Razotkriveno

“Dječak u žutoj majici” nije znanstvenik koji je proizveo cjepivo protiv Covida-19

Društvenim mrežama širi se fotografija turske imigrantske obitelji u Njemačkoj. Netočno se tvrdi da je na fotografiji znanstvenik koji je proizveo cjepivo protiv Covida-19.

„Fotografija stara pedesetak godina: turska emigrantska obitelj tek pristigla u Njemačku. Desno, u žutoj majici, stoji Uğur Şahin, danas njemački liječnik i biokemičar turskog porijekla, osnivač tvrtke BioNTech, čovjek čiji je tim proizveo Pfizerovo cjepivo protiv koronavirusa“, tekst je koji stoji uz fotografiju koja je ovih dana postala viralna na društvenim mrežama, posebno Facebooku, gdje je tekst, osim hrvatske, dobio i srpsku i bosanskohercegovačku verziju (primjeri arhivirani ovdje i ovdje).

Na fotografiji je snimljen bračni par s četvero djece, među kojima je i dječak u žutoj majici za kojeg se tvrdi da je njemački znanstvenik turskog porijekla, Uğur Şahin. Iako je poruka koju ova fotografija šalje izrazito pozitivna jer, u jeku antiimigrantske klime u Europi, upozorava da svi ljudi zaslužuju jednake šanse i kvalitetno obrazovanje, ona zapravo nije autentična. Naime, na fotografiji se ne nalaze ni Uğur Şahin ni njegova obitelj.

Pretragom Google fotografija može se doznati da je ovu fotografiju snimila njemačka fotografkinja Candida Höfer i da, prema dostupnim informacijama, nije stara pedesetak godina, već datira s kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća i dio je autoričine serije „Türken in Deutschland“ („Turci u Njemačkoj“) u kojoj je fotografirala svakodnevni život turskih doseljenika u više njemačkih gradova.

Serija je nastala u razdoblju od 1972. do 1979. godine, međutim većina fotografija, pa tako i ona dječaka u žutoj majici i njegove obitelji, snimljena je 1979. godine. Njen prvi trag na internetu možemo naći u rujnu 2009. godine na stranicama Muzeja suvremene umjetnosti u španjolskom Vigu, gdje je od 26. veljače do 23. svibnja 2009. godine bila postavljena izložba raznih radova Candide Höfer. Za „spornu“ fotografiju kao datum njenog nastanka navedena je 1979. godina.

Istu je fotografiju sredinom kolovoza na svom Twitteru objavila internetska stranica diasporaturk.org koja se bavi publikacijama, knjigama, izložbama, razgovorima, radionicama i događajima o imigrantskim iskustvima, uz opis „Novi dom, nove nade“ ne navodeći identitet obitelji. Taj tvit izazvao je veliku pozornost turske dijaspore, pa je DiasporaTürk već sutradan objavila novu fotografiju na kojoj se nalaze samo roditelji s prve fotografije, uz informacijama o obitelji koje je s njima podijelio unuk fotografiranih supružnika nakon što je vidio fotografiju svojih bližnjih.

Navodi se da je obitelj iz Aksaraya, grada dvjestotinjak kilometara jugoistočno od Ankare. Tako se doznalo da je muškarac s fotografije u Njemačku došao 1965. godine te je deset godina kasnije odlučio za sobom u Düsseldorf dovesti suprugu i četvero djecu. Najstarija djevojčica s fotografije, otkriva se, postala je uslužna radnica, najmlađa stomatologinja, srednja djevojčica s rupom na čarapicama danas je modna dizajnerica, dok dječak u žutoj majici ipak nije znanstvenik svjetskog glasa nego tokar. Unuk je također za DiasporaTürk ispričao da mu je djed umro 2002., a baka 2017. godine.

Prema dostupnoj biografiji Uğura Şahina, ali i prema njegovim riječima u intervjuu za The New York Times, njegova obitelj u Njemačku je stigla iz Turske, ali ne iz Aksaraya, nego iz Iskenderuna, grada na obali Sredozemnog mora, nedaleko turske granice sa Sirijom, udaljenog gotovo 400 kilometara od grada iz kojeg potječe obitelj s fotografije. Osim toga Şahin je rođen 1965. godine, a u njemački se Köln, gdje mu je otac radio u Fordovoj tvornici, doselio 1969. godine pa je u vrijeme nastanka fotografije imao 14 godina, dok je dječak u žutoj majici evidentno mlađi.

Također, prema raspoloživim podacima Şahin uopće nema sestara ili ih barem do sada nikada nije spominjao. Na koncu, prema jedinoj dostupnoj fotografiji iz Şahinove mladosti, snimljenoj 1967. godine u Iskenderunu dok ga majka vodi za ruku, vidljivo je da njegova majka ne sliči na ženu s viralne fotografije, kao i to da se još 1967. godine u Turskoj moderno odijeva za razliku od žene s fotografije koja je tradicionalno odjevena.

Fotografija i prateći joj tekst posebnu su pozornost izazvali u Turskoj, pa su se njima pozabavili i na turskom fact-checking portalu Teyit ocijenivši ovu viralnu priču obmanjujućom. Jedan od najtiražnijih turskih dnevnih listova, Hürriyet, također ju je ocijenio zavaravajućom. Iz tog lista uspjeli su kontaktirati i samu Candidu Höfer koja im je odgovorila da se sjeća obitelji s fotografije, da je bila vrlo gostoljubiva i da ih je snimala u Düsseldorfu. Dakle, ne u Kölnu u kojem je živio i odrastao Şahin.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.