Razotkriveno

Ponovo kruži stara teorija zavjere o HAARP-u

Društvenim mrežama ponovo se širi stara dezinformacija o HAARP-u, koju je još 2016. proširio Dnevno.hr.
Jessica Matthews, University of Alaska Fairbanks

Na blogu “Čarolija” objavljen je tekst pod naslovom “Hrvatska u panici; Mediji otkrili instalirane HAARP sisteme za kontrolu klime na Petrovoj gori” (arhivirano ovdje). Tekst preuzimaju i dijele korisnici Facebooka u grupama i na privatnim profilima.

Riječ je zapravo o tekstu koji je objavljen još 2016. godine, na portalu Dnevno.hr, autorice koja se potpisivala kao Zrinka K. Na portalu Dnevno.hr taj članak više nije moguće naći, ali ostali su brojni tragovi o njemu. Naime, brojni portali tad su prenijeli napise portala Dnevno.hr u cijelosti, kako oni u Hrvatskoj, tako i u susjednoj Srbiji. (1, 2, 3, 4). Članak je dostupan i putem arhivskog servisa Archive.org.

Napis o HAARP-u u Hrvatskoj još tad se našao i na Facebooku te je stotinama puta dijeljen s nekih i danas aktivnih korisničkih računa, poput, primjerice, korisničkog računa portala Web Tribune (arhivirano ovdje).

Dakako, Hrvatska nije u panici zbog HAARP sistema na Petrovoj gori, kako to sugerira naslov teksta objavljenog na blogu “Čarolija”, niti su hrvatski mediji otkrili “instalirane  HAARP sisteme za kontrolu klime na Petrovoj gori”. O takvom otkriću medija traga nema niti u jednom relevantnom hrvatskom mediju, a ponavljamo i da ga se danas ne može naći niti na stranicama portala Dnevno.hr, gdje je tekst izvorno objavljen.

Na Petrovoj gori dakle nije instaliran uređaj za kontrolu vremenskih pojava, jer takav uređaj ne postoji. Teorije zavjere o HAARP-u se internetom šire već godinama, a novinari i fact-checkeri su ih u više navrata razotkrivali kao netočne i neutemeljene (Snopes, The Washington Post, AP).

Fotografija kojom je na blogu Čarolija ilustriran tekst o navodnim HAARP sistemima na Petrovoj gori zapravo je “visoko frekventni aktivni istraživački program polarne svjetlosti (The High-frequency Active Auroral Research Program – HAARP)”, koji je sagrađen sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, u suradnji Sveučilišta Aljaske (University of Alaska Fairbanks –  UAF) i američke vojske. O tome su podrobnije pisali fact-checkeri agencije AFP.

Teorija zavjere nastala iz šale

Nadalje, teorija zavjere koja kaže da je na Petrovoj Gori instaliran HAARP uređaj zapravo je nastala iz šale.

Iz satiričnih pobuda lansirali su je ljudi koji su željeli obmanuti pojedince sklone zavjereničkom razmišljanju, što im je i pošlo za rukom, a nakon čega su sami razotkrili svoju prevaru.

“Cilj ove stranice je ustvari socijalni eksperiment. Zanimalo nas je dokle ide granica gluposti. Sve objave i slike su falsificirane uglavnom u photoshopu. Hvala svima na ugodnim paranoičnim komentarima i porukama. Inbox nam je zatrpan slikama neba a i Zrinka K. nam se povremeno javlja”, poručili su još 2015. administratori stranice “Uklonimo HAARP sa Hrvatske zemlje”, a o svemu su izvještavali i domaći mediji (Index.hr, Jutarnji.hr).

 

Ovaj tekst je naknadno nadopunjen informacijama sadržanim ispod međunaslova “Teorija zavjere nastala iz šale”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.