Faktograf.hr

Samo činjenice

Čudni slučaj žene koja u viralnom videu tvrdi da se zbog cjepiva nekontrolirano trese

Shawn Skelton iz SAD-a tvrdi da je oštećena cjepivom, ali nije službeno prijavila nuspojave, a na pitanja novinara ne odgovara. Prikuplja novčanu pomoć, iako nema dokaza da je oštećena cjepivom.

Društvenim mrežama viralno se širi video snimka i status Shawn Skelton (arhivirano ovdje), žene iz Oakland Cityja u SAD-u koja je na svom Facebook profilu napisala da trpi ozbiljne posljedice cijepljenja Moderninim cjepivom. Njezino tijelo, kako kaže, nekontrolirano se trese.

Shawn Skelton njegovateljica je u Domu za stare i nemoćne “Good Samaritan Home”, a cijepljena je, kako tvrdi, 4. siječnja, cjepivom proizvođača Moderna. O svojim navodnim tegobama javnost je putem društvenih mreža izvijestila tri dana kasnije, 7. siječnja. Prema napisu portala časopisa Wired, njezin je video do 19. siječnja pogledalo više od 4,4 milijuna ljudi. Samo s njezinog profila video je podijeljen 280 tisuća puta.

Dakako, masovno su ga dijelili i korisnici Facebooka na našem govornom području (1, 2). Vijest o tome objavili su i neki portali, poput, primjerice, portala Glas Brotnja (arhivirano ovdje), što je na našem govornom području doprinijelo još intenzivnijem širenju videa i tvrdnji koje je Shawn Skelton uz njega iznijela.

Međutim, vrlo brzo se pokazalo da Skelton ima financijske motive za svoje tvrdnje o štetnosti cjepiva. Nakon što je njen video postao Viralan, Skelton je objavila kako prikuplja sredstva za pomoć.

Tvrdi da je oštećena cjepivom i prikuplja donacije

Shawn Skelton na svom je Facebook profilu 12. siječnja objavila da je bila u bolnici te da su joj liječnici rekli da bi njezino stanje moglo biti povezano sa stresom. U istom postu objavila je i da je našla mjesto gdje su je voljni detoksicirati, ali, naglasila je, njezino osiguranje to ne pokriva, a troškovi tretmana detoksikacije koštaju 1.400 dolara (arhivirano ovdje). Dan kasnije, 13. siječnja, Shawn Skelton objavila je još jedan video, točnije live video, ali ustvrdila je da je Facebook taj video izbrisao (arhivirano ovdje).

Međutim, drugi korisnici Facebooka su ga ponovo podigli na ovu društvenu mrežu te je i danas dostupan (arhivirano ovdje). Pet dana nakon objave drugog videa, na Facebook profilu njegovateljice iz Oaklanda osvanuo je link na platformu za prikupljanje donacija “Go Fund Me”. Uz ovaj post ona je objavila da je njezina prijateljica na platformi “Go Fund Me” počela skupljati novac za tretman koji bi joj mogao pomoći (arhivirano ovdje).

“Vrlo sam blizu toga da mogu platiti tretman. Ne mogu vam dovoljno zahvaliti jer mi pomažete. Izgleda da je put do potpunog oporavka dug, ali znam da Bog ima plan za potpuni oporavak i ja mu vjerujem. Trenutno sam na PEMF tretmanima (Pulsed electromagnetic field therapy, op.a.) i oni mi jako pomažu. Danas teško hodam. Sutra imam još jedan tretman. Nastavite moliti boga za mene, molim vas”, napisala je u objavi uz link na stranicu “Go Fund Me”.

Iako je u jednom od ranijih postova tvrdila da tretman koji bi joj mogao pomoći košta 1.400 dolara, na platformi “Go Fund Me” stajalo je da je cilj akcije skupiti četiri tisuće dolara (arhivirano ovdje).

Zanimljivo je da Skelton tvrdi kako joj u oporavku pomaže PEMF terapija. Radi se o obliku terapije u kojem se koriste elektromagnetna polja, a koja se koristi u pokušajima da se ubrza zalječenje slomljenih kostiju i tretira depresija (Wikipedia). Neki proizvođači uređaja kakvi se koriste u PEMF terapiji neosnovano su tvrdili da se elektromagnetskim poljima mogu tretirati stanja poput cerebralne paralize i ozljede leđne moždine, zbog čega je još 2013. morala reagirati američka Agencija za hranu i lijekove (FDA).

Nema dokaza da se radi o posljedici cijepljenja

O Shawn Skelton izvijestio je i lokalni list Evansville Courier & Press. Na ovu temu su objavili dva članka (1, 2). U prvom članku pod naslovom “Žena iz Indiane u viralnom videu tvrdi da ima ozbiljne posljedice od cjepiva protiv Covida-19.

Liječnici osporavaju da je to uzrok” liječnik Craig Everett Haseman navodi da nije upoznat s predmetnim slučajem, ali, ističe, “simptomi kakve ona navodi nisu prijavljivani kao nuspojava cjepiva, odnosno takvi simptomi nisu očekivani”.

“Moguće je s novim cjepivom, ali čini se malo vjerojatno”, rekao je liječnik, dodajući da ne može razumjeti razlog zbog kojeg bi cjepivo kod nekog moglo izazvati nekontrolirane potrese tijela ili grčeve jezika.  “Da bi se izazvalo nekontrolirano drhtanje”, istaknuo je, “nešto bi moralo utjecati na vaš mozak ili živčani sustav”, odnosno “nešto bi moralo prouzročiti neku vrstu neurološke abnormalnosti na leđnoj moždini ili u samom mozgu”.

U drugom članku novinari navode da su kontaktirali Centar ta kontrolu bolesti (CDC). U odgovoru CDC-a stajalo je da su do sada prijavljene nuspojave cjepiva blage do umjerene i da brzo nestaju. Najčešće nuspojave, izvijestili su iz CDC-a, jesu bol na mjestu uboda te simptomi slični prehladi. Ozbiljnije nuspojave, naglasili su iz CDC-a, vrlo su rijetke.

“Ona pokušava lažirati problem”

Paralelno sa sve većim interesom za snimkom i tvrdnjama koje je iznijela na svom Facebook profilu, raslo je i nepovjerenje prema slučaju Shawn Skelton. Portal Daily Dot, primjerice, objavio je o ovom slučaju članak s naslovom: “Žena glumi konvulzije i tvrdi da je to posljedica cijepljenja”. Profesor novinarstva i član državnog odbora Nacionalnog centra za invaliditet i novinarstvo Arizone Stephen Doig u članku tvrdi: “Jasno je da ona pokušava lažirati problem.” Video koji je na Facebooku ostavila Shawn Skelton on naziva “primjerom očaja antivaksera”.

“Nazvao bih to smiješnim, ali zapravo je tužno jer neki će ljudi kojima bi cjepivo moglo pomoći zbog ovakvih stvari odustati od cijepljenja”, rekao je Doig za Daily Dot.

U isto vrijeme, Shawn Skelton na svom Facebook profilu piše da se osjeća bolje te da je čak mogla otići na radno mjesto i obići štićenike koje njeguje.

“Moji trzaji su usporili, ali intenziviraju se kad se uznemirim. Još uvijek se osjećam kao mrtva iznutra, ali sretna sam kad čujem da svi kažu da izgledam bolje. Vjerujem da ću se vremenom moći vratiti onom što najviše volim – skrbi o drugima”, piše ona na svom Facebook profilu 20. siječnja (arhivirano ovdje).

Samo dva dana kasnije, sve većem broju svojih pratitelja na društvenim mrežama ona se ispričava jer im je obećala snimiti još jedan video u kojem će moći vidjeti njezino stanje, ali to, tvrdi, nije mogla učiniti jer je bila “prilično bolesna”.

“Sastavljamo video u kojem ćete moći vidjeti rezultat mojih tretmana. Moji trzaji su jako usporili i više nisu stalni. Napravili smo mnoge neurološke testove danas i na žalost – pala sam na nekoliko njih”, piše Shawn Skelton 22. siječnja (arhivirano ovdje).

Umjesto video snimaka u kojem će oni koji joj uplaćuju novac vidjeti rezultat njezinih tretmana, Shawn Skelton je u danima koji slijede na Facebooku ostavljala sadržaj kakav se dijeli na stranicama koje propagiraju tezu o cjepivu kao opasnom po ljudsko zdravlje.

Nije prijavila nuspojave i ne odgovara na pitanja

Za to vrijeme, novinari portala Wired upozoravaju da u vezi LOT broja koji stoji na kartici za cijepljenje, a koji je na Facebook ostavila Shawn Skelton (arhivirano ovdje), u saveznoj državi Indiana nisu prijavljene nikakve posljedice cijepljenja.

“Prema stranici VAERS (The Vaccine Adverse Event Reporting System), koji vodi FDA (Food and Drugs Administration), u Indiani je prijavljeno osam slučajeva nuspojava, ali sve se odnose na ljude stare preko šezdeset godina, a Shawn Skelton je u svojim četrdesetima”, piše Wired.

Slučajem Shawn Skelton bavili su se i američki fact-checkeri (Politifact) te su zaključili kako nema dokaza da se navodno zdravstveno stanje Shawn Skelton može bez sumnje dovesti u vezu s cijepljenjem. Niti jednom od portala koji su je kontaktirali pokušavajući provjeriti istinitost njezinih tvrdnji Shawn Skelton nije odgovorila na pitanja.

Faktograf je pokušao kontaktirati i ustanovu u kojoj Shawn Skelton radi, ali odgovore također nismo dobili.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.