Faktograf.hr

Samo činjenice

Brazilski liječnik umro je od Covida-19, ne od cjepiva protiv koronavirusa

Na društvenim mrežama, naročito na Facebooku, posljednjeg tjedna stotine ljudi podijelilo je informaciju o smrti 28-godišnjeg liječnika koji je, kako se u ovim objavama navodi, “dobrovoljno učestvovao u ispitivanju bockalice COV-19, koju je Španija kupila” (primjer arhiviran ovdje).

Trećeg studenog ovaj post objavila je Facebook stranica “Draga Ana” (arhivirano ovdje), nakon čega je nastavio kolati društvenom mrežom. Između ostalih, post je podijeljen i u Facebook grupi “Stop trovanju djece cjepivima”.

Iako se u samom postu to izričito ne navodi, sugerira se da je 28-godišnji liječnik umro od testnog cjepiva protiv koronavirusa te da je riječ o slučaju koji se dogodio u Španjolskoj. U postu se ne navodi nikakvo pojašnjenje slučaja, niti kontekst u kojem se slučaj dogodio te ga korisnici društvene mreže primaju kao informaciju da je liječnik preminuo od testnog cjepiva, na što ukazuju njihovi komentari.

Zapravo, riječ je o slučaju koji se dogodio 15 listopada ove godine u Brazilu, gdje je uistinu od posljedica koronavirusa umro 28-godišnji liječnik João Pedro R. Feitosa. O njegovoj smrti izvijestio je portal brazilskog dnevnog lista Globo, nakon čega se vijest munjevitom brzinom proširila po cijelom svijetu. O tome su izvijestili i hrvatski mediji, kao što su 24 sata, Novi list, Večernji list i drugi.

Brazilski liječnik sudjelovao je u kliničkom ispitivanju cjepiva koje proizvode Sveučilište Oxford i farmaceutska kuća AstraZeneca (Reuters). Istog dana kad i vijest o smrti brazilskog liječnika u javnost je plasirana i informacija da taj volonter zapravo nije primio testno cjepivo, o čemu su također izvijestili domaći (Telegram) i inozemni mediji (BBC, Reuters. Klinička ispitivanja ovog cjepiva u Brazilu su nastavljena.

Ovaj slučaj bio je vrlo zanimljiv i španjolskim medijima, budući da Španjolska uistinu jeste rezervirala više od 31 milijun doza cjepiva koje proizvode Oxford i AstraZeneca. O slučaju je, između ostalih, izvijestio španjolski portal El Espanol, u čijem izvještaju stoji i da se preminuli liječnik koronavirusom zarazio u bolnici u Rio de Janeiru, gdje je liječio pacijente oboljele od Covida 19.

Slučaj preminulog brazilskog liječnika aktualiziran je kad je proizvodnja cjepiva bila u završnoj fazi, odnosno kad je najavljeno da bi prva cjepiva mogla biti spremna do kraja godine. Budući da je smrt brazilskog liječnika iskorištena u svrhe propagande protiv cijepljenja, slučajem se 23. listopada pozabavio i kolumbijski portal La Silla Vacía, u svojoj rubrici “Detektor laži”, namijenjenoj detektiranju dezinformacija.

Zanimljivo, kolumbijske kolege pred sobom su imale rečenicu gotovo istovjetnu onoj koja se uz fotografiju brazilskog liječnika minulog tjedna pojavila na društvenim mrežama našeg govornog područja: “Umro je 28-godišnji liječnik koji je dobrovoljno sudjelovao u ispitivanju cjepiva protiv COVID-a, koje je kupila Španjolska”. U članku portala La Silla Vacía tim povodom je, između ostalog, navedeno: “Liječnik nije umro od cjepiva, budući da ga nije niti primio. (…) Objava je kopija naslova članka objavljenog 22. listopada na portalu El Espanol. (…) Objava je podijeljena bez objašnjenja što se dogodilo. (…) Kao što je brazilski list Globo izvijestio, liječnik Rodrígues nije primio cjepivo, nego placebo.”

U naslovu ovog teksta izvorno je stajala pogrešna informacija da je umro španjolski, umjesto brazilski liječnik. Naslov je naknadno ispravljen.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.