Faktograf.hr

Samo činjenice

Bivši zastupnik Bunjac doprinosi širenju dezinformacija o cijepljenju u Izraelu

Izrael je cijepio trećinu populacije. Cijepljenje Izraelaca postalo je temelj za brojne dezinformacije o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva.
N1

Bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac na svojoj službenoj Facebook stranici koju prati 61 tisuću korisnika ove društvene mreže objavio je 25. siječnja: “Izrael, mala zemlja s najviše cijepljenih u svijetu, ima danas više zaraženih nego Njemačka i Brazil zajedno. #tkotukoga?” (arhivirano ovdje).

U komentarima pod ovim postom, koji je podijeljen preko tri stotine puta, a “lajkalo” ga je skoro dvije tisuće ljudi, Bunjac je objasnio da misli na broj zaraženih “na dnevnoj bazi”.

Podatak koji je iznio, međutim, nije točan. Prema podacima na Facebook stranici Worldometers.info, koja svakodnevno objavljuje podatke o zaraženima, novozaraženima, umrlima i oporavljenima od koronavirusa diljem svijeta, na dan 25. siječnja Izrael je imao 8.962 slučaja novozaraženih koronavirusom.

Njemačka je pak istoga dana zabilježila 6.580 nova slučaja zaraze koronavirusom, a Brazil – 28.364 slučaja novozaraženih osoba. Zajedno su Brazil i Njemačka, dakle, na dan 25. siječnja imali 34.944 novozaraženih, dok je Izrael, rekosmo, imao 8.962 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Govoreći o ukupnom broju slučajeva zaraženih koronavirusom, Izrael ih je na dan 25 siječnja imao 606.365, Njemačka 2.154.352, a Brazil – 8.872.964. Podaci koje je Branimir Bunjac iznio na svojoj službenoj stranici, ponovimo, nisu točni.

Podsjećamo, Izrael je država koja najuspješnije provodi kampanju cijepljenja protiv Covida-19. Do sada je cijepljena oko trećina populacije (Reuters). Uspješna izraelska kampanja vakcinacije potaknula je brojne dezinformacije vezane za rezultate cijepljenja u toj državi.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.