Faktograf.hr

Samo činjenice

Francuska policija nije pljeskala prosvjednicima protiv Covid mjera

Facebookom se širi lažna tvrdnja da je francuska policija podržala prosvjede protiv Covid mjera. Ilustrirana je video zapisom iz 2020. godine.

Preko deset tisuća puta na društvenoj mreži Facebook podijeljen je video s jednog korisničkog profila, koji prikazuje francusku policiju kako plješće prosvjednicima, dok u isto vrijeme prosvjednici plješću policiji.

“Francuska policija neće protiv naroda”, napisao je Facebook korisnik koji je objavio video. Kako je video objavljen 17. srpnja, na dan kad su se u Francuskoj događali prosvjedi protiv mjera što ih francuska vlada poduzima u suzbijanju pandemije koronavirusa, velik broj Facebook korisnika pomislio je da se snimka odnosi na događaje sa spomenutih prosvjeda. O tome govore komentari, na stotine njih, koji su ostavljeni ispod predmetne objave.

Međutim, video nije nastao u vrijeme prosvjeda 17. srpnja ove godine i ne odnosi se na prosvjede protiv mjera francuskih vlasti usmjerenih prema suzbijanju Covida-19.

Snimka o kojoj je riječ nastala je nešto više od godinu dana ranije, 16. lipnja 2020. godine, u Nimesu, a prikazuje prosvjede francuskih zdravstvenih radnika i radnica, koji su zahtijevali veće plaće, odnosno izdašnije financiranje rada bolnica i drugih zdravstvenih ustanova. Snimka je 17. lipnja 2020. objavljena i na platformi YouTube, a u opisu videa stoji:

“Scena je u kontrastu sa slikama nasilja koje su istog dana snimljene u Parizu. U Nîmesu je policija spustila kacige kad su prolazili njegovatelji, koji su prosvjedovali u korist javne bolnice. Gesta policije, koju su njegovatelji pozdravili, izazvala je dugi pljesak s obje strane…”

Izvještaj o ovom prosvjedu može se naći na portalu The Connexion, koji donosi vijesti iz Francuske.

Ista snimka stavljena u pogrešan kontekst prosvjeda od 17. srpnja ove godine objavljivana je i na društvenim mrežama koje pokrivaju druga govorna područja. Zato se njome pozabavilo nekoliko fact-checkerskih servisa. Ovoj temi, primjerice, pisali su fact-checkeri portala Euronews, koji također navode da je stara snimka iskorištena kako bi zavela korisnike društvenih mreža, odnosno kako bi ih navela da pomisle da je riječ o postupku policije u vrijeme prosvjeda protiv mjera za suzbijanje koronavirusa.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.