Dezinformacije o koronavirusu

Medicinske sestre se ne testiraju na antitijela nakon cijepljenja

Čitatelja Faktografa zanimalo je li točna glasina da se medicinske sestre nakon prve doze cjepiva testiraju i da rezultati pokazuju da nisu razvile antitijela.
Sestre
ElfMoondance/Pixabay

Testiraju li medicinske sestre KBC Zagreb na antitijela protiv novog soja koronavirusa nakon prve doze cjepiva?

To nam je pitanje postavio čitatelj koji se susreo s tom informacijom, i koji nas je tražio da istu provjerimo. Isto tako naveo je da ga, ako se ona provode, zanimaju rezultati testiranja na antitijela.

Odgovor Komore

“U razgovoru s jednom od njih izjavljeno je kako se neke medicinske sestre nakon cijepljenja prvom dozom Pfizer cjepiva testiraju na antitijela protiv novog koronavirusa. Tvrdnja glasi kako medicinske sestre u pitanju nisu razvile antitijela, odnosno da je njihov broj bio 0”, piše čitatelj.

Upit smo poslali KBC-u Zagreb te Komori medicinskih sestara. Odgovor smo dobili od Marija Gazića, predsjednika Komore.

“Provjerio sam Vaše tvrdnje s KBC Zagreb i nisu točne. Medicinske sestre se ne testiraju nakon cijepljenja prvom dozom”, odgovorio nam je Gazić.

Kako djeluje cjepivo?

Kako na svojim stranicama objašnjava Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, koronavirus uzrokuje infekciju pomoću proteina na svojoj površini, tzv. proteina šiljka koji mu omogućuje da se veže za stanice tijela te ulazi u njih i uzrokuje bolest. Zbog toga se većina cjepiva razvija na način da cilja protein šiljka pa cjepivo u organizmu uzrokuje stvaranje antitijela i T stanica koji su usmjereni protiv šiljka i koji onemogućavaju ulazak koronavirusa u stanice domaćina. Cjepiva tako pripremaju imunološki sustav na prepoznavanje i obranu tijela od bolesti.

“Sva četiri cjepiva koja se trenutačno ocjenjuju ili su ocijenjena pri Eurospskoj agenciji za lijekove (BioNTech i Pfizer; Moderna Biotech Spain, S.L.; AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu; Janssen Vaccines & Prevention BV) djeluju na način da u stanicama organizma potiču stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi koronavirus. Imunološki sustav osobe prepoznaje ovaj protein kao strani te kao prirodnu obranu tijela protiv njega proizvodi protutijela i T-stanice. Ako u narednom razdoblju cijepljena osoba dođe u kontakt s virusom SARS-CoV-2, imunološki sustav će prepoznati virus i bit će spreman za obranu, čime će osoba biti zaštićena od bolesti Covid-19”, navode.

Novi sojevi

Znanstvenici prate kretanje britanskog, afričkog i brazilskog soja koronavirusa, međutim, još nije potvrđeno da su oni stigli u Hrvatsku.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Texasu objavili su istraživanje koje pokazuje kako je Pfizerovo cjepivo učinkovito i protiv britanskog i afričkog soja. Ipak, studija tek mora proći recenzije, što je završni korak u utvrđivanju njene vjerodostojnosti.

Ilhem Messaoudi Powers Irvineovog centra za istraživanje virusa na Sveučilištu u Kaliforniji kaže da ako se cjepivo ne podudara u stopostotnoj varijanti s mutacijom virusa, svejedno može pomoći u prevenciji infekcija i bolesti.

“Pogledajte primjerice gripu. Čak i u godinama u kojima vakcina protiv gripe ne odgovara snažno sojevima koji cirkuliraju, cjepivo i dalje pruža djelomičnu zaštitu”, kaže Powers za Healthline.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.