Razotkriveno

U koordiranoj akciji dijele se netočne informacije za skupljanje lajkova

Podaci alata CrowdTangle ukazuju na to da je čak 29 stranica identičnu objavu podijelilo u razmaku od samo tri minute.

U koordiniranoj akciji u posljednjih mjesec dana barem 44 različite Facebook stranice podijelile su istu fotografiju i isti prateći – netočni – tekst.

Podaci alata CrowdTangle ukazuju na to da je čak 29 stranica identičnu objavu podijelilo u razmaku od samo tri minute. S obzirom na to da i tekstualna objava i fotografija pokušavaju izazvati snažnu emocionalnu reakciju, a samim time izazivaju i veći broj interakcija (lajkova, komentiranja ili dijeljenja objava), najvjerojatniji cilj ove koordinirane akcije je povećanje vidljivost i praćenosti stranica koje su objavu dijelile.

Što je netočno?

Na fotografiji, kao što možete vidjeti niže prikazan je maleni dječak koji na komadu kartona leži na ulici.

Tekst koji prati fotografiju netočno navodi da je riječ o nedavnom događaju:

Danas, dok sam prelazila ulicu, vidjela sam dječaka na zemlji i ljudi su prolazili kao da je nevidljiv. Dok sam mu prilazila, sjedio je na zemlji, pitala sam ga da li je dobro i ako mu nešto treba, pružio je ruku. Pogledao me i rekao: ′′ Daj mi hrane, gladan sam! ? Prešla sam ulicu sa njim i smjestila ga u pekaru, dok su me svi gledali kako sjedim sa ovim dječakom. Nikad nisam vidjela, da se neko toliko uzbuđuje zbog jela ..kiflu,kroasan… Nakon što je završio sa jelom, uze me za ruku i reče mi: Ni oči nisu vidjele, ni uši nisu čule, šta vam je Bog spremio! Ako pročitate ovu priču, Bog će učiniti čudo u vašem životu! ? Bog će vam dati: * Bolje radno mjesto * Sva sreća svijeta i dobro zdravlje u cijeloj tvojoj porodici! ❤ I brige će nestati, samo napiši ′′ Amin ′′ i podijeli. ?

I u listopadu se masovno dijelila ista fotografija s praktički identičnim pratećim tekstom. U tekstualni dio objava koje su se također dijelile koordinirano i podijelile na tisuće puta, samo je nadodana rečenica “Pročitajte do kraja”. Primjer takve objave arhiviran je ovdje.

No, nije riječ o nedavnom događaju.

Što se zapravo dogodilo?

Kako je izvještavao BBC, fotografija je originalno snimljena prije četiri godine u Kazahstanu. Nakon što je fotografija tada trogodišnjeg dječaka postala viralna, potaknula je široku debatu o siromaštvu u središnjoj Aziji.

Također, dječak nije bio sam ostavljen na cesti. Dječakova majka objasnila je za BBC da se nalazi u teškoj financijskoj situaciji i da je zato on bio s njom na mjestu rada.

“Moj sin je zaspao dok sam teško radila i nisam imala drugog izbora osim staviti ga na sigurno mjesto za zemlju dok sam bila u poslu. Postavila sam karton ispod njega, spavao je samo 10 ili 15 minuta”, rekla je.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.