Razotkriveno

Društvenim mrežama šire se lažne fotografije centra Petrinje nakon što je grad pogodio razoran potres

Nakon potresa društvenim mrežama ubrzano se  počela dijeliti fotografija koja navodno pokazuje štetu u Petrinji.
Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ua

Snažan potres jačine 6,2 po Richteru koji je nešto poslije 12  sati pogodio područje Petrinje osjetio se diljem Hrvatske. Kako javlja Europski mediteranski seizmološki centar, potres je osjetilo više od 6 milijuna ljudi u 12 država.

Podrhtavanje tla prouzrokovalo je veliku materijalnu štetu na području Petrinje i Siska kojeg su dan prije pogodila tri potresa jačine 5.0, 4.7, 4.1 po Richteru. Materijalna šteta zabilježena je i u Zagrebu. Naslovna fotografija ovog teksta prikazuje posljedice potresa u gradu Petrinji.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović potvrdio je kako je u potresu život izgubila 12-godišnja djevojčica.

Lažne fotografije Petrinje

Nakon potresa društvenim mrežama ubrzano se  počela dijeliti fotografija koja navodno pokazuje štetu u Petrinji. Fotografija je objavljena na privatnom profilu (arhivirano ovdje), a do ovog trenutka podijeljena je više stotina puta. Fotografija je dijeljena i na Facebook stranicama koje često šire deziformacije kako bi prikljupljali interakcije i lajkove. S brojnih takvih stranica fotografija je već uklonjena.

Međutim, fotografija koja iz ptičje perspektive prikazuje uruštene zgrade ipak nije nastala u Petrinji. Fotografija je prikazana niže.

Riječ je o urušenim zgradama u Italiji. Fotografija agencije Agence Press nastala je nakon razornih potresa koji su u kolovozu 2016. godine pogodili središnju Italiju, a snimaljena je u gradiću Amatriceu. (može se naći ovdje i ovdje)

Nemoguće je predvidjeti potres

Nakon potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb, društvenim mrežama su se počele širiti dezinformacije o sljedećem potresu. Isto se događa i sada. Kako je Faktograf već pisao, nemoguće je predvidjeti kada će se dogoditi idući potres.

Nezahvalno je davati prognoze o tome čeka li nas veći potres, kada i gdje, te koje magnitude, jer činjenica je da za sada znanstvenici još nemaju recept po kojem je to moguće utvrditi, sviđalo se to nekome ili ne, rekao je tad profesor Hrvoje Tkalčić, čelnik odsjeka za seizmologiju i matematičku geofiziku Australskog nacionalnog sveučilišta

U minutama i satima nakon potresa pratite službene informacije i vijesti. Informacije čije podrijetlo ne znate, nemojte dijeliti. Podsjećamo, sve upute za ponašanje u slučaju potresa mogu se naći na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite. 

 

Nadopuna 30. prosinca 2020.: Prema za sada dostupnim informacijama  poginulo je sedam osoba. Najmanje šest osoba je teško ozlijeđeno i 20 lakše, objavio je MUP. 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.