Razotkriveno

Ne, mediji ne prikrivaju masovne štrajkove u Francuskoj

Mrežama se širi kompilacija starih videa uz lažnu tvrdnju da se u Francuskoj događa opći štrajk.
Photo by Rodrigo Kugnharski on Unsplash

“Štrajkovi ljekara, učitelja, vatrogasaca, radnika, policije … To se događa u svim gradovima u Francuskoj. No, mediji u svojim izvještajima pokazuju potpuno suprotne priče. Mediji su potpuno lažni!”

Takav opis stoji na Facebook stranici T.A.B.U., uz video koji je objavljen 25. siječnja, a do 4. veljače s ove stranice je podijeljen više od šest tisuća puta (arhivirano ovdje).

U kompilaciji video snimaka koju prati opis što sugerira da se u Francuskoj događa opći štrajk iskorištena su najmanje četiri stare video snimke.

Snimka odvjetnika u štrajku, s kojom video započinje, nastala je u veljači prošle godine, a prikazuje nezadovoljstvo francuskih odvjetnika mirovinskom reformom. O tome je 19. veljače prošle godine pisao Huffington Post, a dio video snimke s istog prosvjeda može se naći i na društvenoj mreži Twitter, gdje je objavljen također 19. veljače prošle godine.

U kompilaciji video snimaka nalazi se i snimka liječnika u štrajku, ali taj video snimljen je 14. siječnja prošle godine. O tome su pisali fact-checkeri Observadora, koji navode: Točno je da je u pitanju snimka francuskih liječnika u štrajku, ali taj štrajk se nije dogodio tijekom pandemije koronavirusa. Snimka je nastala 14. siječnja, deset dana prije nego je u Francuskoj zabilježen prvi slučaj koronavirusa, a njezin autor je liječnik Bernard Jomier, koji ju je podijelio na svom Twitteru.

U kompilaciji se nalazi i snimka prosvjeda za koju se tvrdi da predstavlja prosvjed radnika u Le Havru. Dio te snimke na internetu se može naći u gif formatu, a sigurno je da je nastala 17. siječnja 2020. ili ranije. Naime, na internetu je se može naći s datumom pod 17. siječnja prošle godine, a u toj pak objavi tvrdi se da je riječ o prosvjedu “žutih prsluka”.

Na koncu, kompilacija video snimaka za koje se tvrdi da predstavljaju stvarno stanje stvari u Francuskoj, o kojem “lažni mediji” navodno šute, sadrži i video snimku prosvjeda vatrogasaca. Na snimci vidimo vatrogasce koji leže na pločniku, a ona je nastala 17. siječnja prošle godine ili ranije. Tog datuma, naime, o štrajku vatrogasaca izvijestio je portal “les-infos-videos.fr”. Radi se o prosvjedu u Strasbourgu, a vatrogasci su tamo početkom prošle godine prosvjedovali jer su česta meta napada tijekom vatrogasnih intervencija.

Ukratko, kompilacija video snimaka na Facebook stranici T.A.B.U. ne pokazuje nešto što se u tjednu kad je video objavljen događalo u Francuskoj. Naprotiv, stare snimke iskorištene su kako bi se sugeriralo da u Francuskoj vlada opći štrajk, o kojem mainstream mediji ne žele govoriti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.