasnije imat ćemo nekakav digitalni certifikat koji će pokazivati tko se oporavio ili tko je nedavno testiran ili, kad budemo imali cjepivo, tko je cijepljen”.

Da zaključimo: Bill Gates smatra da će se zbog pandemije Covida-19 velika javna okupljanja na neko vrijeme trebati ograničiti, kao i da će se s vremenom zbog funkcionalnosti ekonomije uvesti digitalni certifikat s relevantnim podacima o tome je li neka osoba potencijalno zarazna ili ne. Međutim, nigdje nije najavio da će cijepljenje biti obvezno, niti da će necijepljenim osobama kretanje biti ograničeno. Gates, na kraju krajeva, nema ni ovlasti da tako nešto odluči. Mjere suzbijanja epidemije donose nacionalne vlasti u svakoj pojedinoj državi.

 

Zaklada Billa i Melinda Gates je među donatorima američkog Instituta Poynter, pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža fact-checkera (International Fact-Checking Network, IFCN). Faktograf.hr član je IFCN-a, ali rad Faktografa nije financiran sredstvima Zaklade Billa i Melinde Gates. Informacije o izvorima financiranja portala Faktograf.hr dostupne su ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.