Aktualno

Cijena pamučnih maski ograničena je na 12 kuna, ali prodaju se i za više

Rene Schindler (Pixabay)

Državni inspektorat je od kraja travnja obavio 38 inspekcijskih nadzora u kojima su kontrolirali maloprodajne cijene zaštitnih maski za lice. U tom su periodu tržišni inspektori, kako su nam odgovorili na upit, kaznili četiri trgovca maskama u maloprodaji, odnosno protiv tih gospodarskih subjekata su „poduzete upravne i /ili prekršajne mjere“. Oni su, naime, maske za lice prodavali po cijeni višoj od 12 kuna, iako je to maksimalna cijena po kojoj se mogu prodavati.

Vlada je 30. travnja donijela dopunu Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode kojom je, u svrhu osiguravanja zaštite zdravlja i života uslijed epidemije bolesti Covid-19, ograničila najvišu maloprodajnu cijenu maske za lice na 12 kuna.

Za kakve je maske cijena ograničena?

„Sukladno obvezi prema Odluci, a u skladu s propisima o predmetima opće uporabe, navedenu svrhu zadovoljavaju dvoslojna pamučna maska za smanjenje prijenosa respiratornih kapljica i jednoslojna pamučna maska za usporavanje prijenosa respiratornih kapljica“, navodi državni inspektorat.

Vladina odluka, međutim, izrijekom ne navodi specifikaciju proizvoda kojem se ograničava cijena. Njome se zadužuje Državni inspektorat da u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) „pripremi predložak deklaracije, odnosno informaciju o proizvodu maske za lice, a sukladno odredbama propisa kojim se uređuju predmeti opće uporabe“.

Ministarstvo gospodarstva je sredinom svibnja objavilo sadržaj te deklaracije navodeći kako jednoslojne i dvoslojne maske za lice trebaju biti „od tkanine gušćeg tkanja (min 100 g/m2), sirovinski sastav mora biti 100% pamuk, a ako se radi o dvoslojnim maskama oba sloja materijala moraju biti 100% pamučna“.

Navodi se i kako maske za lice mogu biti jednobojne ili višebojne bez printa pod uvjetom da se mogu prati na temperaturi iznad 60 stupnjeva Celzijusa.

Za kakve maske cijenu formira tržište?

I dok su cijene pamučnih maski za lice limitirane, cijene medicinskih i filtrirajućih maski u praksi ovise o kretanjima na tržištu. Naime, još je u ožujku Vlada na zatvorenoj sjednici donijela odluku o ograničavanju cijena dijela prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, proizvoda za dezinfekciju, zaštitne opreme u što su uključene i jednokratne kirurške maske, kao i zaštitne filtrirajuće maske s oznakama FFP2 i FFP3 (vlada, narodne novine).

Prema toj odluci, najvišom cijenom smatra se cijena na dan 30. siječnja 2020. godine, „osim u slučajevima kada je do povećanja cijene proizvoda došlo isključivo iz razloga povećanja nabavne cijene proizvoda“ neovisno o volji gospodarskog subjekta.

Drugim riječima, sustav ponude i potražnje diktira cijene jednokratnih zaštitnih maski, dok je maksimalnu cijenu višekratnih pamučnih maski odredila država.

Kako se kreću cijene?

Neke druge zemlje su uvodile stroža ograničenja. Primjerice, Francuska je za jednokratne zaštitne maske odredila gornji limit od 0,95 eura, dok je Italija propisala da zaštitna maska u maloprodaji ne smije koštati više od 0,50 eura kako bi bila dostupna što većem broju građana. Francuzi, pritom, nisu limitirali cijene pamučnih maski zbog raznolikosti modela (france24, forbes).

Troslojne jednokratne maske za lice, takozvane kirurške maske, prema ponudama nekolicine ljekarni u pakiranjima od 50 komada trenutno koštaju od 2,60 do 7,50 kuna po komadu (1, 2,3, 4, 5).

Platnene maske, iako im je cijena ograničena na 12 kuna još se uvijek nude i po pojedinačnoj cijeni višoj od propisanog limita pa u nekim trgovinama koštaju i više od 30 kuna (1, 2, 3, 4, 5).

Pravobraniteljica: Ako su maske obvezne, moraju biti i dostupne

Prema lipanjskoj odluci Stožera civilne zaštite putnici u javnom prometu trebaju nositi zaštitne maske te vozaču ne bi smjeli krenuti ako je netko od putnika nema. Naknadno je ta obaveza proširena i na trgovce, kupce u trgovinama, zaposlene u ugostiteljskim djelatnostima, zdravstvene djelatnosti te osobe koje dolaze u posjet pacijentima.  Obavezu nošenja maski imaju i zaposleni u trgovačkim društvima, ustanovama i institucijama koje rade sa strankama te zaposleni u uslužnim djelatnostima koji dolaze u blizak kontakt s klijentima.

Ta mjera, kako je upozorila pučka pravobraniteljica, mogla bi značajno otežati ili onemogućiti pristup javnim uslugama svima koji si masku ne mogu priuštiti. Stoga bi, kako je navela, bilo potrebno da same ustanove i institucije ponude masku strankama u toj situaciji, kao i da ih jedinice lokalne samouprave osiguraju socijalno ugroženim građanima sa svog područja.

„Naime, ako su obavezne, maske bi građanima trebale biti i dostupne kako ne bi predstavljale prepreku u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava, pogotovo najsiromašnijima – mnogi jedino pomoću javnog prometa mogu doći do svojih liječnika, socijalnih radnika ili drugih pružatelja javnih usluga, a brojni nemaju koga zamoliti da im ode u nabavku osnovnih namirnica“, istaknula je pravobraniteljica.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.