Faktograf.hr

Samo činjenice

Nema dokaza da su smrti pilota British Airwaysa povezane s cijepljenjem protiv korone

Iako su piloti umrli s kratkim razmakom, nije poznato jesu li se cijepili, a British Airways tvrdi da slučajevi nisu povezani.
Piloti
StockSnap/Pixabay

“Možda ne bi bilo loše da u britanskoj aviokompaniji razmisle da na neko vrijeme na svaki let angažiraju i rezervne pilote, po mogućnosti necijepljene”

Zaključak je to teksta koji je objavljen na stranici provjeri.hr i koji donosi “uznemirujuću vijest” iz aviokompanije British Airways. Kako piše provjeri.hr, “četvorica njihovih pilota umrlo je u posljednjih sedam dana i svi su bili cijepljeni cjepivom protiv Covida-19”.

Uz tekst, objavljena je i fotografija četiri knjige sućuti s fotografijama preminulih pilota.

Povezivanje cijepljenja sa smrću pilota potaknulo je jednog našeg čitatelja da sam se javi s molbom da provjerimo te informacije.

Što kaže kompanija?

Informacija o smrti četvorice pilota British Airwaysa koja je nastupila nakon cijepljenja prvo se, piše Snopes, proširila društvenim mrežama u obliku kratke glasovne poruke nepoznatog korisnika koji je navodno dobio informaciju od prijatelja pilota koji radi u British Airwaysu.

Nepoznati korisnik također je tvrdio da zbog toga kompanija ima “krizne” sastanke s britanskom vladom na temu zabrane letenja pilotima nakon cijepljenja protiv Covida-19.

Vrlo brzo je uslijedila reakcija kompanije koja je na svom Twitteru napisala:

“Nažalost, nedavno su preminula četiri člana naše pilot zajednice. Naše misli su s njihovim obiteljima i prijateljima. Nema nikakve istine u tvrdnjama na društvenim mrežama koje nagađaju da su četiri smrtna slučaja povezana”

Kompanija nije objavila više detalja o uzrocima smrti.

Snopes je utvrdio identitet trojice od četiri spomenuta pilota koji su preminuli tijekom svibnja i lipnja 2021.

Šezdesetogodišnji Nicholas Synnott proveo je 243 dana u bolnici u Texasu bolujući od teškog oblika Covida-19, a preminuo je nekoliko mjeseci nakon povratka u Veliku Britaniju. Kako piše Daily Mail, uzrok smrti još nije potvrđen, ali najvjerojatnije je riječ o smrti povodom komplikacija izazvanih dugotrajnim Covidom. Doktor koji se brinuo o njemu u teksaškoj bolnici rekao je da je pravo čudo što je Synnott izašao iz bolnice jer mu je, dok je bio u komi, nekoliko organa bilo teško oštećeno.

33-godišnji Edward Brice-Bennett pronađen je 2. lipnja bez svijesti u parku u Tidworthu pored svog bicikla, a posmrtno je utvrđeno kako je imao abdominalnu traumu i unutarnje krvarenje.

Pilot Grant Mercer umro je 4. svibnja, a Snopes prenosi riječi osobe upoznate s okolnostima njegove smrti, a koja je navela kako ona nema nikakve veze s cijepljenjem.

Nije poznato jesu li se piloti cijepili

Kako navodi USA Today, britanska Agencija za lijekove i medicinske proizvode nije dobila nikakve dojave o povezanosti cijepljenja sa smrću pilota. Isto tako, agencija je potvrdila i da se nikakvi pregovori oko zabrane letenja cijepljenim pilotima ne vode s kompanijom. Da smrti nisu povezane s cjepivom protiv Covida-19 te da se nikakvi pregovori ne vode sa britanskom vladom Reutersu je potvrdio i glasnogovornik British Airwaysa.

Glasnogovornik je pak potvrdio autentičnost fotografije knjiga žalosti ponovivši još jednom kako su misli kompanije s obiteljima preminulih.

Iako je iz kompanije potvrđena smrt četvorice njihovih pilota u kratkom vremenu, nije točno, kako to navodi provjeri.hr, da su umrli s razmakom od sedam dana, niti je poznato jesu li se ili ne cijepili protiv korone.

 

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.