Faktograf.hr

Samo činjenice

Nikakva naknada pogrebnih troškova se ne nudi ako se “slaže” da je osoba preminula od Covida-19

Dva ministarstva negiraju navode koji se šire društvenim mrežama, da se za pogrebe preminulih od Covida-19 isplaćuju posebne naknade.
Cvijeće
Kerry Shaver/Unsplash

Facebookom se širi objava u kojoj se tvrdi da se bližnjima preminulih nudi 20.000 kuna te pokrivanje pogrebnih troškova ako slažu da je osoba umrla od bolesti Covid-19.

Vijest je objavljena na privatnom profilu (arhivirano ovdje), podijeljena je preko 200 puta, a izašla je i u privatnoj grupi Čakovec DANAS. Originalna objava čiji screenshot se dijeli arhivirana je ovdje.

Neimenovi izvori

Medicinari više ne mogu šutjeti!… OVO JE PROVJERENA INFORMACIJA!….DOKLE VIŠE????, stoji u objavi.

Autor navodi primjer 40-godišnjeg muškarca iz Međimurja koji je više godina bolovao od leukemije. Kada je preminuo, njegovoj ženi ponuđeno je pokrivanje pogrebnih troškova te novčana naknada. U objavi se pak nigdje ne navodi tko su osobe koje su ženi preminulog došle doma.

Što kažu u ministarstvima

Navode smo provjerili u Ministarstvu zdravstva, gdje su nam odgovorili kako nemaju informacija o glasinama iz našeg upita.

Obratili smo se i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike – zanimalo nas je postoji li naknada koja se isplaćuje kao potpora za smrti od COVID-19.

Kako su nam odgovorili, odluka o takvoj vrsti pomoći ne postoji.

Međutim, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, propisano je da se jednokratna naknada za pogrebne troškove priznaje za pogreb osobe koja nema zakonskog ili ugovornog obveznika uzdržavanja. Riječ je o osobama koje su bile korisnik prava, ili član kućanstva koje je korisnik prava, na zajamčenu minimalnu naknadu te osobama koje su u trenutku smrti bili korisnici smještaja ili organiziranog stanovanja. Do rujna ove godine isplaćeno je 715 takvih naknada.

“Potrebno je naglasiti, posebno u svjetlu navedenih objava na društvenim mrežama, da maksimalni iznos jednokratne naknade koji se može odobriti u jednoj godini iznosi:  za samca 2.500 kn, a za kućanstvo 3.500 kn”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Ovakve objave nisu ništa novo. Prema pisanju fact-checking portala Raskrinkavanje.ba, još od lipnja u Bosni i Hercegovini šire se tvrdnje da bolnice nude novac ili besplatne pogrebe ako članovi obitelji “priznaju” da je njihov bližnji premio od bolesti Covid-19. Kolege su pozvale čitatelje da im se jave s takvim iskustvima, no odgovori koje su dobili sveli su se na priče “iz druge ruke” koje su korisnici društvenih mreža čuli od nekog drugog. Osim toga, bolnice u Banja Luci i Sarajevu su im odgovorile da se takve izjave ne potpisuju.

 

 

 

 

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.