Razotkriveno

Širi se stara laž o Amišima, cjepivu i autizmu

Portal Priznajem.hr ponovo širi staru dezinformaciju da među Amišima nema autizma jer ne cijepe djecu. To je sasvim netočno.
Photo by Randy Fath on Unsplash

Portal Priznajem.hr ponovo je proširio staru dezinformaciju vezanu za Amiše i cjepiva (arhivirano ovdje).

“AMIŠI NE CIJEPE DJECU: Je li mentalno zdravlje amiške djece samo puka slučajnost?”, naslov je članka objavljenog 4. veljače 2021. na portalu Priznajem.hr.

Tekst obiluje činjeničnim netočnostima, a iskopiran je s portala “Matrix World” (arhivirano ovdje), gdje je objavljen još 2011. godine. Portali Priznajem.hr i “Matrix World” poznati su po učestalom objavljivanju činjenično netočnih i neutemeljenih tvrdnji.

U predmetnom tekstu iznosi se teza da u amiškim zajednicama nema autizma zato što Amiši ne cijepe svoju djecu. Ništa od toga nije točno; velik dio Amiša redovito cijepi djecu, a među Amišima ima i autistične djece.

Jedno pritom nije povezano s drugim: ne postoji niti jedan znanstveno utemeljeni dokaz koji bi služio kao utemeljenje za zaključak da je autizam posljedica cijepljenja. Radi se o laži koju je proširio britanski antivakserski prevarant Andrew Wakefield, koji je zbog toga ostao i bez liječničke dozvole.

Većina Amiša cijepi djecu

Podaci iz dostupnih znanstvenih istraživanja pokazuju kako nije točna tvrdnja da Amiši ne cijepe svoju djecu. Procijepljenost među Amišima je niska, ali većina roditelja ipak cijepi djecu.

Tako je istraživanje iz 2011. godine, provedeno u okrugu Holmes u američkoj saveznoj državi Ohio, gdje živi jedna od najvećih amiških zajednica na svijetu, pokazalo da 68 posto amiških roditelja cijepi svoju djecu.

To je vrlo niska razina procijepljenosti koja rezultira time da su Amiši ugroženiji od širenja zaraznih bolesti, što se pokazalo kod rapidnog širenja ospica u amiškoj zajednici u Ohiju 2014. godine.

Među Amišima ima autizma

Netočna je i tvrdnja da među Amišima nema autizma. O tome je u više navrata pisao portal Autism News Beat, posvećen donošenju znanstveno utemeljenog sadržaja o autizmu. U članku koji datira još iz 2008. ovaj portal donosi izjavu dr. Kevina Straussa, pedijatra koji se u više navrata susretao s djecom Amiša koja su pokazivala znakove autizma.

Također, zbog amiškog načina života, ističe dr. Strauss, veće su šanse da će autizam kod amiške djece ostati nedijagnosticiran. Amiši, podsjećamo, uglavnom žive u izoliranim seoskim zajednicama i često odbijaju korištenje moderne tehnologije.

Dezinformacija o Amišima, autizmu i cijepljenju internetom kruži već godinama. Popularizirao ju je 2005. novinar američkog UPI-ja Dan Olmsted u reportaži iz jedne amiške zajednice u američkoj saveznoj državi Pennsylvania. Tvrdnje iznesene u njegovom tekstu nemaju činjenično uporište, o čemu su izvještavali i američki mediji (The Atlantic), a o svemu je na svom blogu pisao i znanstveni novinar Seth Mnookin, autor knjige o činjenično neutemeljenim strahovima vezanim za autizam.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.