Razotkriveno

U Hrvatskoj je prijavljeno 18, a ne 1686 slučajeva smrti nakon cijepljenja

U Hrvatskoj je prijavljeno 18 smrti u razdoblju nakon cijepljenja. Društvenim mrežama se širi dezinformacija da ih je skoro sto puta više.
Izvor: Pixabay

Bez pozivanja na izvor – izuzmemo li frazu koja ne znači ništa, a glasi “dobila [sam] info” – jedna korisnica Facebooka objavila je sljedeću viralnu dezinformaciju:

Samo da se ZNA 1686 LJUDI u Hrvatskoj je UMRLO NAKON cijepiva, pa se samo CIJEPITE , a i TESTIRAJTE i dalje. [sic]

Ova objava na Facebooku je od 16. ožujka podijeljena skoro 900 puta. Podatak, dakako, nikako ne odgovara evidenciji Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji prikupljaju podatke o nuspojavama.

HALMED do sada nije zaprimio niti jednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem, a ukupno im je prijavljeno 18 smrti u razdoblju nakon cijepljenja.

“Zaprimljeno je 12 prijava sumnji na nuspojave sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja. Od toga, za 9 prijava uzročno-posljedičnu povezanost s cijepljenjem iz trenutačno dostupnih podataka nije moguće ocijeniti. Zatraženi su dodatni podaci koji su potrebni za potpunu ocjenu prijava. Za 3 prijave je, slijedom provedene potpune ocjene sve dostavljene medicinske dokumentacije, uzročno-posljedična povezanost između primjene cjepiva i smrtnog ishoda ocijenjena kao: Nije vjerojatna. To uključuje i posljednji ocijenjeni slučaj plućne tromboembolije.”, navode u Agenciji.

Osim ovih 12 osoba, prijavljeno je još 6 prijava neželjenih događaja sa smrtnim ishodom koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, no nisu uzročno-posljedično povezane s primjenom cjepiva. U slučaju, naime, kada je događaj povezan s primjenom cjepiva isključivo vremenski no ne i uzročno-posljedično, riječ je o tzv. neželjenom događaju, a ne o nuspojavi, koje su zdravstveni radnici također obvezni prijavljivati.

Od navedenih ukupno 18 prijava sumnji na nuspojave i neželjenih događaja, u 9 prijava kao primijenjeno cjepivo navedeno je cjepivo Comirnaty (Pfizer/BioNTech), a u 9 je u prijavi navedeno cjepivo COVID-19 Vaccine AstraZeneca (uključujući posljednje tri zaprimljene prijave).

Ispituju se tri smrtna ishoda

18. ožujka u ponoć izašlo je najnovije izvješće koje uključuje tri novoprijavljena slučaja smrtnog ishoda osoba rođenih 1932., 1942. i 1952. godina.

“Smrti su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja i za njih je zatražena dodatna dokumentacija kako bi se moglo ocijeniti postoji li uzročno-posljedična povezanost s primjenom cjepiva. Po zaprimanju dodatne dokumentacije i završetku ocjene HALMED-a i HZJZ-a, informacije o ocjeni ovih slučajeva bit će također uvrštene u izvještaj HALMED-a te, u slučaju utvrđene povezanosti s primjenom cjepiva ili bilo kakvih drugih relevantnih informacija, zasebno komunicirane”, napominje se.

U Hrvatskoj je do 17. ožujka 2021. godine primijenjeno gotovo 350.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Usporedbom broja prijava s brojem primijenjenih doza dolazi se do zaključka da je na svakih 1000 primijenjenih doza cjepiva zaprimljeno oko 5,2 prijave sumnje na nuspojave cjepiva.

Ukupno 1862 prijave nuspojava, većinom blagih

Jedina usporediva brojka koja se može naći u evidencijama HALMED-a i HZJZ-a odnosi se na nuspojave, ali nipošto smrti nakon cijepljenja. Ta je, pak, informacija objavljena i dnevno osvježavana na stranicama Agencije. Tako je, primjerice, 4. ožujka broj prijavljenih nuspojava bio 1210, a na današnji dan ih je 1862, od čega 1051 nuspojava je došla od Pfizerovog cjepiva Comirnaty, 108 od Moderninog, 701 od AstraZenecinog i bile su 2 prijave za koje nije zaprimljena informacija o proizvođaču.

Među prijavama sumnji na nuspojave do sada ocijenjenima na sastancima Stručne grupe HALMED-a i HZJZ-a, udio prijava koje nisu ozbiljne iznosi 86 %, dok je 14 % prijava ocijenjeno ozbiljnima.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

“Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju”, navodi HALMED.

Što znači smrt u razdoblju nakon cijepljenja?

Zamolili smo HALMED i HZJZ da nam pojasni koliko dug period smatraju razdobljem nakon cijepljenja i koje je sve smrtne slučajeve cjepitelj dužan prijaviti HZJZ-u, odnosno HALMED-u.

“Vremensko razdoblje za nastanak nuspojave ne može se jednoznačno odrediti. Ovaj podatak ovisi od slučaja do slučaja, kao i o potencijalnom biološkom mehanizmu razvoja pojedine nuspojave, te se uzima u obzir zajedno sa svim drugim dostupnim podacima prilikom ocjene uzročno-posljedične povezanosti”, odgovaraju nam.

Isto nam kažu i u HZJZ-u: uzročno-posljedična povezanost procjenjuje se individualno za svaku prijavu uzimajući u obzir sve druge dostupne podatke.

Naime, nakon što je preminuo zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić, društvenim mrežama i rubnim portalima proširila se priča kako je primio cjepivo protiv Covida-19 dan prije smrti. Tim povodom nam je ministar zdravstva kazao da sve sumnje na nuspojave sa smrtnim ishodom kao i neželjena događanja sa smrtnim ishodom koje su vremenske povezane s razdobljem cijepljenja “zdravstveni djelatnici (liječnik, cjepitelj) dužni su prijaviti HALMED-u ili HZJZ-u koji tada pokreću postupak ocjene prijave”.

Osim cjepitelja i liječnika sumnje na nuspojave mogu prijaviti i građani

HZJZ navodi kako oni prate nuspojave cijepljenja putem Registra nuspojava cijepljenja, sa svrhom evaluacije cjepiva koja se koriste u Republici Hrvatskoj i ukoliko se ukaže potreba, intervencije.

“Nuspojavu cijepljenja u Registar nuspojava HZJZ-a dužan je prijaviti zdravstveni djelatnik koji utvrdi nuspojavu. Svaku nuspojavu cijepljenja u najkraćem roku se mora prijaviti Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, na službenom obrascu. Posebno ističemo kako je u slučaju grupiranja nuspojava ili nuspojava sa smrtnim ishodom, kao i neobičnih i vrlo teških nuspojava, važno da zdravstveni djelatnik nuspojavu prijavi žurno po saznanju i telefonom HZJZ-u.”, naglašava se u odgovoru koji je za Faktograf pripremila epidemiologinja Zavoda dr. Zvjezdana Lovrić Makarić.

Zanimalo nas je može li obitelj prijaviti smrtni ishod i mimo razdoblja u kojemu su to dužni liječnik ili cjepitelj te hoće li ona biti analizirana jednako i ući u evidenciju, odnosno u Registar nuspojava HZJZ-a. Odgovor je potvrdan.

“Osim liječnika, sumnje na nuspojave nam mogu prijavljivati i sami građani. Sve prijave koje HALMED zaprimi smatraju se sumnjama na nuspojavu te se koriste za kontinuiranu procjenu sigurnosnog profila cjepiva. Za svaku prijavu provodi se procjena povezanosti s primjenom cjepiva. Tek nakon temeljite ocjene svake prijave sumnje na nuspojave moguće je procijeniti je li povezanost između primjene pojedinog cjepiva i pojave pojedine nuspojave sigurna, vjerojatna, moguća, nije vjerojatna ili povezanost nije moguće ocijeniti. Ocijenjene prijave unose se u nacionalnu, europsku i svjetsku bazu nuspojava lijekova te čine dio dokumentacije o sigurnosti primjene cjepiva”, odgovaraju nam iz HALMED-a.

Sumnje na nuspojave mogu se prijaviti HALMED-u putem on-line aplikacijemobilne aplikacije ili slanjem obrasca. Podaci o zaprimljenim prijavama sumnji na nuspojave ovih cjepiva objavljuju se i kontinuirano nadopunjavaju novim informacijama na internetskim stranicama HALMED-a.

U HZJZ-u ističu da se ozbiljnost nuspojava i uzročno-posljedičnu povezanost s cjepivom ocjenjuje Stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a.

“Ocjena, između ostalog, uključuje detaljan pregled svih dostavljenih informacija te prikupljanje dodatnih podataka od prijavitelja kada je to potrebno za provođenje cjelovitog postupka. Pritom se ocjena prioritetno provodi za prijave sumnji na ozbiljne nuspojave“, navodi dr. Lovrić Makarić.

Sve vezano za Covid-19 može se pronaći na ovome linku.

DOPUNA: Ovaj tekst nadopunjen je odgovorom HZJZ-a koji je pristigao nakon objave.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.