Dezinformacije o koronavirusu

Pandemija nije planirana, ali jest očekivana

Vježbe i simulacije reakcija na pandemiju nisu dokaz da je pandemija planirana, već da se planira reakcija na njezinu pojavu.
Foto: Paul Hanaoka // Unsplash

Ovo je nacin na koji kreiraju ove agende. Oni kreiraju ove vakcine i lekove godinama ranije. Tzv. Kovid pandemija ce postati SPARS pandemija 2025-2028” [sic], tvrdi se u jednom videu koji se dijeli po društvenim mrežama.

Video, titlovan na srpski jezik, podijeljen je na desetine tisuća puta (primjer arhiviran ovdje). Osoba koja iznosi netočne tvrdnje u videu predstavlja se kao Diana Lenska. Koliko se može zaključiti iz njenih profila na društvenim mrežama, Lenska je o glumica, redateljica i producentica (1, 2).

Simulacije omogućavaju pripremu

U videu Lenska tvrdi da će od 2025. do 2028. svijet pogoditi nova pandemija, zato što je tako navedeno u dokumentu “SPARS pandemija 2025-2028: Futuristički scenarij za komunikatore rizika za javno zdravlje”.

Ovo sam istampala. Johns Hopkins univerzitet. Ovi scenariji sa lekovima i vakcinama se redovno rade. Svaka druga vakcina, svaki drugi lek koji se izbacuje na trziste za profit od strane ovih farmaceutskih korporacija, za njih kreiraju scenario. Kovid19 ce preci u SPARS pandemiju 2025-2028. Nikada nece prestati. Nastavice da vam daju lekove, nastavice da vam ubrizgavaju prljavstinu i hemikalije” [sic], govori Lenska.

Dokument o kojem govori dostupan je ovdje. Objavio ga je u listopadu 2017. godine Centar za zdravstvenu sigurnost pri Školi javnog zdravlja Johns Hopkins, koji je bio jedan od organizatora Eventa 201, tj. simulacije globalne pandemije, što su mnogi uzeli kao dokaz da je pandemija virusa SARS-CoV-2 bila planirana (o čemu je Faktograf pisao ovdje). Isti Centar je sudjelovao u organizaciji tri slične vježbe s hipotetskom epidemijom ili pandemijom – Clade X, Dark Winter i Atlantic Storm.

Dokument kojeg citira Lenska i predstavlja ga kao “dokaz” buduće planirane pandemije, zamišljen je kao svojevrsna vježbenica za komunikatore u javnom zdravstvu. Kako se navodi na stranicama Centra, “scenarij je hipotetičan; zarazni patogeni, medicinske protumjere, likovi, dijelovi vijesti, postovi na društvenim mrežama i odgovori vladinih agencija u potpunosti su izmišljeni”.

Od kuda naziv?

Također navode: “Kako bi se osiguralo da scenarij uzima u obzir brze tehnološke inovacije i premaši očekivanja sudionika, projektni tim Centra prikupio je informacije od stručnjaka za temu, povijesne izvještaje o prošlim medicinskim krizama, suvremene medijske izvještaje i znanstvenu literaturu iz sociologije, pripravnosti za hitne slučajeve, zdravstvenog obrazovanje i komunikacija o rizicima i krizama”. Tako se primjerice u scenariju nalazi opis kako se “svijet u 2025. sastoji od izoliranih i visoko fragmentiranih zajednica sa širokim pristupom informacijskoj tehnologiji – nazvan ‘eho komora'”.

SPARS inače u scenariju označava “St. Paul Acute Respiratory Syndrome Coronavirus”, po baptističkoj crkvi Sv. Pavla u Minnesoti odakle su potekle prve tri izmišljene žrtve hipotetske pandemije.

Unatoč svemu opisanom, Lenska iz pojedinih dijelova fiktivnog scenarija iznosi tvrdnje o sadašnjosti i budućnosti bez ikakve osnove. Primjerice, kaže: “Ovde imamo jos jedan interesantan faktor. Uklonice zivotinje. Planiraju da uklone hranu. Vec su to poceli da rade u mnogo drzava, razlicitim delovima zemlje, ali mediji o tome ne izvestavaju da bi o tome znali [sic]”

Javno zdravstvo zdravo za gotovo

O ovom je hipotetskom scenariju izvijestio u rujnu 2020. godine CNN, koji je razgovarao s voditeljicom projektnog tima dr. Monicom Schoch-Spana.

Ona je komentirala kako se uloga javnozdravstvene komunikacije često uzima zdravo za gotovo. “Stoga se oni koji su odgovorni za javnu komunikaciju i angažman u zajednici često trude biti prepoznati zbog ključne uloge koju imaju u ublažavanju štetnih učinaka izbijanja bolesti, uključujući bolest i smrt, ali i stigme, traume, nepovjerenja javnosti i socijalne fragmentacije”, rekla je Schoch-Spana.

Teme kojih se autorica videa rubno dotiče obrađene su u ranijim tekstovima Faktografa kojima se razotkrivaju dezinformacije povezane s pandemijom, a možete ih pronaći na našem Live blogu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.