Faktograf.hr

Samo činjenice

Netočno je da cijepljene pacijente u KBC Sestre milosrdnice označavaju “žutom trakom”

Facebookom kruži netočna tvrdnja da se u KBC Sestre milosrdnice pacijenti cijepljeni protiv Covida-19 označavaju "žutom trakom" jer im se "spašava život".
HINA/ Daniel Kasap/ dk (ilustracija)

Među korisnicima Facebooka dijeli se navodno iskustvo osobe koja je bolesnu tetu vodila u Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. Osoba pritom, između ostalog, tvrdi da pacijenti koji su ranije cijepljeni po dolasku u bolnicu dobivaju žutu traku, jer njima se “spašava život”. Poruka u cijelosti glasi:

“U četvrtak prijateljica vodila tetu s oteklinama na nozi u Vinogradsku bolnicu u Zagrebu. Na ulazu obavezna trijaža (mjerenje temperature, ispunjavanje upitnika o testiranju, cijepljenju…) I čekanje od 9 sati! Svakih petnaest minuta hitna dovozi ili dovodi i stare i mlade, koje liječnici odmah uzimaju. Mnogima od njih rade reanimaciju. Na prijemu ti pacijenti dobivaju oko ruke žutu traku. Prijateljica konačno odlazi pitati zašto teta nije dobila žutu traku pa da i ona dođe na red već jednom. Iz smušenog odgovora i razgovora s nekim od pacijenata zaključuje da žutu traku dobivaju oni koji su cijepljeni, tj. oni kojima se spašava život” (primjer arhiviran ovdje).

Za obrazloženje navoda o žutim trakama obratili smo se Kliničkom bolničkom centru “Sestre milosrdnice”, a iz Ureda v.d. ravnatelja dobili smo odgovor u kojem se navodi da svi pacijenti koji se primaju na bolničko liječenje u Vinogradskoj dobivaju bijelu narukvicu. Potom, nakon trijaže u  objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBO), bivaju označeni narukvicama u boji (a ne žutim trakama, kako je to navedeno u postu koji dijele korisnici Facebooka).

U odgovoru koji smo dobili iz Ureda v.d. ravnatelja Kliničkog bolničkog centra “Sestre milosrdnice” navode da se u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBO) u Vinogradskoj ulici radi trijaža pacijenata, nakon čega pacijenti dobivaju narukvice u bojama koje označavaju hitnost njihovog slučaja, tj. težinu njihovog zdravstvenog stanja.

Pacijenti prve kategorije dobivaju crvenu narukvicu, što znači da im je potrebna reanimacija, odnosno da ih je hitno uzeti u obradu i neodgodivo im pomoći. Pacijenti druge kategorije dobivaju narančastu narukvicu, što znači da moraju biti zbrinuti unutar deset minuta. Žutu narukvicu dobivaju pacijenti kategorije III, koji imaju biti zbrinuti u roku od trideset minuta. Četvrta kategorija pacijenata dobiva zelenu narukvicu, a ona označava da je pacijenta ili pacijenticu potrebno obraditi unutar sat vremena. Peta kategorija pacijenata dobiva ljubičastu narukvicu, što znači da je pacijenta ili pacijenticu potrebno zbrinuti unutar dva sata od primanja u bolnicu.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.