Razotkriveno

Test prema kojem je Red Bull pozitivan na koronavirus nije ispravno napravljen

Samo s jednog Facebook profila je više od sedam tisuća puta podijeljen video u kojem osoba odjevena u zaštitnu medicinsku opremu na koronavirus testira tečnost iz limenke energetskog napitka Red Bull.

Samo s jednog Facebook profila je više od sedam tisuća puta podijeljen video u kojem osoba odjevena u zaštitnu medicinsku opremu na koronavirus testira tečnost iz limenke energetskog napitka Red Bull te na koncu utvrđuje da je “Red Bull pozitivan na koronu”.

Isti video masovno se širi društvenim mrežama, ali prikazano “testiranje” ne može biti relevantno zato što nije izvedeno po uputstvima proizvođača. U pitanju je, dakle, video iz kojeg se ne može zaključiti ništa o učinkovitosti testiranja na koronavirus SARS-CoV-2.

Osoba koju prikazuje video pred kamerom otvara test i štapić za uzimanje brisa. U trenutku kad otvara test, prema pakiranju (bijela vrećica s karakterističnom uzdužnom narančastom crtom) može se zaključiti da se radi o antigenskom testu Clinitest, koji proizvodi Siemens.

Osoba koja provodi testiranje gura štapić u limenku Red Bulla, a tečnost zatim nanosi direktno na osnovni uređaj za testiranje. Nedugo zatim, na 0.49 sekundi, snimka je u montaži odrezana, da bi se nastavila s prezentiranjem rezultata. U kadru vidimo izraženu testnu crtu T i vrlo blijedu crtu na kontrolnoj crti (C). Osoba koja provodi testiranje tad kaže: “Evo ga, Red Bull je pozitivan na koronavirus!”

Međutim, naglasimo još jednom, test nije napravljen prema uputama proizvođača. Da bi test bio ispravno proveden, uzorak je nakon uzimanja potrebno zarotirati u tekućini koja održava pH vrijednost stabilnom. O ovom koraku pri testiranju antigenskim testom Faktograf je već pisao u slučaju austrijskog političara koji je na koronavirus testirao Coca-Colu. Točnu proceduru testiranja moguće je provjeriti u uputstvima proizvođača testa koji je korišten u predmetnoj snimci.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.