Faktograf.hr

Samo činjenice

Zašto se medicinska sestra u SAD-u onesvijestila nakon cijepljenja?

Društvenim mrežama širi se snimka medicinske sestre koja je nakratko izgubila svijest nakon cijepljenja.
Screenshot: wrcbtv.com

Internetski portal Hop.com.hr objavio je članak po naslovom “VIDEO: Zastrašujuće snimke poslije cijepljenja! 18 članica EU osnivaju fond za stradale od cijepljenja” (arhivirano ovdje). Članak je potom dijeljen u više Facebook grupa i stranica, kao i na privatnim profilima korisnika Facebooka.

U članku se nudi poveznica na Youtube platformu, na snimak objavljen na kanalu Hop portala, koji prikazuje zdravstvenu radnicu koja usred javnog nastupa gubi svijest (arhivirano ovdje). Istu snimku, uz poveznicu na članak HOP-a i bez nje, dijelili su i korisnici Facebooka (primjer arhiviran ovdje).

U članku Hop portala, u opisu fotografije ispod linka stoji:

“Kako izgleda samo cijepljenje, koliko je sve to zastrašujuće, pokazat će vam ovaj video iz jedne američke bolnice, gdje jedna zaposlenica drži govor nakon što se cijepila, uvjeravajući sebe i druge kako je to u našu korist, a zapravo ne znajući apsolutno ništa o svemu tome. Reakcija njezinog tijela je drastična.”

Snimka koju opisuje Hop portal i koju dijele korisnici Facebooka nastala je u gradu Chattanooga, u saveznoj američkoj državi Tennessee. Ona uistinu prikazuje zdravstvenu radnicu Tiffany Dover koju je usred davanje izjave nakon cijepljenja protiv koronavirusa oborila nesvjestica.

Međutim, ni u članku Hop portala, ni uz snimke koje se dijele društvenim mrežama, ne navodi se činjenica da se zdravstvena radnica za nekoliko minuta oporavila te da je novinarima objasnila da ima zdravstvene poteškoće uslijed kojih je hvata nesvjestica. O tome su izvijestili brojni inozemni mediji.

Portal Newschanell9.com, primjerice, navodi da je zdravstvena djelatnica rekla da ima “medicinsko stanje uslijed kojeg je hvata nesvjestica kad osjeti bol” te da “takav slučaj nesvjestice za nju nije iznenađenje”. CNN navodi da je, nekoliko minuta nakon što ju je uhvatila nesvjestica, zdravstvena djelatnica Dover ustala i ponovo razgovarala s novinarima. I CNN izvještava da je Tiffany Dover rekla da ima zdravstvene poteškoće uslijed kojih je ponekad uhvati nesvjestica. “To je uobičajeno za mene”, rekla je zdravstvena radnica.

Dakako, činjenicu da je zdravstvenu djelatnicu nakon cijepljenja protiv koronavirusa uhvatila nesvjestica iskoristili su brojni rubni mediji koji, poput portala Hop, siju strah od cijepljenja. Zbog toga su već reagirali fact-checkeri Associated Pressa i Reutersa.

Tvrdnje poput one koja je objavljena na Hop portalu – da je tijelo zdravstvene djelatnice drastično reagiralo na primljenu vakcinu – Associated Press razobličuje navodeći da im nedostaje kontekst. Tiffany Dover jeste uhvatila nesvjestica nakon što je primila cjepivo, ali ona je kasnije reporterima objasnila da ima zdravstvene poteškoće (eng. medical condition) usljed kojih je ponekad hvata nesvjestica kad osjeti bol, piše AP. Isto navode i fact checkeri Reutersa te upućuju na snimku na kojoj se njezina izjava o tome može vidjeti i čuti.

U pitanju je video objavljen na portalu WRCBtv, a izjava zdravstvene djelatnice u kojoj govori o zdravstvenim poteškoćama uslijed kojih je hvata nesvjestica počinje od 2.18 minute.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.