Ocjena točnosti

Na godišnjicu prvog slučaja, Grba Buljević kaže da smo se uspješno borili s virusom. Uz 5.489 preminulih

Nekadašnja članica Stožera, a danas HDZ-ova saborska zastupnica kaže da se Hrvatska uspješno borila s pandemijom. Demantira je broj umrlih.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

„Uvijek imamo one koji kažu ja bih sad popustio, imate ljudi koji kažu zatvorite sve, tu je trebalo naći jednu mjeru koja je uspješno nađena i mislim da smo zaista pokazali da svi zajedno, zajedno s našim građanima, možemo itekako dobro se nositi s tom pandemijom“, rezimirala je godinu dana borbe protiv korona virusa Maja Grba Buljević, koja se tijekom iste pandemijske godine iz Stožera civilne zaštite premjestila u Sabor kao zastupnica HDZ-a.

Govoreći za N1, Grba Buljević je rekla i sljedeće:

„Moramo se složiti da je odgovor bio uspješan, a to nam pokazuju i brojevi. Nije lako u svjetskoj pandemiji biti zapravo drugi po incidenciji“.

Grba Buljević kao ilustraciju uspjeha uzela je svježi broj registriranih zaraženih na 100. 000 stanovnika u kojima je Hrvatska po uspješnosti druga u EU, odmah poslije Danske.

Treba, međutim, napomenuti da Hrvatska izrazito malo testira i da su u EU u tome od nas gore samo Poljska, Bugarska i Rumunjska, a da takvi podaci ne moraju nužno biti usporedivi sa zemljama u kojima se više testira priznao je nedavno na konferenciji za novinare Stožera i epidemiolog Bernard Kaić.

Brojka koju je, međutim, Grba Buljević zanemarila je broj građana Hrvatske koji su krajem prošle i početkom ove godine umrli od, odnosno sa koronom, a upravo bi spašavanje građana od tog najtežeg ishoda trebalo biti osnovno mjerilo uspješnosti neke zemlje u borbi s tom bolešću.

Od prvog registriranog zaraženog u Hrvatskoj prije točno godinu dana preminulo je 5. 489 osoba.

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prosincu 2020. zabilježen je dosad najveći broj umrlih u Republici Hrvatskoj u jednome mjesecu, odnosno bilo je 7.395 umrlih. U odnosu na prosinac 2019. to je povećanje od 77,3 posto ili 3.225 umrlih više.

Promatrajući razdoblje od ožujka, kada je službeno proglašena epidemija u RH, do kraja godine broj umrlih porastao je za 13,2 posto, odnosno umrlih je bilo 5.523 više.

Do zadnjeg dana prosinca registrirano je bilo ukupno 3.920 Covid smrti, što znači da postoji prilična razlika između broja viška smrti i registriranih smrti od Covida, za što nema službenih objašnjenja, ali se vjerojatno, barem dijelom, to može pripisati otežanom pristupu liječenju drugih bolesti. Razlika između povećanog ukupnog mortaliteta i registriranih Covid smrti, kako je to prikazao The Economist, prisutna je i u drugim zemljama.

Samo od početka ove godine registrirano je dodatnih 1.569 preminulih osoba.

Kao što je to vidljivo i u tjednim izvještajima HZJZ-a, Hrvatska je na samom kraju prošle godine bila najgora u EU prema 14-dnevnoj stopi preminulih. Usporavanjem zaraze, postepeno se situacija popravljala pa smo sad točno na sredini ljestvice zemalja EU.

Međutim, po ukupnoj smrtnosti na milijun stanovnika Hrvatska (1.340) je na doljnjem dijelu ljestvice EU. Gore od nas su Bugarska, Španjolska, Mađarska, Portugal, Italija, Češka, Belgija i najgora, Slovenija s 1949,6 umrlih, a sve su se druge zemlje u ovoj prvoj godini „uspješnije“ nosile s pandemijom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.