Razotkriveno

Netočno je da se u Osijeku prisilno cijepe djeca s razvojnim teškoćama

Među protivnicima cijepljenja na Facebooku se dijeli dopis osječkog Centra za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark" upućen roditeljima osoba koje pohađaju tu ustanovu.
Dopis
Ilustracija: Faktograf

Među protivnicima cijepljenja na Facebooku se dijeli dopis osječkog Centra za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark” upućen roditeljima osoba koje pohađaju tu ustanovu. U dopisu stoji da se, jednom kada cjepiva protiv Covida-19 budu osigurana, planira cijepljenje učenika Centra u dobi od 16 do 21 godine te se mole roditelji odnosno skrbnici da se izjasne slažu li se s tim.

Upitnik koji je sročio Centar ubrzano se širi društvenim mrežama, često u kombinaciji s dezinformacijama o cjepivu. Dopis se netočno prezentira kao najava prisilnog cijepljenja, iako se njime traži upravo dobrovoljni pristanak na cijepljenje.

“ako hoćeš – cijepiti će djecu – a ako nećeš -cjepiti će ih bez da znaš ili će ti ih uzeti jer ih ne cjepiš . Šta drugo ? ha? halo ljudi -više nije teorija zavjere”, stoji u objavi koja je arhivirana ovdje.

“ANONIMNA DOJAVA – RODITELJIMA NA ZNANJE POČELO SE TROVATI I DJECU NA VAMA JE”, navodi druga korisnica u objavi koja je podijeljena preko 50 puta (arhivirano ovdje).

Jedan korisnik tako u objavi navodi i citat iz Rezolucije Vijeća Europe u kojem stoji kako je potrebno je osigurati da su građani informirani da cijepljenje NIJE obavezno i da nitko ne vrši politički, socijalni ili drugi pritisak da se cijepi (arhivirano ovdje). Druga pak korisnica tvrdi da je riječ o “legalnom ubojstvu”.

Što kaže škola?

Centar “Ivan Štark” je, kako se navodi na njihovim stranicama, odgojno obrazovna ustanova za djecu i odrasle osobe s lakšim, umjerenim i težim intelektualnim teškoćama te utjecajnim teškoćama u razvoju.

Upitnik o cijepljenju nije poslan roditeljima svih korisnika Centra, već samo onima u dobi od 16 do 21 godinu, doznajemo od ravnateljice Centra Edit Lemal.

Ona nam je potvrdila vjerodostojnost upitnika koji je 15. ožujka upućen roditeljima. Kaže kako inicijativa dolazi od liječnice školske medicine, odnosno, Službe za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

“Roditelj ima dva odgovora, dakle, želi li ili ne cijepiti svoje dijete. Naravno da se nikoga ne sili, ali činjenica je da naša djeca spadaju u vulnerabilnu i rizičnu skupinu djece jer su obolijevala i bila su bolesna. Imamo dogovor sa Službom za školsku medicinu da, ako bude cjepiva, liječnica školske medicine dođe cijepiti našu djecu, pod uvjetom da su roditelji suglasni”, kaže ravnateljica.

Navodi kako je upitnik poslan i resornom ministarstvu, odnosno kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja upoznato s inicijativom. Ravnateljica nam također kaže kako je u ovom slučaju riječ o 43 djece od 16 do 21 godine života. Ustanova ima i starijih korisnika, ali oni se ne mogu cijepiti u sklopu školske medicine, već kod liječnika opće prakse.

“Nismo ni na koga vršili pritisak, ne vršimo ni sada. Isto tako, ništa ne radimo na ‘svoju’ ruku”, kaže nam ravnateljica.

Kada je riječ o interesu roditelja za cijepljenjem djece, ravnateljica navodi da o tome ne može govoriti, budući da se još nisu svi roditelji izjasnili.

Što kaže Ministarstvo obrazovanja?

Iz Ministarstva obrazovanja uputili su nas na Plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv Covida-19, odnosno na dodatne napomene koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio početkom ožujka, a koje se odnose na cijepljenje nepokretnih i teže pokretnih osoba te ostalih izrazito vulnerabilnih skupina bolesnika uključujući osobe s invaliditetom koji uvećava rizik za razvoj težih oblika Covida-19.

U dokumentu stoji kako je  potrebno  cijepiti sve osobe u dobi od 16 godina i više koje su nepokretne ili teže pokretne ili imaju znatno narušeno zdravstveno stanje koje može uvećati rizik za teže oblike bolesti Covida-19.

HZJZ također navodi kako osobe školske dobi i studente cijepe nadležni školski liječnici. Preporuka je da se mlade od 16 i 17 godina cijepi cjepivom Pfizer/BioNTech, a one starije od 18 s cjepivom koje je na raspolaganju.

Trenutno dostupna cjepiva protiv Covida-19 inače su odobrena samo za osobe starije od 18 godina, ali iznimno ih mogu primiti i osobe u dobi od 16 i 17 godina ako spadaju u posebno ranjive skupine.

Nije obavezno

Cijepljenje, dakle, nije obavezno, niti se roditelje prisiljava da cijepe svoju djecu. Da je tako, vjerojatno ne bi dobili mogućnost za izjasniti se putem upitnika koji im je upućen. Cjepivom se svakako ne truje djecu, niti se ona oduzimaju roditeljima ako odbiju cijepljenje, kao što to nije bio slučaj dosad.

Sve dezinformacije o cjepivu i pandemiji kojima smo se bavili možete naći na ovom linku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.