Razotkriveno

Lažni sudac netočno tvrdi da je kazneno djelo odbiti uslugu osobi bez maske

YouTube

Osoba koja se na Facebooku predstavlja kao “Sudac Robert Pittner” na ovoj je društvenoj mreži objavila netočnu tvrdnju koju je podijelilo gotovo 300 ljudi.

“Sudac” Pittner u svojoj objavi (arhiviranoj ovdje) tvrdi da “svi oni koji zabrane ikome da kupuju u njihovoj trgovini ili ikoga odbijaju uslužiti” zbog nenošenja maske čine kazneno djelo po članku 125. Kaznenog zakona.

Niti je Robert Pittner doista sudac, niti je ova njegova tvrdnja točna.

Što je diskriminacija?

Članak 125. KZ-a na koji se Pittner poziva definira kazneno djelo povrede ravnopravnosti. Predmetni članak citirat ćemo u cijelosti:

“Tko na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, izražavanju rodnog identiteta, spolnom opredjeljenju ili drugim osobinama uskrati, ograniči ili uvjetuje drugome pravo na stjecanje dobara ili primanje usluga, pravo na obavljanje djelatnosti, pravo na zapošljavanje i napredovanje, ili tko na temelju te razlike daje drugome povlastice ili pogodnosti glede navedenih prava, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

U pitanju je, dakle, antidiskriminacijska zakonska odredba koja zabranjuje diskriminaciju po nabrojanim osnovama. Odluka da se nekoga odbije uslužiti zbog nenošenja maske ne udovoljava definiciji diskriminacije.

Hrvatski jezični portal diskriminaciju definira kao “postupak kojim se unaprijed ograničuju ili onemogućuju prava građanina, grupa ili naroda [rasna diskriminacija; nacionalna diskriminacija; vjerska diskriminacija]”.

Odluka npr. trgovačkog lanca da neće usluživati mušterije bez maske nije diskriminatorna jer se na jednak način odnosi na sve društvene skupine; osobama bez maske usluga će biti uskraćena bez obzira na njihovu rasu, spol, nacionalnost ili vjersko usmjerenje.

Lažni sudac

Iako se na Facebooku predstavlja kao sudac Robert Pittner, osoba pod ovim imenom nije dio hrvatskog pravosudnog aparata, tj. nije sudac.

Pittner je poznat po ekscentričnim javnim istupima (Net.hr, Slobodna Dalmacija) te je u višegodišnjoj zavadi s policijom jer uporno vozi neregistriran automobil.

Pittner, naime, smatra da se zakoni Republike Hrvatske na njega ne odnose. Isto uvjerenje dijele i ostali članovi neformalne udruge Živi čovjek, koji tvrde da nisu pristali na društveni ugovor s državom na čijem teritoriju obitavaju pa se ni zakoni te države na njih ne mogu odnositi.

Pittner je član arbitražnog suda ove neformalne udruge, ali to ga ne čini sucem, niti autoritetom za tumačenje zakona RH. Pittner nema formalno pravno obrazovanje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.