Dezinformacije o koronavirusu

Društvenim mrežama kruži video “lažnog” cijepljenja brazilske vijećnice

Društvenim mrežama širi se video cijepljenja žene koja nije brazilska tajnica Ministarstva zdravstva.
Foto: EPA/ANGEL MEDINA G.

Društvenim mrežama širi se video koji navodno prikazuje lažno cijepljenje brazilske tajnice Ministarstva zdravstva. Video je objavljen na Facebook profilu privatnog korisnika, arhiviran je ovdje, a dosad  ga je podijelilo preko 2500 ljudi.

“Sve je to Hollywood! Brazilska tajnica za zdravstvo”, stoji u objavi.

Video se može naći i na Youtubeu, objavljen je i Redditu, a najviše je reakcija skupio u objavi na Twitteru koja je podijeljena gotovo pa 3000 puta.

Brazilka

Nije riječ o ministrici

Prikazana žena nije brazilska tajnica za zdravstvo. Njen identitet otkrio je i sam korisnik Facebooka koji je objavio video u čijim je komentarima naveo link koji vodi na članak na brazilskom portugalskom jeziku. Članak portala Opovo demantira video koji je korisnik Facebooka objavio.

Naime, u njemu jasno piše kako je video – lažan.

Kako navodi portal Opovo, žena u videu je vijećnica općine Quixadá za zdravstvo Benedita Oliveira.

Stvarno cijepljenje

Iz Quixadá su priopćili kako je općinsko državno odvjetništvo već podnijelo žalbu regionalnom uredu civilne policije Quixadá, kao i portalu AntiFake koji je snimku objavio, sve kako bi se poduzele zakonske mjere protiv širitelja dezinformacija. Navode kako video nije pouzdan sadržaj te kako je zbog male doze od samo 0.5 mililitara moguće pomisliti da u igli za injekciju nema ničega.

Portal Opovo objavio je i video iz kojeg se, na trećoj minuti, može vidjeti da liječnik priprema dozu za vijećnicu Oliveira.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.