Faktograf.hr

Samo činjenice

Božinović nije dva puta primio cjepivo

"Vidite ove medijske manipulatore. Za Net Božinović prima cjepivo u desnu a za Večernji u lijevu ruku", stoji u poruci koja kruži Facebookom. Net.hr je objasnio u čemu je stvar.
Božinović cijepljenje
Lara Slivar/HINA

“Jedan naš ministrant, eto, svoju dozu spasonosnog cjepiva ustupa potrebitijima, a drugi, iako je svoju već dobio, im je krade! Bože, ako jesi, gdje si?”, zavapio je Srećko Sladoljev, imunolog poznat po svojim antivakserskim stavovima u Facebook objavi koja je arhivirana ovdje.

“Vidite ove medijske manipulatore. Za Net Božinović prima cjepivo u desnu a za Večernji u lijevu ruku!!!??? Večernji list prikazuje Božinovića kako se cijepi u lijevu ruku, a Net.hr kako se cijepi u desnu ruku. Dal je on to primio oba cjepiva?”, stoji u objavi koju je podijelio i koja je s njegovog profila podijeljena više od 500 puta.

U objavi se mogu vidjeti screenshotovi članaka o cijepljenju članova Stožera koje su Večernji list i Net.hr objavili na svojim Facebook stranicama. Fotografija Večernjeg lista je u širokom planu u kojem se vide medicinska djelatnica te ministar Vili Beroš, dok je ona od Net.hr-a snimljena krupno. Isto tako, na njoj izgleda kao da se Božinović cijepi u desnu ruku.

To je bilo dovoljno teoretičarima zavjere da posumnjaju u “istinitost” cijepljenja pred kamerama.

Ubrzo je stiglo objašnjenje od Net.hr-a. Prenijet ćemo ovdje dio teksta koji su objavili na svojoj stranici (a možete ga pročitati ovdje).

“No sve one koji su na trenutak pomislili da su razotkrili svjetsku zavjeru te da je Božinovićevo cijepljenje inscenirano i da su sada potvrđene sve teorije o 5G-u i Bill Gatesu, morat ćemo razočarati. Naime, gospodin Božinović se zaista cijepio u lijevu ruku, a fotografija objavljena na Net.hr-u nastala je iz provizornih razloga. Naime, desktop izdanje naše naslovnice čitatelju preko lijeve strane fotografije nudi naslov, a desni dio fotografije je vidljiv. Zbog toga smo Božinovića ‘flipnuli’, kako bi čitatelji, uz naslov, vidjeli i fotografiju”, piše Net.hr.

Za kraj, priložili su i video dokaz cijepljenja ministra Božinovića. U nastavku možete vidjeti video cijepljenja s YouTube kanala novinske agencije Hina.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.