Dezinformacije o koronavirusu

Širi se novi obmanjujući video o pandemiji u Izraelu

Facebookom se u regiji ovih dana dijeli video o “totalitarnim” pandemijskim mjerama u Izraelu i “eksperimentu cijepljenja” koji se uspoređuje s holokaustom.
Foto: Omri Silver // Wikimedia Commons

Facebookom se u regiji ovih dana dijeli video o “totalitarnim” pandemijskim mjerama u Izraelu i “eksperimentu cijepljenja” koji se uspoređuje s holokaustom (primjer arhiviran ovdje). Video je titlovan na hrvatski i traje 22 minute, a zapravo se radi o razgovoru izraelske aktivistkinje Illane Rachel Daniel i nizozemskog novinara Flavia Pasquina s kanala BLCKBX (BlackBoxTV). Pasquino je lani pokrenuo kanal BLCKBX (BlackBox TV), kako bi “u korona doba izvještavao o pitanjima koje ne postavljaju mainstream mediji”. Na službenim stranicama kanal se opisuje kao mjesto na kojem “nema mjesta za cenzuru”.

Video je na Facebooku podijeljen više od sedam tisuća puta. Na platformi BitChute, isti video s hrvatskim prijevodom pogledan je više od 16 tisuća puta. Video je objavljen i na portalu Dokumentarac (arhivirano ovdje), a tekst o njemu objavio je i portal Insider Balkan, pod naslovom ‘Izrael prisiljava na vakcinisanje i uvodi experiment sa sigurnosnim nanogvicama!’ (arhivirano ovdje).

Stranka Rapeh i holistički vođa – liječnik bez licence

Ilana Rachel Daniel u videu je predstavljena kao izraelska zdravstvena savjetnica i političarka koja se javlja uživo iz Jeruzalema. Daniel je zapravo glasnogovornica i članica izraelske stranke Rapeh (u prijevodu: “Ozdravimo”), koja je pokrenuta lani. Rapeh se predstavlja kao “zdravstvena politička stranka”, osnovana s ciljem “liječenja izraelskog zdravstvenog sustava”.

Na službenoj stranici stranke, o misiji i agendi piše:

“Ako ste i vi sjedili kod kuće i promatrali uništavanje vrijednosti po kojima živimo i postojećih sustava koji ih podržavaju, ako ste i vi oprezni naspram površnih objašnjenja koje je naše Ministarstvo zdravstva ponudilo zbog svojih izvanrednih, dugotrajnih i ekstremnih mjera lockdowna i eksperimentalnog cijepljenja, ako ste i vi vidjeli kako naša djeca venu pred nepreglednim pozivima na Zoomu, ako ste ostali nezaposleni i obespravljeni i istinski se brinete što će donijeti budućnost – znajte da je promjena moguća!”

Dalje navode kako je glavni cilj stranke “izliječiti godine nepravde Ministarstva zdravstva koje su dostigle svoj vrhunac tijekom 2020. i 2021. godine, a očituju se nepodnošljivom medicinskom prisilom i kršenjem ljudskih prava: lockdown, fizičko distanciranje, praćenje lokacija kretanja, zelena propusnica, nošenje maski, uništavanje gospodarstva i javna obmana.”

Između ostalog, među svojim sredstvima za postizanje zdravog društva, navode kako će alternativna i komplementarna medicina činiti sastavni dio primarne medicinske “košarice” za svakog izraelskog građanina.

Stranku Rapeh je pokrenuo Arieh Avni, protivnik cijepljenja i liječnik kojem je nedavno Ministarstvo zdravstva oduzelo licencu za rad. Odluku o oduzimanju licence donio je sudac Amnon Strashnov nakon pregleda izvješća dostavljenog disciplinskom odboru medicinske zajednice, koji je nabrojao pritužbe i dao preporuku za oduzimanje Avnijeve licence. Objašnjavajući odluku o oduzimanju licence, Strashnov je rekao da Avnijevi članci objavljeni na javnim web mjestima, YouTubeu, Facebooku i drugdje, a koji se jasno postavljaju protiv cijepljenja i mjera zaštite od Covida-19, u suštini predstavljaju opasnost za javno zdravlje.

Avni je inače ranije bio liječnik zdravstvene ustanove Clalit, ali otpušten je iz nepoznatih razloga još 2000. godine. Od tada vodi privatnu holističku medicinsku kliniku. Nakon odluke o oduzimanju licence poručio je kako ga “Vlada neće uspjeti ušutkati” i kako će se nastaviti boriti protiv marginalizacije onih koji ne žele biti cijepljeni.

Glasnogovornica koja vjeruje da Rapeh udružuje snage

Ilana Rachel Daniel svoje pridruživanje stranci Rapeh objašnjava kao “udruživanje snaga s pokretom koji konačno podiže ljestvicu”. U nedavnom intervjuu Daniel objašnjava:

“To je pokret koji ostavlja iza sebe argumente desnice i ljevice, za i protiv, čak i vjerske oznake, i pita nas ljude: koji su najosnovniji zajednički nazivnici koje dijelimo? Kao i mnogi od vas prošle godine, i ja sam bila svjedokom namjernog uništavanja vrijednosti po kojima živimo i postojećih sustava koji ih podržavaju u ime ‘javnog zdravstva’.”

Daniel u razgovoru s Flaviom Pasquinom ističe kako stranka “nevjerojatno napreduje, unatoč potpunoj cenzuri”. Žali se da je nedavno uklonjena njihova Facebook stranica sa 60 tisuća pratitelja, a spominje i oduzimanje licence vođi stranke Ariehu Avniju. “Čine sve što mogu kako bi nas onemogućili u radu, jer ih ugrožava naš narativ”, zaključuje Daniel.

Priča o neinformiranom pristanku i prisilnom cijepljenju

U videu koji se širi Facebookom (primjer arhiviran ovdje), Daniel dalje iznosi brojne obmanjujuće i manipulativne tvrdnje o pandemijskim mjerama u Izraelu. Tako tvrdi sljedeće:

“Netanyahu nas je, bez našeg informiranog pristanka, stavio kao ispitanike za Pfizerovu eksperimentalnu tehnologiju, i to provode grubom silom. Prijete ljudima da će ostati bez primanja, prijete 16-godišnjoj djeci da neće moći pristupiti maturi.”

O brojnim dezinformacijama o cijepljenju u Izraelu Faktograf je već pisao. Nije točno da se cijepljenje u Izraelu odvija bez informiranog pristanka. Javnost je upoznata s cjepivom koje se koristi, cijepljenje se potiče na razne načine, ne provodi se “grubom silom” i zasad nije propisano kao obvezno za opću populaciju. Također, javnosti su dostupni podaci o potencijalnim nuspojavama, koje se kontinuirano prijavljuje. 

Tako je u ove godine u veljači objavljeno da je nakon prve doze cjepiva 6.575 od 2.768.200 Izraelaca zatražilo liječničku pomoć zbog nuspojava, što je 0,24 posto. Brojka nakon druge doza bila je 0,26 posto, odnosno 3.592 od 1.377.827 primatelja cjepiva.

Najnoviji podaci iz Izraela, prikupljeni na nacionalnoj razini, pokazuju i da cjepivo sprječava gotovo 99 posto smrtnih slučajeva od Covida-19, i istovremeno zaustavlja širenje virusa. Istraživanjem su obuhvaćeni građani i građanke koji su primili obje doze cjepiva, 14 dana nakon druge doze, i te se nalaze uspoređuje s osobama koje nisu primile niti jednu dozu cjepiva.

Priča o zelenoj propusnici

Daniel u videu upozorava i na zelenu propusnicu, kojom su “stvoreni građani drugog reda”. Tako kaže:

“Ovdje postoji pravi medicinski apartheid, koji zdravim građanima koji poštuju zakon i plaćaju porez uskraćuje pristup kulturnim događanjima, ako ne sudjeluju u ovom eksperimentu. Neki su doslovce izbačeni iz zborova, s bazena, teretana. Postoji nevjerojatan društveni pritisak, podjele unutar obitelji i znanstveni privid, gdje ako ne sudjelujete u cijepljenju doživljavaju vas kao širitelja virusa koji ugrožava sve ostale.”

Podsjetimo, u Izraelu je 21. veljače uvedena tzv. zelena propusnica, kako bi se omogućilo da zemlja napokon iziđe iz teškog lockdowna. Propusnica se izdaje svima koji su u potpunosti cijepljeni ili su se oporavili od Covida-19, a dostupna je kao papirnati certifikat ili u aplikaciji koja povezuje korisnike s njihovim osobnim podacima sa stranice Ministarstva zdravstva.

Propusnica uglavnom vrijedi za korištenje teretana, bazena, kazališta, kina, kulturnih događanja, različitih atrakcija. Njom se garantira pravo ulaska u te prostore i lagan povratak sigurnog sudjelovanja u društvenom životu. Građani koji nemaju propusnicu i dalje mogu ući na brojna mjesta, ali pri ulasku moraju pokazati negativan test, kako bi se osiguralo da na tim mjestima ne dođe do širenja zaraze. 

Problemi s aplikacijom

S korištenjem aplikacije zelene propusnice postoje opravdane brige kad je u pitanju pravo na privatnost. Kako izvještava Technology Review, ključno je što aplikacija nije open source program i zapravo niti jedan nezavisni stručnjak ne može provjeriti jesu li zabrinutosti oko pitanja privatnosti osnovane. Na to je upozorio i programer Ran Bar Zik, koji je zbog takvih potencijalnih problema preporučio drugu opciju koja je trenutno dostupna u okviru programa zelene propusnice: preuzimanje potvrde o cijepljenju na papiru umjesto korištenja aplikacije.

Dodatno, postoji zabrinutost da će uvođenje zelene propusnice dovesti do produbljivanja nejednakosti među i prema onima kojima cjepiva nisu jednako dostupna. O strahovima od takvog oblika diskriminacije već smo pisali na Faktografu, u tekstu o Covid putovnicama u Europskoj uniji. Davanje većih prava cijepljenima spadalo bi u sferu diskriminacije, pogotovo u uvjetima u kojima cjepiva nisu svima dostupna, a postoje i osobe poput djece, trudnica te onih koji imaju medicinski razlog koji im priječi cijepljenje protiv Covida-19.

O tome Daniel u videu ne govori, jer je fokus Rapeha na onima koji se mogu, a ne žele cijepiti. Učvršćivanje već postojećih nejednakosti u Izraelu se zapravo događa s arapskim stanovništvom i Palestincima u Gazi i na Zapadnoj obali, kojima je pristup cjepivima izuzetno otežan. Za uvjetovanje sudjelovanja u svakodnevnom životu zelenom propusnicom najprije bi trebalo osigurati da je svima stvarno i bilo ponuđeno cjepivo te potom dobro vagati realne opasnost za javno zdravlje naspram ograničavanja slobode pojedinaca.

Priča o narukvicama za praćenje

Daniel u videu spominje i sigurnosne narukvice za praćenje, koje navodi kao još jednu strašnu i nametnutu mjeru praćenja ljudi.

Izrael je nedavno uveo u upotrebu elektroničke narukvice za praćenje, kako bi se osiguralo da se provode mjere karantene za građane koji se vraćaju u zemlju. Donošenjem ove odluke Izrael je ublažio ograničenja koja su postojala za zračni prijevoz, omogućujući tisućama građana da se vrate kući. Izrael nije jedina zemlja koja koristi ovu metodu – odluku o korištenju narukvica za praćenje tijekom perioda karantene lani su donijeli Hong Kong, Južna Koreja, Bahrein, i Singapur.

Svatko tko uđe u Izrael trenutno je obvezan ući u karantenu, a imaju mogućnost da se izoliraju u vlastitom domu (uz nošenje narukvice za praćenje) ili karantenu mogu provesti u državnom hotelu (bez narukvice za praćenje). Narukvica nadzire lokaciju korisnika putem Bluetootha i GPS tehnologije, te se vlasti obavještava ako dođe do kršenja obveznog razdoblja izolacije. Narukvice se skidaju po završetku karantene. Ako stanovnici podnesu dokaz da su cijepljeni protiv Covida-19, ili da su se već oporavili od virusa, puštaju se iz karantene odmah nakon što prođu serološki test.

Uvođenje opcije korištenja narukvica uslijedilo je nedugo nakon što je Izrael proveo pilot program s elektroničkim narukvicama za praćenje. U pilot programu sudjelovalo je 100 sudionika koji su stigli u zračnu luku Ben Gurion koji su dobili narukvice. Pilot program proveden je kao opcionalan, umjesto da se sudionici dva tjedna izoliraju u državnom hotelu. Sudionici u pilot programu izrazili su “vrlo pozitivna i ugodna iskustva s visokom stopom zadovoljstva odabirom programa”, navodi se u priopćenju objavljenom po završetku projekta.

Udruga za građanska prava: “Poticanje cijepljenja vrijedan je i važan cilj, ali postoje i drugi načini da se to postigne”

Izraelski Vrhovni sud presudio je nedavno da Vlada mora ograničiti upotrebu domaće sigurnosne agencije Shin Bet za nadzor širenja zaraze koronavirusom, utvrdivši da “drakonski” nadzor predstavlja udarac za demokraciju. Vlada je počela koristiti tehnologije nadzora Shin Beta u ožujku 2020. godine, kada su zaraze Covidom-19 počele rasti, no Vrhovni je sud brzo blokirao tu praksu, rekavši da je za odobrenje takvog programa potreban poseban zakon. Presuda je donešena istog dana kada je pokrenut pilot-projekt za korištenje elektroničkih narukvica, a pozdravljena je od strane Udruge za građanska prava u Izraelu (ACRI Israel), koja je istaknula da se za provedbu pandemijskih mjera ne smiju koristiti ekstremne metode nadzora.

Kontaktirali smo Udrugu za građanska prava iz Izraela i upitali ih koji su najproblematičniji aspekti metoda nadzora u Izraelu. Iz organizacije nam govore kako je najproblematičnije bilo praćenje od strane sigurnosnih službi, za koje tvrde da, osim što nije demokratsko, nije bilo ni učinkovito.

“Nadamo se da će ova presuda Vrhovnog suda navesti vladu i Knesset da zastanu i promijene smjer, jer je korištenje ekstremnih i nedemokratskih sredstava u borbi protiv epidemije sklizak teren”, kažu nam iz Udruge za građanska prava Izraela.

“Poticanje cijepljenja vrijedan je i važan cilj, ali postoje i drugi načini da se to postigne, na primjer putem samih zdravstvenih fondova koji imaju informacije o onima koji su cijepljeni i onima koji nisu, i ti podaci su im lako dostupni. Uz to, Ministarstvo zdravstva provodi opsežnu i uspješnu kampanju za poticanje cijepljenja putem različitih medijskih platformi i drugih načinima vršenja društvenog poticaja za cijepljenje. Lokalne vlasti također mogu poticati cijepljenje i općenito pružati pozitivne poticaje, čak i bez primanja povjerljivih medicinskih podataka o statusu cijepljenja civila”, zaključuju iz udruge.

Usporedbe s holokaustom

U nekoliko navrata u videu Daniel mjere koje se trenutno provode u Izraelu uspoređuje s Drugim svjetskim ratom i holokaustom, a insinuira i da “nije slučajno” da se ovakav “strašan eksperiment” provodi baš u Izraelu. Između ostaloga, kaže:

“Ne znam je li planirano da sve ovo počne baš ovdje, u Izraelu, ali određeni detalji koje je naš narod prošao kroz holokaust… Doslovce se nad nekim starijim ljudima koji su proživjeli holokaust sada provode pokusi u njihovoj domovini, u našem utočištu. Sada smo suočeni s opasnošću koju nitko ne može definirati.”

Faktograf je već pisao o neprimjerenosti usporedbi u kojima se napori globalne znanstvene zajednice usmjereni prema suzbijanju epidemije Covida-19 neosnovano i neutemeljeno izjednačavaju s nacizmom.

U pismu koje je lani za The Inquirer napisala Shira Goodman, jedna od voditeljica američke organizacije Anti-Defamation League (ADL) koja se godinama bori protiv antisemitizma, upozorava se na nužnost prestanka ovakvih usporedbi:

“Nadali smo se da će u 2020. godini biti samo po sebi razumljivo da ljudi trebaju izbjegavati retoriku o nacistima ili holokaustu, osim ako zapravo ne razgovaraju o holokaustu ili drugim genocidima. Mislili smo da ljudi – posebno izabrani dužnosnici, političke stranke ili oni koji se kandidiraju da nas predstavljaju – razumiju da je korištenje takvog jezika uvredljivo i kontraproduktivno. Reference na holokaust banaliziraju patnju milijuna ljudi koji su umrli od strane nacista. Gotovo su uvijek neprikladne i površne, i uvijek izbace iz kolosijeka što god da su im bile prvotne namjere.”

Sve dosad razotkrivene dezinformacije u vezi pandemije i cjepiva možete pročitati na našem Live blogu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.