Razotkriveno

Aronijom protiv korone

Više rubnih portala objavilo je informaciju da aronija ubija koronavirus. Temelje je na nerecenziranom znanstvenom radu, čije nalaze preuveličavaju.
Aronija
GoranH/Pixabay

“Njemačka pronašla prirodnog ubojicu koronavirusa Covid-19!”, bombastičan je naslov koji je osvanuo na stranici portala Dnevno, i koji je podijeljen preko 150 puta (arhivirano ovdje).

Vijest je objavio i portal Croactiv (arhivirano ovdje), s ništa manje bombastičnim naslovom: “Njemačka ima rješenje za koronavirus Covid-19! Njegov prirodni ubojica je…”

Oba članka čini isti tekst u kojem stoji kako su njemački znanstvenici utvrdili da sok od crne aronije uništava do 97 posto virusa SARS-CoV-2 te da još aktivnije uništava gripu. Takvu učinkovitost, tvrdi se u tekstu, pokazao je i zeleni čaj i sok od šipka.

„Mi smo utvrdili da sok Aronia melanocarpa, sok od šipka (Punica granatum) i zeleni čaj (Camellia sinensis) posjeduju virocidnu aktivnost protiv oba virusa, što omogućuje pretpostavku kako ovlaživanje usne šupljine može smanjiti virusnu snagu u njoj, a samim tim smanjuje i predaju virusa“, navedeno je u znanstvenom radu”, tvrdi se u člancima.

I Croactiv i Dnevno pozivaju se na isti izvor s kojeg su preuzeli informaciju- portal Geopolitika News. Međutim, na toj stranici nismo mogli naći informaciju o otkriću njemačkih znanstvenika, što govori da je tekst vjerojatno objavljen pa naknadno uklonjen s portala.

Vijest o bobičastom voću, “prirodnom ubojici” koronavirusa, nije odjeknula u mainstream medijima.

Članak bez recenzije

Autori istraživanja “Antivirusno djelovanje biljnih sokova i zelenog čaja protiv SARS-CoV-2 i virusa gripe in vitro” znanstvenici su medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ulmu koji u svom radu zaista tvrde da sok od crne aronije, šipka i zeleni čaj djeluju virucidno, zbog čega oralno ispiranje tim tekućinama može smanjiti količinu virusa u usnoj šupljini.

Međutim, portali koji su prenijeli vijest izostavili su ključnu informaciju, a to je da znanstveni rad još nije prihvaćen od znanstvene zajednice. Naime, rezultati istraživanja objavljeni su 3. studenog na web-stranici BioRxiv koja služi za objavljivanje članaka koji još nisu spremni za objavljivanje u znanstvenom časopisu.

Prije formalne objave u znanstvenom časopisu, znanstveni i medicinski članci tradicionalno se recenziraju. U tom procesu urednici časopisa primaju savjete različitih stručnjaka koji su procijenili rad i koji potom mogu identificirati slabosti u njegovim pretpostavkama, metodama i zaključcima. Časopis obično objavljuje članak tek kada se urednici uvjere da su autori odgovorili na komentare stručnjaka.

Radovi s potencijalnim greškama

Budući da taj postupak može biti dugotrajan, neki autori koriste web-stranice kako bi stavili svoje rukopise na raspolaganje kao neobjavljena izdanja prije dovršetka recenzije i ovjere u časopisu. BioRxiv jedna je od takvih stranica.

“Čitatelji bi stoga trebali biti svjesni da autori nisu dovršili članke na BioRxivu te da bi oni mogli sadržavati pogreške i prijavljivati ​​informacije koje znanstvena ili medicinska zajednica još uvijek nisu prihvatile ili odobrile na bilo koji način”, stoji na stranici BioRxiva.

Rad o antivirusnom djelovanju biljnih sokova i zelenog čaja protiv virusa stoga se može smatrati nedovršenim. Unatoč tome, kako stoji na stranicama BioRxiva,  više od deset stranih portala prenijelo je rezultate istraživanja o antivirusnom djelovanju sokova.

Hrvatski portali nisu naveli da je riječ o nedovršenoj studiji, ali zato nisu propustili staviti senzacionalistički naslov koji sugerira da su navedeni sokovi čudotvorni lijekovi za Covid-19, što je, naravno, daleko od istine. Čak i ako se pokaže da aronija ima antivirusno djelovanje pa je sokom od ove biljke moguće smanjiti količinu virusa u usnoj šupljini, to i dalje ne znači da se aroniju može smatrati dokazanim lijekom za Covid-19 ili “ubojicom koronavirusa”.

Bez odgovora

Prošlo je više od 20 dana otkako smo kontaktirali voditeljice istraživanja Carinu Conzelmann i Tatjanu Weil sa Sveučilišta u Ulmu, kao i još neke znanstvenike, da nam komentiraju senzacionalističke interpretacije njihova rada, no ni nakon podsjetnika koji smo im poslali nismo dobili odgovor.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.