Razotkriveno

Netočno je da je u razrušenim kućama u Majskim Poljanama pronađeno oružje

Facebookom i Twitterom kruži fotografija oružja dobrovoljno predanog policiji uz lažnu tvrdnju da se radi o oružju nađenom u Majskim Poljanama nakon potresa.
Oružje je pronađeno na tavanu kuće nakon smrti vlasnika

Korisnici društvene mreže Facebook dijele fotografiju na kojoj se vidi ručni bacač raketa, uz natpis: “Majske Poljane – iza ruševine skoro u svakoj kući se otkrilo skriveno oružje, neka se nađe pri ruci, zlu ne trebalo”. Uz fotografiju oružja, nalazi se druga fotografija, na kojoj je nekoliko starijih ljudi postrojeno u SMB uniformama JNA, uz natpis “Majske Poljane, Glina, 1992.” (1, 2, 3).

Ista fotografija oružja dijeljena je i na društvenoj mreži Twitter, uz natpis: “Pozdrav od zolje s Majskih Poljana. Zakaj to netko ima doma 2021.?” (arhivirano ovdje).

Fotografija naoružanja odloženog uz zid od cigle, međutim, nije snimljena u Majskim Poljanama, nego u Glinskoj Poljani. Tamo je, naime, građanka na tavanu obiteljske kuće pokojnog člana obitelji pronašla nekoliko komada oružja i eksplozivnih sredstava o čemu je obavijestila policiju. O tome je 14. siječnja izvijestila i Policijska uprava Sisačko-moslavačka (arhivirano ovdje). U policijskom izvješću naveden je i ovaj odlomak:

“Vezano uz ovu dragovoljnu predaju oružja, proteklih dana na jednoj društvenoj mreži pojavila se fotografija ručnog bacača rakete uz komentar „Pozdrav od zolje s Majskih Poljana“. Obavljenim provjerama policijski službenici su utvrdili da se ne radi o lokaciji Majske Poljane već o lokaciji i oružju iz konkretne dragovoljne predaje u mjestu Glinska Poljana, a što je zahtijevalo angažman 30 policijskih službenika.

Riječ je o istoj fotografiji koju dijele korisnici Facebooka, uz tvrdnju da je “iza ruševine skoro u svakoj kući se otkrilo skriveno oružje”.

Fotografija, dakle, nije snimljena u Majskim Poljanama, nego u Glinskoj Poljani i riječ je o dobrovoljno predanom oružju. O tome su izvijestili i brojni hrvatski mediji, između ostalih HRT, Večernji list i Jutarnji list.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.