Razotkriveno

Ne, danskom nogometašu Eriksenu nije pozlilo zbog cjepiva

Facebookom kruži dezinformacija da je Christianu Eriksenu, nogometnom reprezentativcu Danske, na terenu pozlilo zbog cjepiva protiv Covida-19.
EPA/Wolfgang Rattay / POOL

Nakon što se danski nogometaš Christian Eriksen uslijed zastoja srca srušio bez svijesti u 42. minuti nogometne utakmice između Danske i Finske, više korisnika Facebooka požurilo je na ovoj društvenoj mreži objaviti da je razlog njegovog zdravstvenog kolapsa bilo – cjepivo protiv Covida-19.

Jedan od njih objavio je: “Izgleda da je Christian Eriksen primio bocku 12 dana prije nego se srušio i trebao oživljavanje. Ali stručnjaci će vas uvjeravati da to sigurno nema veze s bockom koju je primio prije 12 dana.” Ovaj njegov post podijelilo je preko 170 osoba.

U drugom postu navodi se i datum kad je nogometaš navodno cijepljen: “Prema zadnje dostupnim informacijama saznajemo da se Christian Eriksen cijepio Pfizerovim cjepivom 31.05.2021. Informacija je prenešena putem Radio Sportive od strane liječnika Interove mončadi.”

Treći korisnik piše: “Šef medicinske službe Intera potvrdio na radiju da je Eriksen primio Pfizerovo cjepivo 31.5.”

Sudeći prema informacijama iz službenih izvora, navodi da je kolaps Christiana Eriksena posljedica cijepljenja proizvoljni su i ne odgovaraju istini. Da Eriksen nije cijepljen, kao i da nije bolovao od Covida-19, novinarima Rai Sporta rekao je Giuseppe Marotta, direktor nogometnog kluba Inter, u kojem danski nogometaš odrađuje profesionalni ugovor. O tome je izvijestila agencija Reuters.

Tvrdnja da je Eriksen cijepljen, iz čega se izvlačio zaključak da je zastoj srca posljedica cijepljenja, najprije je objavljena na društvenim mrežama izvan hrvatskog govornog područja, a pritom je kao izvor informacije navođen razgovor postaje Radio Sportivo s klupskim liječnikom Intera. Zbog toga su reagirali s ove radijske postaje i na svom Twitteru objavili: “Nikada nismo izvijestili o nikakvom mišljenju medicinskog osoblja Intera o stanju Christiana Eriksena.”

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.