Dezinformacije o koronavirusu

Ne, Njemačka ne otvara “korona koncentracijske logore”

U veljači će se aktivirati karantena za one građane kojima je određena samoizolacija, a koji su tu mjeru više puta prekršili.
Prison blues

U Njemačkoj se i službeno otvara prvi koncentracijski logor, još od vremena drugog svjetskog rata.

Rečenica je to iz objave s privatnog Facebook profila koja je podijeljena preko 450 puta (arhivirano ovdje) i u kojoj stoji video reportaže njemačkog Bilda bez prijevoda. Reportaža prikazuje veliku zgradu nalik zatvorskoj ustanovi, te osim reportera, uključuje i izjave zaposlenika ustanove.

Objava u kojima se navodi da je riječ o koncentracijskom kampu ima još – ovaj primjer je podijeljen preko tisuću puta, a ovaj, objavljen na Facebook stranici Politički magazin Srbije, preko 130 puta.

Bildova reportaža

Zgrada je zapravo pritvor za maloljetnike Moltsfelde u gradu Neumunsteru u pokrajini Schleswig-Holstein. Novinar Bilda posjetio ga je jer će se u tom objektu u veljači aktivirati karantena za one građane kojima je određena samoizolacija, a koji su tu mjeru više puta prekršili.

Kako piše američki Snopes, priča o kampovima za kršitelje karantene krenula je nakon što su novinari jednog njemačkog lista kontaktirali dužnosnike iz svih saveznih država kako bi saznali planiraju li otvoriti i koristiti takav jedan objekt. Naime, njemački Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti navodi mogućnost razdvajanja bolesnih osoba pa bi se ta odredba mogla koristiti kako bi se osobe koje su nekoliko puta prekršile mjere karantene natjerale u izolaciju.

Od 16 država koje su novinari kontaktirali, samo njih četiri razmišlja o takvoj mogućnosti. Osim Schleswig-Holsteina u kojem se za tu svrhu pripema maloljetnički pritvor, izoliranje prekršitelja mjera planira se i u Baden-Württembergu, Brandenburgu i Saskoj.

Senzaciolanističko izvještavanje

Nakon objave rezultata istraživanja njemačkih novinara, vijest o kampovima u nekim medijima objavljena je sa senzacionalističkim naslovima (primjer ovdje) koji sugeriraju da država planira na cijelom teritoriju zatvarati ljude koji konstantvno krše mjeru izolacije. O ovoj dezinformaciji pisali su i kolege sa makedonskog factchecking potala Vistinomer koji navode kako se svakako ne radi o koncentracijskim kampovima. Osobe koje tu završe imati će laptop, mobitel i moći će gledati TV.

Kako navodi Deutche Welle, zatvaranje prekršitelja mjere samoizolacije još u studenom je najavio ministar unutarnjih poslova  pokrajine Baden-Württemberga, a samu ideju kritiziralo je više stranki iz oporbe.

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.