Dezinformacije o koronavirusu

Šire se nova netočna tumačenja sudskih procesa antivaksera

U opisu videa koji se širi Facebookom stoji da je optužnicu za zločine protiv čovječnosti prihvatio kanadski Vrhovni sud, što nije točno
Foto: Guillaume Jaillet // Unsplash

Na Facebooku se ovih dana širi video u kojem se iznosi da je kanadski sud prihvatio optužnicu za provođenje korona mjera kao zločina protiv čovječnosti. Video (arhivirano ovdje) traje malo manje od 12 minuta i podijeljen je više od dvije tisuće puta. Pregledan je preko 20 tisuća puta.

U opisu objave na Facebooku stoji “BOMBA, ONTARIO, Vrhovni Sud prihvatio optužnicu za zločin protiv čovječnosti”, a linkan je i tekst sa stranice Breaking-news.ca, u kojem se piše o “novim nirnberškim suđenjima 2021. godine”, a kroz primjere korona tužbi cjepivo opisuje kao “opasan medicinski eksperiment” i “gensku terapiju”.

Na Faktografu smo već pisali o tome kako antivakseri borbu protiv Covida-19 neosnovano uspoređuju s nacizmom, kao i o manipuliranju terminom “informirani pristanak”.  Pisali smo već i o tome kako cjepivo nema tajnu genocidnu komponentu, te se ne može koristiti za genetsku modifikaciju ljudi.

Tužbu predvodi vodeća kanadska antivakserska organizacija

U opisu videa koji se širi Facebookom stoji da je optužnicu prihvatio kanadski Vrhovni sud, što nije točno. Vrhovni sud Kanade (najviši sud u zemlji) lociran je u Ottawi, a u Ontariju se nalazi tzv. Superiorni sud pravde, koji djeluje na pokrajinskoj razini.

U videu William Fehr, vlasnik trgovine JW Foods iz Kanade, govori kako je primio sudske dokumente koji pokazuju da je sud u Ontariju prihvatio optužnicu za zločin protiv čovječnosti protiv Justina Trudeaua, Pape, engleske kraljice, UN-a, “kartela cjepiva”, premijera Douga Forda, ministarstva zdravstva, “tiranskih policajaca” koji provode pandemijske mjere, itd. 

Fehr je u posljednjih godinu dana privlačio pažnju javnosti sudjelovanjem u prosvjedima protiv lockdowna, izjavama da će “svatko tko dođe u njegovu trgovinu bez maske biti poslužen”, ali i prodavanjem proizvoda problematičnih naziva, čije se proizvođače optužuje za rasističke konotacije i govor mržnje.

Tužba antivaksera

Optužnica koju Fehr spominje također je objavljena na stranici Breaking-news.ca, iz čega je vidljivo da se radi o tužbi koja je podignuta u srpnju 2020. godine. U tužbi sudjeluju brojni pojedinci, među kojima je i Denis Rancourt, bivši profesor sa Sveučilišta u Ottawi, čiji su navodi da “nošenje maski nema nikakvih prednosti” lani osporeni od strane znanstvenika te označeni kao širenje netočnih informacija. Tužbu predvodi Vaccine Choice Canada, vodeća kanadska antivakserska organizacija.

Vaccine Choice Canada pokrenuo je parnicu tražeći da se ukinu pandemijske mjere, uključujući propise koji uvode obvezu nošenja maski u unutrašnjim prostorima. Tužba, koju je u srpnju 2020. podnio odvjetnik Rocco Galati pred Višim sudom pravde u Ontariju, navodi da lockdown, fizičko distanciranje i obvezno nošenje maski krše ustavna prava Kanađana.

U tužbi se također iznose tvrdnje o “novom (ekonomskom) svjetskom poretku” i “masivnom i koncentriranom provođenju cijepljenja svakog čovjeka na planeti Zemlji s ciljem elektroničkog nadzora” po nalogu “globalnih milijardera, korporativnih i organizacijskih oligarha”, a kanadske nacionalne medije optužuje se za “staljinističku” kampanju i skrivanje istine o mjerama javnog zdravstva.

Sud je tužbu samo uzeo na razmatranje

U travnju ove godine navode o uspješnim presudama u parnicama koje vodi kanadski odvjetnik Rocco Galati provjeravao je i tim AFP-a za provjeru informacija. Galati je 2019., prije pandemije, sudjelovao s Vaccine Choice Canada i u tužbi protiv vlade Ontarija zbog obveznog cijepljenja za školarce. 

I taj sudski proces, kao i kolektivna tužba podignuta lani koju se spominje u videu koji se širi Facebookom, još uvijek su aktivni, rekli su iz suda u Ontariju za AFP. Stoga razloga za slavlje koje se širi mrežama nema – sud je tužbe samo uzeo na razmatranje, nikakve presude još uvijek nisu donesene. Uzimanje tužbe na razmatranje ne govori ništa o mišljenju suda naspram sadržaja tužbe.

Prijašnji slučajevi

Od početka pandemija društvenim mrežama i rubnim portalima šire se navodi o uspješnim sudskim procesima u korona-slučajevima, kao i krivo tumačenje sudskih presuda i “prihvaćanja” zahtjeva za pokretanjem sudskog procesa.

Tako se, primjerice, netočno pozivalo na presudu Vrhovnog suda SAD-a iz 1866. godine, navodeći da su tom presudom mjere poput fizičkog distanciranja proglašene neustavnim. Provjerom informacija pokazalo se da podaci navedeni u objavama na Facebooku nisu pronađeni u mišljenju Vrhovnog suda, a presuda zapravo podupire vladino ovlaštenje za provođenje fizičkog distanciranja i sličnih mjera kada je to u interesu javnog zdravlja.

Na društvenim mrežama nedavno su se dijelile i objave u kojima se navodi da je Međunarodni kazneni sud (ICC) “prihvatio” žalbu koja tvrdi da izraelski program cijepljenja COVID-19 krši Nürnberški zakon. Međutim, kako ocjenjuje Reutersov tim za provjeru informacija, tim objavama nedostaje važan kontekst. Naime, svatko može dostaviti informacije o navodnim zločinima, ali potvrda primitka nije isto što i odluka o meritumu slučaja. Tužiteljstvo ICC-a u mišljenju danom Reutersu upozorilo je protiv netočnog tumačenja “prihvaćanja”. Istaknuli su kako se ne radi o “prihvaćanju”, već o primitku zahtjeva, a tužiteljstvo tek treba provesti preliminarno ispitivanje kako bi odlučilo postoji li osnova za pokretanje istrage.

Na Faktografu smo već pisali i o navodnim uspješnim sudskim procesima koje je vodio odvjetnik Robert F. Kennedy Jr, producent “dokumentarnog” filma Vaxxed, kao i dezinformacijama da zbog “dokazane prevare s cjepivom” Vlada SAD-a više neće financirati Svjetsku zdravstvenu organizaciju, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Gatesovu fondaciju.

Pisali smo i kako je netočno da su sudovi priznali kako cjepivo uzrokuje autizam, što je tvrdnja koju su raskrinkavali i francuski AFP, američki PolitiFact, indijski VishvasNews i Science Feedback.

Sve dosad razotkrivene dezinformacije u vezi pandemije možete pročitati na našem Live blogu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.