Razotkriveno

Medicinskim sestrama u KBC-u Rijeka nije se “ukočilo pola lica” nakon cijepljenja

Medicinske sestre koje su se cijepile nisu razvile nikakvu reakciju, potvrđeno nam je iz Hrvatske komore medicinskih sestara.
Foto: foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ mk

Devet dana prije nego će u Rijeku stići prva pošiljka Pfizer-BioNTechovog cjepiva protiv koronavirusa, korisnici društvene mreže Facebook mogli su vidjeti preslik SMS poruke (arhivirano ovdje) u kojoj se navodi:

“Evo, kopipejstam ti poruku od frenda koji radi u zavodu za zdravstvo tu kod mene. Velika je frka na Covid odjelu u Ri, cijepili su sa Pfizerom tri sestre koje su se zapisale za cijepljenje neki dan i sve su dobile atrofiju mišića i ukočilo im se pol lica. 3 od 3. Izgleda dosta teško stanje. Sad se jebeno trude to zataškati. Već pred dva tjedna su došle prve doze po cijeloj Hrvatskoj. Frend mi javio, jer mu je frendica tamo baš na covidu i svima je zabranjeno išta reći, tako da su svi u strahu sad da ne popuše posao.” 

 Cjepivo tada nije bilo u Hrvatskoj

Dakako, u pitanju je poruka neistinitog sadržaja. Prvo cjepivo u Hrvatsku nije stiglo početkom prosinca, kako se tvrdi u ovoj poruci, nego 26. prosinca, u šest sati ujutro, o čemu su izvijestili brojni mediji, između ostalih i Hrvatska radio-televizija.  Dan kasnije, 27. prosinca, cjepivo je distribuirano po cijeloj Hrvatskoj pa tako i u Rijeku te nije moguće da su tri sestre s “covid odjela u ri” cijepljene 18. prosinca ili ranije, kako se također u poruci tvrdi.

Cjepivo u Rijeci

 Da je riječ o dezinformaciji Faktografu su potvrdili i iz Hrvatske komore medicinskih sestara.

 “Informacija o nuspojavama kod tri medicinske sestre na navodno cijepljenje u KBC Rijeka, a koja se pojavila na društvenim mrežama 18. prosinca, u potpunosti je neistinita. Na COVID odjelu KBC-a Rijeka tek je 28. prosinca počelo cijepljenje i tijekom jučerašnjeg dana cijepljeno je ukupno 230 zdravstvenih djelatnika od čega pedesetak medicinskih sestara. Medicinske sestre koje su se cijepile tijekom jučerašnjeg dana nisu razvile nikakvu reakciju”, odgovorio je na naš upit predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić.

“Navodi su u cijelosti netočni”

Rukovoditelj Službe za informacijske poslove, međunarodnu i intersektorsku suradnju KBC-a Rijeka, Edi Jurković, zanijekao je da su se pojavile takve nuspojave. Navodi i da su na KBC-u upoznati s činjenicom da se od 18. prosinca društvenim mrežama širi poruka o sestrama koje su “dobile atrofiju mišića i ukočilo im se pola lica”.

“Ovi navodi su u cijelosti netočni. KBC Rijeka je već u više navrata na medijske upite odgovarao kako je cjepivo u Rijeku stiglo 27. prosinca, te je cijepljenje koje je bilo javno, započelo 28. prosinca. Među do sada cijepljenim djelatnicima KBC Rijeka nisu zabilježene ozbiljne nuspojave”, odgovara Jurković.

Cijepio se i ravnatelj KBC-a

I prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj riječkog KBC-a cijepio se 28. prosinca.

“U postupku cijepljenja u bolnici sudjeluju predstavnici tri tima, medicinsko osoblje KBC-a koje prati unutarbolnički sustav nadzora infekcija, epidemiolozi županijskog Nastavnog zavoda i bolnički specijalisti hitne medicine, za slučaj pojave neželjenih reakcija na cijepljenje, iako je utvrđeno da je malo nuspojava”, rekao je Ružić, prenosi Jutarnji list.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli KBC Rijeka (@kbc_rijeka)

NADOPUNA: Ovaj tekst je dopunjen odgovorom KBC-a Rijeka.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.