Razotkriveno

Ne, francuska policija se nije pobunila protiv epidemioloških mjera

Photo by peter bucks on Unsplash

Brojni korisnici Facebooka na našem govornom području u posljednjih nekoliko tjedana dijele snimku na kojoj se vide francuski policajci, koji ispred Trijumfalne kapije u Parizu bacaju lisičine za vezivanje na pod (1, 2, 3).

U opisu te video snimke stoji: “Francuska policija je rekla stop, ja sam policajac koji je u službi naroda a ne političara”.

Iako to eksplicitno nije navedeno, korisnici Facebooka koji dijele ovu snimku uvjerenja su da francuska policija odbija asistirati u provođenju mjera suzbijanja koronavirusa, odnosno da odbija poslušnost državi i policijskoj hijerarhiji. Isti video koncem prošle godine dijeljen je s opisom na engleskom jeziku, kojim se poručuje: “Francuska policija protivi se Macronovoj korona-diktaturi i baca lisičine na pod. Nema više uhićenja…” (arhivirano ovdje).

Međutim, u ovom snimku ne radi se o odbijanju poslušnosti, nego o prosvjedu francuskih policajaca protiv izmjena protokola vezanih za policijsko postupanje. Video je snimljen u lipnju prošle godine, a policajci su prosvjedovali protiv zabrane privođenja tehnikom gušenja. Zabranu ovog kontroverznog zahvata najavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. U videu se jasno mogu čuti uzvici policajaca koji traže Castanerovu ostavku: “Démission Castaner!”. O ovom prosvjedu, dakako, izvještavali su i francuski mediji (La Nouvelle Republique, La Voix du Nord).

Od zabrane privođenja tehnikom gušenja na koncu se odustalo, i to upravo zbog policijskih prosvjeda, a o čemu su izvještavali i međunarodni mediji (BBC).

Da opis predmetnog videa ne odgovara činjeničnom stanju, odnosno da se u videu ne radi o policajcima koji otkazuju poslušnost državi i protiv se “Macronovoj korona-diktaturi” već je utvrdio i fact-checkerski tim Reutersa. Opis koji se na društvenim mrežama našeg govornog područja dijeli uz video iz Pariza, a prema kojem je “francuska policija rekla stop, ja sam policajac koji je u službi naroda a ne političara”, ne odgovara istini. Naprotiv, policajci sa snimke zalažu se za “oštrije” metode privođenja osumnjičenih.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.