Razotkriveno

Izmišljene izjave Attalija, nekadašnjeg savjetnika predsjednika Francuske, šire se Facebookom

Lažni Attalijev citat koji se naslanja na njegovu raspravu staru više od trideset godina pojavio se upravo u vrijeme kad francuska Nacionalna skupština raspravlja upravo o eutanaziji.
Foto: Walkerssk // Pixabay

Korisnici Facebooka na ovoj društvenoj mreži dijele izjavu koju je, kako navode, 1981. godine novinaru Michele Salomonu dao Jacques Attali, kojeg tituliraju kao “jednog od uglednijih masonskih ideologa” te kao nekadašnjeg savjetnika Francois Mitteranda. Attali je, inače, “francuski ekonomski i socijalni teoretičar, pisac, politički savjetnik i visoki državni službenik, koji je kao savjetnik predsjednika Francuske Françoisa Mitterranda radio od 1981. do 1991. godine i bio je prvi šef Europske banke za obnovu i razvoj u razdoblju od 1991 do 1993. godine.

Izjava je navodno otisnuta u knjizi “Budućnost života” (“L’avenir de la vie”), koja je objavljena u izdanju publicističke kuće Seghers.

Navodna izjava

Izjava koja se širi društvenim mrežama, arhivirana ovdje, glasi:

“Ubuduće će trebati pronaći način kako da se populacija smanji. Krećemo od starih ljudi, jer čim prelaze 60 do 65 godina, čovjek živi dulje nego što proizvodi i to skupo košta društvo. Onda oni slabi, potom bespomoćni, koji ne donose ništa društvu, jer će ih biti sve više, pogotovo konačno i oni koji su glupi. Eutanazija cilja na ove grupe; eutanazija će u svim slučajevima biti osnovni instrument naših budućih društava. Nećemo, naravno, moći smaknuti ljude ili organizirati kampove. Riješit ćemo ih se uvjeravajući ih da je to za njihovo dobro.
Previše stanovništva, a uglavnom nepotrebno, nešto je ekonomski skupo. Društveno je također puno bolje zaustaviti ljudski stroj naglo, a ne postupno pogoršavati. Nećemo moći provoditi testove inteligencije na milijunima i milijunima ljudi, možete zamisliti! Pronaći ćemo nešto ili uzrokovati, pandemiju koja cilja određene ljude, stvarnu ekonomsku krizu ili virus koji će udariti stare ili debele, nebitno, slabi će podleći tome, prestrašeni i glupi vjerovat će i tražiti da budu tretirani. Pobrinut ćemo se da planiramo tretman, tretman koji će biti rješenje. Izbor idiota će biti sam: sami će ići u klaonicu.”

Između ostalih, izjavu je podijelio i jedan od utjecajnih protivnika cijepljenja protiv COVID-a 19 Srećko Sladovljev: Samo s njegovog profila ona je preko tisuću puta.  O dezinformacijama koje širi Sladoljev Faktograf je u više navrata pisao, a više možete vidjeti ovdje.

Izvor dezinformacije

Međutim, izjavu o kojoj je riječ bivši savjetnik francuskog predsjednika Mitterranda nikad nije dao i ona se ne nalazi u knjizi “Budućnost života”. Još ranije to su utvrdili factcheckeri francuske agencije AFP (Agence France-Presse), koji su objavili i izvornik na kojeg se pozivaju korisnici što dijele navodnu izjavu.

Factcheckeri AFP-a navode da u knjizi koju su im dostavili iz izdavačke kuće Seghers nisu našli traga spomenutoj izjavi. Lažna izjava je, navodi u svom članku AFP Factuel, objavljena na isti datum, 8. travnja, na više različitih internet foruma na francuskom govornom području pa čak i u komentarima na platformi Amazon, gdje je knjiga “Budućnost života” oglašena za prodaju.

Što kaže sam Attali

Tražeći potvrdu o vjerodostojnosti izjave, novinari AFP-a kontaktirali su i autora kojem se ona pripisuje, Jacquesa Attalija.

“Tekst izjave je izmišljen. (…) Nije niti blizu izvornog teksta. To je kao da kažete da sam ja napisao Mein Kampf”, komentirao je Attali za AFP Factual.

U knjizi koja se navodi kao izvor ove očigledno fabricirane izjave novinar Michele Salomon postavlja sugovorniku Attaliu pitanje: “Je li moguće i poželjno da čovjek živi 120 godina?” Jedinu sličnost s predmetnom lažnom izjavom novinari AFP Factuela nalaze u ovom dijelu Attalijevog odgovora: “Već nakon što ostari preko 60-65 godina, on živi duže nego što može proizvoditi i postaje trošak za društvo. Uistinu, s točke gledišta društva, poželjnije je da ljudski stroj stane naglo, nego da se zaustavlja postupno.”

Autor je tu izjavu dodatno pojasnio, navodeći: “Stoga vjerujem da logika industrijskog društva kao cilj ne ispostavlja produljenje životnog vijeka, nego osiguravanje da unutar svog životnog vijeka čovjek živi što bolje, na takav način da njegovi zdravstveni troškovi budu što niži u smislu troška zajednice.”

“Kao i uvijek, ovdje mi se zamjera ono što previđam. Nova verzija citata samo je nastavak zablude i lažnog citata koji sam 1983. osudio zbog klevete”, komentirao je Attali u svom odgovoru za AFP.

Reakcije koje su izazvale stvarne izjave

Bivši savjetnik francuskog predsjednika pritom se referira na reakcije koje je su izazvala njegova stajališta o eutanaziji, iznesena u Solomonovoj knjizi, gdje su navedene ove njegove riječi: “Eutanazija će biti jedan od esencijalnih instrumenata našeg budućeg društva. Prema socijalističkoj logici slobode i fundamentalne slobode, tu (među slobodne odluke čovjeka, op.aut.) spada i samoubojstvo, pravo da se na direktan ili indirektan način prekine vlastiti život kad on postane nepodnošljiv ili ekonomski neodrživ. Stoga mislim da će eutanazija, bilo kao vrijednost slobode ili naprosto kao roba, biti jedno od prava budućih društava.”

Ovakvo Attalijevo promišljanje budućnosti izazvalo je kontroverze još u vrijeme kad je objavljeno, a lažni Attalijev citat koji se naslanja na njegovu raspravu staru više od trideset godina pojavio se upravo u vrijeme kad francuska Nacionalna skupština raspravlja upravo o eutanaziji, pravu na slobodan i izabran prekid života.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.