Razotkriveno

Nema dokaza da se lutkama pokušava “napuhati” ubojitost Covida-19 u medijima

Izvor: Screenshot Facebook

Protivnici cijepljenja u svijetu, pa onda i u Hrvatskoj, iskoristili su fotografiju bez jasnoga izvora za raspirivanje teorije prema kojoj mediji i medicinsko osoblje sudjeluju u zavjeri umjetnog napuhivanja stope smrtnosti od Covida-19, pri čemu se umjesto stvarnih mrtvaca koriste – lutke.

Fotografija se Facebookom širi uz komentare koji sugeriraju da opasnost od epidemije Covida-19 i širenja novog koronavirusa nije stvarna, poput npr. ovog:

Eno na, još jedan plastični zaraženi. ? Ne gine nam drugi val…?

Prema pisanju njemačkog Correctiva, fotografija koja prema svemu sudeći prikazuje medicinsko osoblje u zaštitnoj opremi s lutkom na nosilima prvi puta se pojavila u lipnju na španjolskom govornom području. Na odjeći zdravstvenih radnika vidi se i oznaka Crvenoga križa, a na žutoj traci piše “prohibido” što na španjolskom znači “zabranjeno”, odnosno “zabranjen pristup”.

“Facebook objava sugerira mediji distribuiraju ovu fotografiju kako bi potaknuli strah od koronavirusa. Ova tvrdnja je neutemeljena. Istraživanje Correctiva pokazuje da se fotografija ne može naći u medijskim izvještajima. Nije jasno što se može vidjeti na slici, ali pretpostavka je da se radi o medicinskoj vježbi“, navode njemački kolega, nakon pretrage servisa GoogleYandex or Tineye.

“Pretraga jasno pokazuje da ni jedan medij u Njemačkoj ili u drugim državama nije distribuirao ovu fotografiju vezano za izvještavanje o koronavirusu”, piše Correctiv.

Najranija objava koja se može pronaći postavljena je na Facebook u Meksiku. Ispod fotografije u više se navrata mogu pronaći komentari da prizor nalikuje na medicinsku vježbu.

Podsjeća na medicinsku vježbu

Portal podsjeća da u Njemačkoj čak postoji i Društvo za promicanje simulacije u medicini, koje upravo koristi lutke za treniranje medicinskih postupaka.

“U treningu baziranom na simulaciji, zdravstveni profesionalci uče kako da optimalno surađuju i djeluju pod stresom. Ovo povećava kvalitetu tretmana, sigurnost pacijenata i zadovoljstvo medicinskog osoblja”, navodi to društvo.

Radi se o međunarodnoj praksi, koja služi edukaciji zdravstvenih radnika. Pojedine bolnice također organiziraju takve treninge.

Od medicinara do vozača i vojske

Ima puno različitih vrsta lutaka. Fakultet zdravstvenih studija u Mostaru, primjerice, među zdravstvenom opremom izlistava čak 27 različitih lutaka-fantoma, uz ovu fotografiju kao ilustraciju:

Pojedine lutke koštaju i po 50.000 eura i smatraju se vrlo efikasnim u edukaciji ne samo medicinskog osoblja, već i vatrogasaca, gorskih službi te vojske; ili mladih vozača koji polažu prvu pomoć.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.