Faktograf.hr

Samo činjenice

U Liverpoolu će vojska sudjelovati u testiranju djece, ali ne bez roditeljske dozvole

Facebookom se šire dezinformacije o testiranju školske djece u Liverpoolu. Ne smije ih se testirati bez dozvole roditelja.
Foto: EPA/PETER POWELL

Facebookom se samo nekoliko sati nakon što su engleski mediji prenijeli informaciju da će u Liverpoolu pripadnici i pripadnice oružanih snaga sudjelovati u testiranju školske djece na bolest Covid-19, počela širiti iskrivljena verzija te vijesti.

Što se dijeli

Na profilima sklonim dijeljenju dezinformacija tako se ova vijest predstavlja na idući način:

U Engleskom gradu Liverpoolu, vojska od danas kreće u obilazak po srednjim školama, gdje će masovno i bez pristanka roditelja, vršiti Covid 19 testove nad njihovom djecom, a svako testirano dijete dobiti će svoj jedinstveni bar kod.
Facebookom se, također, šire snimke popraćene netočnim objavama da vojska ulazi u škole i prisilno djecu testira na Covid. Jedan takav primjer arhiviran je ovdje.
Kako je izvijestio Guardian, ovog tjedna testiranja će započeti u desetak škola. Ako roditelji daju pristanak, učenici stariji od 11 godina bit će testirani dva put u desetodnevnom periodu. Riječ je o prvom pokušaju Ujedinjenog Kraljevstva da provede masovna testiranja.

“Škole koje su odabrane počele su slati pisma roditeljima. Pismo iz Broadgreen International škole alarmiralo je javnost kada su rekli da im je zbog ‘izazovnih i nezabilježenih okolnosti’ teško dobiti odobrenje roditelja na ‘normalan način’. Stoga su tražili da im se pismenim putem jave roditelji koji ne žele da im djeca sudjeluju u testiranju. Svako dijete dobit će ‘jedinstveni barkod, rekli su, a ako dijete bude pozitivno bit će ‘stavljeno na sigurno’, prije nego se onima koji su bili u bliskom kontaktu javi”, piše Guardian.

Upravo slučaj škole Broadgreen koristi se za manipulaciju činjenicama. Neki korisnici Facebooka svojim netočnim objavama (poput jedne arhivirane ovdje) pridodali su spomenuti citirani tekst Guardiana. Ne uzimajući u obzir idući paragraf teksta kojeg dijele.

Gradsko vijeće Liverpoola

Naime, Gradsko vijeće Liverpool u istom je tekstu s Guardianom podijelilo informaciju da je sporna škola pismo koje je slala roditeljima povukla.

“Nismo imali priliku vidjeti pismo prije nego je poslano. Zbog netočnosti koje sadrži, pismo je povučeno”, rekli su iz Gradskog vijeća Liverpoola. Dodaju i kako je vojska tu da bi pružila logističku podršku.

Na stranicama Vijeća, među učestalim pitanjima o masovnoj akciji testiranja, nalazi se i pitanje: “Testirate li školsku djecu?”

“Roditelji učenika od 11-18 godina primit će pisma s upitom pristaju li da se njihovo dijete testira. Vijeće radi s partnerima uključujući javnozdravstvene organizacije i školskim medicinskim osobljem na facilitaciji volonterskog programa u školama. Kao u slučaju masovnog programa testiranja, vojska će pružati logističku potporu uspostavi i provođenju testiranja. Ako roditelji ne žele da se njihovo dijete testira, to je u redu“, navodi se na stranicama Vijeća.

Manipulacije

Među korisnicima Facebooka na hrvatskom i srpskom jeziku dijeli se i video navodno snimljen pred jednom školom u Liverpoolu. U njemu su netočno iznesene informacije da nijedno dijete nije preminulo od bolesti Covid-19.

U Velikoj Britaniji kao i drugdje na svijetu, nažalost, zabilježeni su smrtni slučajevi djece. BBC je tako u lipnju izvještavao o smrtnom slučaju bebe stare samo 13 dana, a zabilježeni su i drugi slučajevi. Ipak, točno je da dosadašnja istraživanja pokazuju da se djeca bolje nose s bolešću, nego što je to slučaj sa starijima.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.