Razotkriveno

Zašto je Merck odustao od razvoja cjepiva protiv Covida-19?

Cjepivo protiv Covida-19 koje je razvijao Merck se pokazalo manje efikasno od konkurencije, zbog čega su odustali od razvoja.
Ilustaracija: Unsplash/Faktograf

Na Facebook stranici portala “Istinom protiv laži” objavljena je vijest da je multinacionalna farmaceutske kompanija Merck “obustavila sve radove na proizvodnji svog COVID cjepiva” (arhivirano ovdje). U objavi se navodi:

“Iako je Merck već dugo partner i investitor Moderne, nisu podržali cjepivo na bazi mRNA.”

“I izvršni direktor Ken Frazier javno je izrazio sumnju u brzom spravljanju cjepiva, imajući u vidu koliko vremena treba proći da se potvrdi 100-postotna ispravnost cjepiva”.

Naime, da bi se cjepivo sigurno pustilo u opticaj, dosadašnja iskustva su pokazala, treba proći najmanje 5 do 7 godina, stoji u objavi na Facebook stranici “Istinom protiv laži”.

Farmaceutska kompanija Merck & Co. jeste obustavila razvoj svoja dva cjepiva, ali to nema veze s nepodržavanjem cjepiva na bazi mRNA, koji su razvile konkurentske kompanije Pfizer/BioNTech i Moderna. Naprosto, Merck je od razvoja svog cjepiva odustao jer podaci iz ranih ispitivanja nisu dali zadovoljavajuće rezultate. O tome je javnost izvijestio Bloomberg, kao i sam Merck putem priopćenja na svojim stranicama.

Merck u svom priopćenju naglašava kako je njihovo cjepivo rezultiralo slabijim imunitetom od onog koji se razvija nakon što se osoba zarazi novim koronavirusom, tj. preboli Covid-19. Međutim, to ne znači da i ostala cjepiva imaju isti problem; Merck je odustao od razvoja cjepiva upravo jer je shvatio da svojim proizvodom ne može konkurirati kvalitetnijim cjepivima.

Za razliku od konkurencije, Merck se u razvoju cjepiva oslonio na staru tehnologiju, fokusirajući se na cjepiva s oslabljenim virusima.

“Rezultati su bili razočaravajući i pomalo iznenađujući”, rekao je za Bloomberg Nick Kartsonis, jedan od čelnih ljudi kompanije zaduženih za istraživanje zaraznih bolesti i cjepiva u Merck Research Laboratories. Merckova cjepiva, naime, generirala su manje antitijela za zaustavljanje infekcije od ostalih cjepiva protiv Covida-19 i proizvela slabe imunološke odgovore.

Na koncu, čelni čovjek Mercka Ken Fraizer jeste izrazio sumnju u brz razvoj cjepiva protiv koronavirusa. U srpnju prošle godine Harvard Business objavio je njegove izjave o tome.

“Pa, prije svega (za razvoj cjepiva) treba puno vremena. Mislim da rekord u najbržem cjepivu ikad predstavljenom na tržištu ima Merck u cjepivu protiv zaušnjaka. Trebale su oko četiri godine. Razvoj našeg najnovijeg cjepiva protiv ebole potrajalo je pet i pol godina. Zašto to traje toliko dugo? Prije svega, zahtijeva rigoroznu znanstvenu ocjenu. A ovdje nismo ni razumjeli sam virus, ni kako virus utječe na imunološki sustav. Nadamo se da ćemo uspjeti s različitim pristupima stvoriti cjepivo koje možemo brzo proučiti, a koje može biti i sigurno i učinkovito i dugotrajno. To su tri različita pitanja. Nitko sa sigurnošću ne zna hoće li neki od ovih programa cjepiva proizvesti takvo cjepivo ili ne”, rekao je Fraizer.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.