Razotkriveno

Lažni liječnik zarađuje milijune šireći dezinformacije o Covidu-19

Na YouTube kanalu i Facebook stranici protivnice cijepljenja Marije Stojaković, koji uglavnom služe objavljivanju titlovanih videa koji promoviraju različite teorije zavjere, veliku gledanost ima uradak u kojem navodni liječnik Robert Young tvrdi da je Covid-19 “samo koncept koji postoji na papiru” te da je trovanje (a ne virus) uzrok svih bolesti i pandemija.

Video je arhiviran ovdje, a podijeljen je više od 3,5 tisuća puta.

U 13 minuta videa Young iznosi niz dezinformacija i manipulacija, poput tvrdnji da “ne možeš da dokažeš ili osporiš virus, ne možeš da dokažeš da li postoji ili ne”, “sve što završava sa ‘sindrom‘ je priznavanje da ne znamo šta je uzrok”, “virusi kao što je polio virus, HIV virus, ebola virus, SARS virus koji je kovid2 u 19 (izvorni titl, op.a.) nikada nisu gajeni, nikada nisu prečišćeni, i nikada nisu identifikovani pomoću naučog metoda, zlatnog standarda koji su Kochovi postulati” itd.

Sve ove negacije znanstvenih dosega služe mu kako bi promovirao vlastitu teoriju da je za liječenje bilo kojeg zdravstvenog problema dovoljan jedan tretman, a to je alkalni način života i prehrane.

Prevarant koji je zbog nardiliječništva bio i u zatvoru

Kako piše portal Media Matters, Robert O. Young je “prevarant koji je između ostalog zarađivao milijune prodajom lažnih medicinskih lijekova oboljelima od raka, a odslužio je i zatvorsku kaznu radi prakticiranja liječničke prakse bez dozvole”.

“Diplomu” je stekao na Koledžu za prirodno zdravlje Clayton, u Birminghamu u Alabami, koji je zatvoren 2010. godine jer nije uspio dobiti akreditaciju za svoj nastavni program. Youngovo djelovanje detaljno je analizirao portal Quack Watch, koji donosi i detalje o brojnim tužbama i presudama protiv njega, koje sežu još u 1995. godinu.

U zatvoru je završio 2017. godine zbog prakticiranja medicine bez dozvole, a u sklopu nagodbe o priznanju krivnje, Young je morao javno na sudu priznati da nije mikrobiolog, hematolog, medicinski ili naturopatski liječnik ili školovani znanstvenik. Godinu kasnije u tužbi koju je protiv njega podnijela žena oboljela od raka, koju je liječio “alkalnom terapijom”, određeno mu je da plati odštetu od 105 milijuna dolara.

Nakon izlaska iz zatvora 2017. godine, Young je nastavio promovirati svoje navodne lijekove na svojoj internetskoj i Facebook stranici (koja ima gotovo 60.000 sljedbenika) te putem internetske trgovine pHMiracleProducts.com, etiketirajući ih kao “prehrambene proizvode”.

Wall Street Journal je u srpnju 2019. godine objavio da Young koristi Facebook za promociju “injekcije sode bikarbone i režima sokova” za liječenje raka, a citirali su i Ginu Darvas, zamjenicu okružnog tužitelja iz San Diega, koja je navela da je Young promoviranjem svojih proizvoda na Facebooku i YouTubeu zarađivao čak 5 milijuna dolara godišnje prije osude. Samo početna telefonska konzultacija s Youngom, u trajanju od jednog sata, košta 300 dolara.

Sada sve te proizvode Young u svojim nastupima promovira i za Covid-19.

U priču uvukao i 5G

U skladu sa svojim nedokazanim teorijama, Young i u ovom videu tvrdi da je koronavirus – ili ono što on naziva “koronski efekt”, zapravo “propadanje ćelijske membrane zbog okruženja u kojoj ta ćelija živi”, odnosno “biokemijsko trovanje telesnih tečnosti”. Budući da ne priznaje postojanje virusa, za širenje Covida-19 po svijetu okrivljuje “doprinoseće faktore” kao što su “radiotalasi, mikrotalasi, gama talasi, hemijsko trovanje, 5G tehnologija”. Sve je ove i slične tvrdnje Faktograf već demantirao.

 

 

Iako su neki pratitelji kanala Marije Stojaković upozorili da Young nije liječnik, ona video nije ukonila sa svog profila. Štoviše, u odgovorima gledateljima u komentarima pod videom nizu “doprinosećih faktora” dodala je i stres te energiju koju “vibriramo na druge i možemo pozitivno ili negativno da utičemo na one koji su osetljivi u tom trenutku”. Znanstvene dokaze za svoje tvrdnje ne može predočiti jer se poziva na saznanja “iz ličnog iskustva” (vidi kolaž gore).

Faktograf je već raskrinkao kao netočnu jednu objavu s njenog profila, vezanu uz “porobljavanje” kroz mjere sprečavanja širenja zaraze, dok je portal Raskrinkavanje.ba demantirao video u kojem se tvrdilo da je “pandemija samo vježba”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.