Aktualno

Iskorišteno 39 posto kvote za strane radnike, a prije godinu dana bila je gotovo rasprodana

skeeze (pixabay)

Korona kriza u potpunosti je zatvorila dio gospodarstva na dva mjeseca, a ono se suočava s posljedicama pa je turizam u prvih šest mjeseci ostvario pad noćenja od 70 posto, dok je promet u uslužnim djelatnostima, prema travanjskim podacima Državnog zavoda za statistiku, na godišnjoj razini pao 33,5 posto.

U prvih pet mjeseci ove godine izdano je 14,3 posto manje građevinskih dozvola nego u istom periodu prošle godine, dok podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kazuju da je u lipnju ove godine broj nezaposlenih na godišnjoj razini porastao za 34,3 posto ili 38 482 osobe.

Potražnja za stranim radnicima smanjena, ali i dalje postoji

Unatoč krizi dio domaćih poslodavaca smatra da radnike koji im trebaju ne mogu naći na domaćem tržištu pa su ih odlučili potražiti u inozemstvu, odnosno zemljama izvan Europske unije. Prema zadnjim podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), od početka godine su radne dozvole odobrene ili su u postupku odobravanja za nešto više od 30 tisuća radnika.

Vlada je za ovu godinu odobrila rekordne kvote za zapošljavanje stranih radnika. Tako je previđeno 78 470 kvota za novo zapošljavanje, a u taj broj su uključeni radnici na strateškim investicijama, kao i sezonski radnici koji u Hrvatskoj mogu raditi do šest mjeseci. Uz kvote za novo zapošljavanje predviđeno je produženje 25 tisuća radnih dozvola koje su izdane u ranijim godinama. Ukupno je tako vlada računala da će u Hrvatskoj u ovoj godini raditi 103 470 radnika iz trećih zemalja.

Koliko je i potražnja za stranom radnom snagom smanjena, iako postoji, jasno je iz podatka da je ovogodišnja kvota za novo zapošljavanje stranih radnika iskorištena na razini 39 posto.

U srpnju prošle godine ta je kvota bila gotovo „potrošena“, odnosno iskorištenost je iznosila 84,5 posto te je prvotna kvota od 53 600 dozvola povećana na 55 110 novih dozvola.

Tradicionalno, najveći broj stranih radnika dolazi iz Bosne i Hercegovine, a potom Srbije, Kosova te Sjeverne Makedonije. Zadnjih godina, strani radnici stižu i iz Ukrajine, Indije, Kine, Nepala.

Kvote nisu ograničene zbog korona krize

Čitateljica Faktografa postavila nam je upit jesu li kvote stranih radnika ograničene zbog korona krize. Kako smo provjerili, od studenog prošle godine, kada je Vlada utvrdila godišnju kvotu za zapošljavanje stranih radnika, nisu donošene nikakve dodatne odluke u tom području. Odnosno, nije ograničavano zapošljavanje iz određenih zemalja, što je zanimalo našu čitateljicu. To je pitanje tržišta, odnosno interesa poslodavca za radnicima.

Nisu utvrđivani ni posebni „prioritetni poslovi“, jer se kvote u startu odnose na djelatnosti i zanimanja unutar djelatnosti za koje poslodavci iskazuju veću potrebu za radnicima, odnosno radnicima koje ne mogu naći na domaćem tržištu.

Trenutna iskorištenost kvote ukazuje i koliko je nekim djelatnostima uslijed krize izazvane koronavirusom smanjeno poslovanje. Primjerice, u turizmu je od 30 370 kvota do sada iskorišteno njih 6 453, u graditeljstvu 11,4 tisuće od 33,3 tisuće kvota, u prerađivačkoj industriji 493 od odobrenih 2 150, a metalnoj industriji 739 od 2,3 tisuće.

Niti u brodogradnji kojoj godinama nedostaje specifičnih zanimanja poput zavarivača, brodoskelara, AKZ radnika, brodomontera za sada nema velike potražnje za stranim radnicima. U toj djelatnosti je trenutno zaposleno 262 stranih radnika od 1,1 tisuće koliko kvota predviđa.

Zadnja godina kvotnog zapošljavanja stranaca

Ova godina trebala bi biti i zadnja godina kvotnog zapošljavanja stranih radnika. Vlada je optimistično planirala da će već za ovu godinu donijeti privremenu kvotu dok se ne usvoji novi Zakon o strancima.

Njime se liberalizira tržište pa će poslodavci, po uzoru na model zapošljavanja stranaca u Sloveniji, radnika potražiti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), a ako traženog profila radnika nema, uvest će ga iz treće zemlje. Zakon je u Sabor upućen u veljači, a njegovo donošenje poremetila je korona kriza.

 

*Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.