Razotkriveno

Ne, NASA ne pokušava zakloniti Sunce umjetnim oblacima

Društvenim mrežama širi se snimka testiranja raketnog motora, praćena teorijom zavjere prema kojoj američka svemirska agencija NASA pokušava zakloniti Sunce.
Photo by Nick Scheerbart on Unsplash

Pokušava li NASA zakloniti sunce umjetnim oblacima? Ovo pitanje stoji u opisu video snimke na jednoj od Facebook adresa s koje se nerijetko dijele sadržaji što promoviraju teorije urote.

Uz snimku koja prikazuje ispuštanje velikih količina vodene pare u atmosferu nije navedeno kako i gdje je ona nastala, što je ostavilo prostor za pogrešna tumačenja i zaključke. Dijelovi iste snimke ranije su objavljivani na inozemnim Facebook stranicama, koje promoviraju teorije urote o chemtrailsima.

Međutim, snimka ne prikazuje zaklanjanje sunca umjetnim oblacima, nego je u pitanju testiranje raketnog motora za let u svemir. Snimka je objavljena na YouTube kanalu NASA-e u listopadu 2017. godine.

U opisu NASA-inog videa stoji: “Inženjeri u NASA-inom svemirskom centru Stennis u Mississippiju 19. listopada dovršili su ‘požarno ispitivanje’ raketnog motora RS-25 E2063, letačkog motora za novi NASA-in raketni sustav za lansiranje SLS letjelice u svemir. Motor E2063 trebao bi pomoći pogonu SLS-a na svojoj Istraživačkoj misiji (EM-2), prvom letu nove rakete koje će ponijeti ljude u svemir.”

Uz ovaj opis stavljena je i napomena: “Ovaj video zapis dostupan je za preuzimanje u NASA-inoj arhivi fotografija i video-zapisa.”

Predmetna video-snimka, dakle, ne prikazuje sakrivanje sunca umjetnim oblacima, nego testiranje raketnog motora. Iste tvrdnje, prema kojima se radi o “sakrivanju sunca”, na Facebooku su se pojavljivale i ranije, o čemu je pisao i crnogorski fact-checkerski portal Raskrinkavanje.me (Faktografov partner u regionalnoj SEE Check mreži).

O NASA-inom svemirskom centru u Mississippiju govorilo se svojedobno i u jednoj od najpopularnijih BBC-jevih emisija Top Gear, pri čemu su Britanci objasnili da se radi o testiranju motora, a veliki oblak vodene pare – iz kojeg uistinu može kišiti – posljedica je tog testiranja. Dijelove BBC-ove emisije teoretičari zavjere također su koristili kako bi tvrdili da se radi o stroju za pravljenje kišnih oblaka. Ovu tvrdnju demantirali su fact-checkeri novinske agencije AFP u srpnju 2019. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.