Faktograf.hr

Samo činjenice

Netočno je da su se “testovi za Covid-19” prodavali već prije dvije godine

Izvor: Facebook profil Erne Selimović

Društvenim mrežama ovih se dana šire poveznice ili snimke zaslona podataka iz globalne baze Svjetske banke o izvozu (WITS), odnosno trgovini robom i tarifama. Podaci se prezentiraju kao dokaz da je pandemija Covida-19 pripremljena unaprijed. [1, 2]

Transformacija svijesti je na svojim Facebook stranicama na ovaj način rastumačila podatke objavljene na WITS-u:

Dakle u ovim online dokumentima Svjetske banke stoji kako je Hrvatska vlada 2018 godina kupila testove za KOVID-19??? 2018 godine!!! Godinu dana prije “pojave virusa”!!!
WITS – Svjetsko integrirano trgovinsko rješenje je trgovinski softver koji nudi Svjetska banka za korisnike na upit za nekoliko međunarodnih baza podataka o trgovini.”

Bivšu ministricu okoliša, SDP-ovu Mirelu Holy, objava na WITS-u je ponukala na objavu sljedećeg tvita:

No ubrzo joj je objašnjeno o čemu se radi, pa je obavijestila pratitelje da nema razloga za uzbunu:

Ne radi se dakle o “Covid-19 testovima” koji su proizvedeni 2018., skoro dvije godine prije imenovanja bolesti Covid-19.

Riječ je o retroaktivnom preimenovanju klasifikacijskih oznaka, kako bi se vladama olakšao uvid u postojeće zalihe medicinskih potrepština vezanih za borbu protiv pandemije.

Odluku o tome donijela je Svjetska carinska organizacija još proljetos suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. Objavili su tada da su izdali promjenu klasifikacije medicinske opreme, koja se ne odnosi samo na pribor za PCR testove, nego obuhvaća i niz higijenskih i zaštitnih proizvoda te medicinskih aparata, poput respiratora.

“Šifre reagenasa WCO je prekvalificirao s “3822.00” na ‘Covid-19’ 9. travnja ove godine kako bi olakšao kupnju u pandemiji”, napisali su primjerice, vezano za kemikalije potrebne za testove.

Popis tih kodova moguće je pronaći na ovom linku od travnja, a tu je i citiran klasifikacijski kôd pribora za PCR (Covid-19) testove – 3002.15:

Među ostalim, i Svjetska banka je u svibnju objavila i kako je u sklopu svojih aktivnosti vezanih za pandemiju olakšala pretraživanje medicinske opreme i barijera koje se tiču njenog uvoza i izvoza. Napomenuli su:

“Za sastavljanje trgovačkih podataka povezanih s Covidom koristili smo kodove Harmoniziranog sustava (HS) s popisa medicinskih potrepština Covid-19, drugo izdanje, koje su pripremile Svjetska carinska organizacija (WCO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).”

Uzgred rečeno, specifični testovi za Covid-19 ni ne postoje. PCR testovima može se utvrditi prisutnost ili odsutnost genetskog materijala virusa SARS-CoV-2 u uzorku iz dišnoga sustava, koji u konačnici ni ne mora uzrokovati bolest Covid-19.

Uputili smo i upit Svjetskoj banci, a odgovor ćemo objaviti kada stigne.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.