Razotkriveno

Liječnica u Portugalu nije preminula zbog cjepiva protiv Covida-19

EPA/Sean Gallup / POOL

“Mlada portugalska pedijatrica umrla nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom.” Ovu je vijest, objavljenu na portalu Geopolitika News (arhivirano ovdje), prenijelo više internetskih portala (1, 2, 3), a korisnici Facebooka podijelili su je na stotine puta, što u vidu linka na objavljenu vijest, što u vidu screenshota naslova te vijesti (arhivirano ovdje).

Geopolitika News piše o prvom “smrtnom slučaju nakon cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv Covida-19 u Portugalu” te navodi da je 1. siječnja, dva dana nakon primanja cjepiva, umrla “41-godišnja Portugalka, pedijatrica Sone Acevedo”. Vijest o smrti portugalske zdravstvene radnice portal Geopolitika News prenio je s portala portugalskog dnevnog lista Correio da Manha, koji je podrobno izvještavao o ovom slučaju. Portal Geopolitika News pritom je pogrešno naveo ime preminule. Njezino ime zapravo je Sonia Azevedo (41), a uistinu je umrla dva dana nakon primanja cjepiva proizvođača Pfizer/BionTech.

Međutim, portugalska Vlada u utorak je objavila da su rezultati obdukcije pokazali da se smrt Sonie Azevedo ni na koji način ne može povezati s cijepljenjem, niti sa cjepivom proizvođača Pfizer/BioNTech.

O tome je, između ostalih, izvijestila portugalska televizija CMTV, koja navodi: “Rezultati obdukcije koja je objavljena na Portugalskom institutu za onkologiju u Portu pokazali su da uzrok smrti nije cjepivo, izvijestila je Vlada.” Pritom se navodi dio priopćenja portugalskog ministarstva pravosuđa: “Preliminarni podaci nakon autopsije, bez ikakvih navoda o uzorku smrti, što je podatak koji zbog zakonskih ograničenja ne može biti javno iznesen, ne pokazuju nikakvu vezu između smrti (Sonie Azevedo) i cijepljenja.”

Iz  Portugalskog instituta za onkologiju, u kojem je preminula radila duže od deset godina, izvijestili su da Sonia Azevedo nije prijavila nikakve nuspojave nakon cijepljenja, a njezin otac, pak, kaže da ranije nije imala zdravstvenih problema, o čemu su također izvijestili portugalski mediji (Sapo).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.