Faktograf.hr

Samo činjenice

Američka vojska nije uhitila Gatesa

Informaciju o uhićenju Billa Gatesa objavio je Real Raw News koji obiluje netočnim vijestima o uhićenjima i pogubljenjima poznatih osoba.
Screenshot: YouTube (TED Talk)

Prije desetak dana i hrvatskim se rubnim portalima i društvenim mrežama počela širiti priča da je američka vojska uhitila osnivača Microsofta i filantropa Billa Gatesa. Primjer jedne takve objave arhiviran je ovdje.

Priča se temelji na objavi portala Real Raw News koji je 1. kolovoza javio kako su američki marinci još 27. srpnja Gatesa uhitili na njegovom tajnom imanju u Južnoj Karolini. Optužbe, kako su naveli, „uključuju širok spektar“ – od suradnje na odobrenju cjepiva protiv Covida-19 te utjecaja na sastav cjepiva radi zarade do organizacije krijumčarenja djece, zajedno s pedofilom Jeffreyom Epsteinom.

U međuvremenu su na Real Raw Newsu 23. kolovoza javili i kako je počelo suđenje Gatesu pred vojnim sudom te se „izvještaj“ iz sudnice još nalazi na njihovoj naslovnici.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Međutim, nijedan vjerodostojan medij nije javio o takvom uhićenju ili o suđenju, a Bill Gates i nakon spomenutog 27. srpnja uredno objavljuje raznovrsne statuse na društvenim mrežama poput Instagrama i Twittera.

Da je vijest o uhićenju Gatesa lažna, ranije su utvrdili i fact-checkeri Reutersa i USA Todaya.

S obzirom na teme kojima se bavi, jasno je da stranica Real Raw Newsa širi teorije QAnona, po kojima je vojska u obračunu s javnim osobama koje su navodno povezane u pedofilski lanac i krijumčarenje djece. Tako se u ovom trenutku na istoj stranici može pročitati i kako je vojska prije nekoliko mjeseci provela smrtnu kaznu nad glumcem Tomom Hanksom zbog pedofilije, iako je glumac živ i aktivan ili kako je James Comey, bivši glavni čovjek FBI-ja giljotiniran od strane američke vojske, za što također nema nikakve potvrde.

I u prošlosti je ta stranica javljala o provođenju kazni nad poznatim osobama, kao što su bile lažne informacije da je bivša američka državna tajnica Hillary Clinton obješena u Guantanamu.

Stranica Real Raw Newsa u svojoj About us rubrici navodi da ima samo jednog osnivača i autora, Michaela Baxtera, koji je ranije radio kao novinar i učitelj engleskog jezika. Dodaje i disclaimer kako se informacije na toj strani objavljuju u informativne, obrazovne i zabavne svrhe te je naglašeno kako to uključuje i „humor, parodiju i satiru“.

„Ovaj disclaimer uključili smo zbog naše zaštite, na sugestiju pravnog savjetnika“, pojašnjava.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.