Dezinformacije o koronavirusu

Ne, ovo nisu prosvjedi protiv policijskog sata u Barceloni

Korisnici društvene mreže Facebook dijele fotografiju za koju tvrde da predstavlja bunt građana Barcelone.

Korisnici društvene mreže Facebook dijele fotografiju za koju tvrde da predstavlja bunt građana Barcelone, koji su, nakon stupanja policijskog sata na snagu, “masovno izišli na ulice, ne poštivajući zabranu kretanja” (1, 2). Fotografiju s navedenim opisom korisnici Facebooka dijele od početka veljače.

Međutim, fotografija ne predstavlja prosvjede građana Barcelone protiv policijskog sata, nego prosvjede protiv odluke španjolskog pravosuđa kojom je katalonski rap glazbenik Pablo Hasel dobio deset dana da se javi na odsluženje zatvorske kazne. Prosvjedi su se dogodili 30. siječnja.

Hasel je 2018. godine osuđen na dvije godine zatvora zbog poticanja na terorizam, podrivanja španjolskih državnih i kraljevskih institucija, o čemu je, između ostalih, pisao El Pais. Španjolsko pravosuđe ocijenilo je da su za osudu njegove poruke na društvenoj mreži Twitter te poruke u jednoj od njegovih pjesama.

O prosvjedu u Barceloni protiv odluke suda da se Hasel mora javiti na izdržavanje kazne, pak, pisalo je više španjolskih i inozemnih medija, a neki od izvještaja opremljeni su i fotografijom za koju se netočno tvrde da predstavlja prosvjede protiv mjera za suzbijanje koronavirusa. Primjerice, o tome je pisao španjolski internetski portal Beteve.cat, kao i Euroweeklynews.com.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.