Faktograf.hr

Samo činjenice

Ne, francuska policija se nije pobunila protiv epidemioloških mjera

Photo by peter bucks on Unsplash

Brojni korisnici Facebooka na našem govornom području u posljednjih nekoliko tjedana dijele snimku na kojoj se vide francuski policajci, koji ispred Trijumfalne kapije u Parizu bacaju lisičine za vezivanje na pod (1, 2, 3).

U opisu te video snimke stoji: “Francuska policija je rekla stop, ja sam policajac koji je u službi naroda a ne političara”.

Iako to eksplicitno nije navedeno, korisnici Facebooka koji dijele ovu snimku uvjerenja su da francuska policija odbija asistirati u provođenju mjera suzbijanja koronavirusa, odnosno da odbija poslušnost državi i policijskoj hijerarhiji. Isti video koncem prošle godine dijeljen je s opisom na engleskom jeziku, kojim se poručuje: “Francuska policija protivi se Macronovoj korona-diktaturi i baca lisičine na pod. Nema više uhićenja…” (arhivirano ovdje).

Međutim, u ovom snimku ne radi se o odbijanju poslušnosti, nego o prosvjedu francuskih policajaca protiv izmjena protokola vezanih za policijsko postupanje. Video je snimljen u lipnju prošle godine, a policajci su prosvjedovali protiv zabrane privođenja tehnikom gušenja. Zabranu ovog kontroverznog zahvata najavio je francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner. U videu se jasno mogu čuti uzvici policajaca koji traže Castanerovu ostavku: “Démission Castaner!”. O ovom prosvjedu, dakako, izvještavali su i francuski mediji (La Nouvelle Republique, La Voix du Nord).

Od zabrane privođenja tehnikom gušenja na koncu se odustalo, i to upravo zbog policijskih prosvjeda, a o čemu su izvještavali i međunarodni mediji (BBC).

Da opis predmetnog videa ne odgovara činjeničnom stanju, odnosno da se u videu ne radi o policajcima koji otkazuju poslušnost državi i protiv se “Macronovoj korona-diktaturi” već je utvrdio i fact-checkerski tim Reutersa. Opis koji se na društvenim mrežama našeg govornog područja dijeli uz video iz Pariza, a prema kojem je “francuska policija rekla stop, ja sam policajac koji je u službi naroda a ne političara”, ne odgovara istini. Naprotiv, policajci sa snimke zalažu se za “oštrije” metode privođenja osumnjičenih.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.