Dezinformacije o koronavirusu

Ravnateljica Doma zdravlja u Drnišu nije nastradala nakon cijepljenja

Društvenim mrežama ubrzano se širi netočna informacija da je ravnateljica Doma Zdravlja u Drnišu nastradala nakon što je primila cjepivo protiv Covida-19

Još jedna žrtva cijepljenja! Nastradala ravnateljica Doma zdravlja u Drnišu!

Tako počinje Facebook post u kojem se navodi da je doktorica Blaženka Topčić, ravnateljica Doma Zdravlja u Drnišu, nastradala nakon što je primila cjepivo protiv Covida-19.

“Nedugo nakon primljenog cjepiva protiv Covida 19 hitno je prebačena u Opću bolnicu Šibenik, a nakon toga u Zagreb. Naime, nedugo nakon što se cijepila, vozeći se s posla kući, osjetila je strahovitu bol u glavi, privremeno je oslijepila i cijelo lice joj je nateklo. Iz Drniša je hitno prebačena u Opću bolnicu Šibenik, a iz Šibenika u Zagreb. Je li u pitanju moždani udar?”, stoji u objavi koja je objavljena na privatnom profilu (arhivirana ovdje), i koja je podijeljena više od tisuću i 300 puta.

Dom zdravlja

Poslali smo upit drniškom Domu zdravlja te smo pokušali doći do ravnateljice Topčić. Ubrzo nam je putem maila stigao njen odgovor.

“Radi se o fake newsu i nema veze sa cijepljenjem protiv Covida-19. Rutinski zahvat se nažalost lažno prezentira preko portala i smatram da je za svaku osudu”, napisala je Topčić.

Za kraj, dodala je kako se osjeća – odlično.

OB Šibenik

Upit smo posalali i bolnici u Šibeniku, odakle su nam odgovorili kako, zbog odredbe GDPR-a i Zakona o zaštiti pacijenata, nisu u mogućnosti dati detaljan odgovor zbog čega je Topčić došla u bolnicu.

“Ovim putem možemo opovrgnuti neistinite navode u predmetnoj objavi koje se odnose na cjepivo i nuspojave za koje nemamo nikakva saznanja”, odgovorili su.

Upit o ovom slučaju poslali smo i Ministarstvu zdravstva iz kojeg nam je poručeno da se društvenim mrežama širi netočna informacija. No, kako su rekli, detaljniji odgovor poslat će naknadno.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.