Razotkriveno

“Svjetski savez liječnika” obmanjuje već imenom

Društvenim mrežama u regiji masovno se dijeli pismo Svjetskog saveza liječnika, nedavno osnovanog udruženja koje okuplja protivnike mjera suzbijanja širenja virusa
Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Društvenim mrežama dijeli se otvoreno pismo Svjetskog saveza liječnika, nedavno osnovanog udruženja koje okuplja protivnike mjera suzbijanja širenja virusa SARS-CoV-2.

Otvoreno pismo dijeli se većinom na rubnim portalima iz Srbije pod klikbejt naslovima “UDARNA VEST – Svetska alijansa lekara saopštila ono što vam niko neće reći -ŠOK OTKRIVANJE”, “OTKRIVENA VELIKA KORONA PREVARA! Svetska alijansa lekara OBJAVILA ono što niko NEĆE da kaže!”, “SVETSKA ALIJANSA LEKARA OTKAZALA POSLUŠNOST: Ovo niko nije rekao” i slično. Primjeri su arhivirani ovdje, ovdje i ovdje. Pismo su prenijeli i neki rubni portali iz Hrvatske (arhivirano ovdje i ovdje).

Posebno se brzo širi video u kojem se čita skraćena verzija spomenutog pisma. Prema podacima CrowdTangle, samo jedna varijanta videa objavljenog na YouTube kanalu “Srbija Online” izazvala je preko 16 tisuća interakcija. Na YouTubeu, pak, u samo desetak dana isti video pregledan je preko 250 tisuća puta.

Udarne netočne informacije

Podsjetimo da je Faktograf već pisao o Svjetskom savezu liječnika, analizirajući video s konferencije koju su osnivači održali prilikom prvog predstavljanja javnosti 10. listopada u Berlinu. Istog dana, na svojoj su web stranici objavili otvoreno pismo, koje se sad s mjesec dana zakašnjenja počelo masnovno dijeliti na području Hrvatske, Srbije i BiH.

Otvorenim pismom zahtijeva se prekid svih mjera za suzbijanje širenja virusa SARS-CoV-2.

“Imamo sigurne i vrlo efikasne i preventivne tretmane za covid, stoga pozivamo na trenutni prekid svih mjera karantene, socijalnog distanciranja, nošenja maski, testiranja zdravih osoba, praćenja tragova, imunitetnih pasoša, programa vakcinacije i tako dalje”, navode.

Tvrdnja da postoje “efikasni i preventivni tretmani za covid” je netočna. Naime, u pismu se navodi da “preventivne mjere kao što su hidroksiklorokin ili vitamini D, C i cink trebale su biti preporučene javnosti”. Faktograf je već pisao o ovoj dezinformaciji – svi potencijalni tretmani za Covid-19 trebaju se pažljivo procijeniti u randomiziranim kontroliranim ispitivanjima.

Dosadašnja istraživanja za hidroksiklorokin nisu pronašla dokaze o značajnoj koristi, dok za cink nema dovoljno podataka za preporuku za ili protiv upotrebe, objasnili su za Faktograf iz Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC). Smjernice za liječenje oboljelih od Covid-19 propisuju različite lijekove i intervencije ovisno o težini bolesti – no osnova liječenja je ublažavanje simptoma, sprječavanje komplikacija i progresije bolesti te simptomatsko i suportivno liječenje, uključujući i mjere intenzivnog liječenja za teže oboljele.

Probleme zbog Covida-19 imaju i mlađe osobe

Kako se dalje navodi u pismu, strategija borbe protiv širenja virusa SARS-CoV-2 trebala bi biti “dobrovoljna izolacija krhkih – ukoliko oni tako odluče; u kombinaciji sa preventivnim mjerama”.

“Ostatak društva je mogao i trebao da nastaviti živjeti normalno”, navodi se u pismu.

Iako je točno da su starije osobe i osobe s kroničnim bolestima u većem riziku da razviju teži oblik bolesti, treba imati na umu da se od Covida-19 teško razbolijevaju i mlađe, inače zdrave osobe te da poteškoće osjećaju još mjesecima nakon završetka infekcije (1, 2, 3, 4, 5).

U otvorenom pismu iznosi se još niz dezinformacija koje je Faktograf već razotkrivao, primjerice da se Covid pokazao manje smrtonosnim od prethodnih sezona gripa; da je približno 90% PCR pozitivnih slučajeva lažno pozitivno; da je hidroksiklorokin lijek za Covid-19 isl. Valja napomenuti i da se nigdje u prijevodu jasno ne naznačuje da se većina spomenutih podataka odnosi na Veliku Britaniju, ne na cijeli svijet, te stoga navodi u pismu ne predstavljaju nikakve sveobuhvatne podatke.

Podsjetimo na kraju da je sličan zahtjev – o uvođenju mjera karantene isključivo za ranjive skupine, dok bi ostali nastavili sa svakodnevnim životom ‘po starom’ – iznesen 5. listopada u ‘Velikoj deklaraciji iz Barringtona’, koja zagovara otvoreno širenje virusa za stjecanje tzv. imuniteta krda. Deklaracija je doživjela niz kritika (1, 2, 3) te potaknula objavu i potpisivanje kontra memoranduma.

Znanstveno i etički problematično

Svjetska zdravstvena organizacija stajališta je da bi takav pristup stjecanju tzv. imuniteta krda bio znanstveno i etički problematičan.

“Imunitet krda postiže se zaštitom ljudi od virusa, a ne izlaganjem njemu”, navodi SZO na svojoj web stranici.

Objašnjavaju i da mjera uvođenja opće karantene, odnosno ‘lockdowna’ može usporiti prijenos virusa među ljudima, no da zbog negativnog utjecaja na socijalni i ekonomski život tu ciljanu intervenciju zemlje trebaju koristiti “gdje i kada je to potrebno, na temelju lokalne situacije”.

“Vlade moraju maksimalno iskoristiti dodatno vrijeme dobiveno mjerama ‘zaključavanja’ čineći sve što mogu kako bi izgradile svoje kapacitete za otkrivanje, izoliranje, testiranje i brigu za sve slučajeve; pronaći i staviti u karantenu sve kontakte; angažirati, osnažiti i omogućiti stanovništvu da pokrene lokalni odgovor i više”, navodi SZO.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.