Faktograf.hr

Samo činjenice

Joe Biden nije zaspao na sastanku u Bijeloj kući

Društvenim mrežama širi se video izrezan tako da izgleda kao da je Biden zaspao na sastanku s premijerom Izraela.
EPA/Alex Edelman / POOL

Društvenom mrežom Facebook širi se 22 sekunde dug isječak snimke sastanka izraelskog premijera Naftalija Bennetta a američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući u Washingtonu. Uz ovu snimku na nekim korisničkim adresama navodi se da je američki predsjednik tijekom sastanka zaspao.

Eksplicitna tvrdnja da je Biden zaspao objavljena je i u naslovu portala Priznajem.hr (arhivirano ovdje). Snimku su objavljivali i drugi internetski portali, u Hrvatskoj i u inozemstvu, pri čemu se u naslovima uglavnom postavljalo pitanje je li američki predsjednik uistinu zadrijemao tijekom susreta s izraelskim premijerom (1, 2). Pojedini portali su uz to pitanje u naslovima navodili i da je zatražena smjena američkog predsjednika te su čitatelji mogli zaključiti da je američki predsjednik tijekom susreta s visokim gostom iz Izraela doista počinio nešto nedolično. Priču da je Biden zaspao na sastanku s izraelskim premijerom proširila je ruska državna televizija RT.

Dakako, američki predsjednik nije zaspao tijekom sastanka s izraelskim premijerom. Na internetu se lako može pronaći cjelovita snimka sastanka Bidena i Benneta, primjerice na YouTube kanalu medijske kuće C-SPAN, na kojoj se jasno može vidjeti da je američki predsjednik budan, da miče dlanovima dok sluša što govori njegov gost te da spremno odgovara na izlaganje izraelskog premijera.

Snimka koja se distribuira društvenim mrežama kao tobožnji dokaz da američki predsjednik drijema odrezana je točno u trenutku kad američki predsjednik počinje micati prstima, a nekoliko sekundi kasnije i odgovarati na izlaganje sugovornika. Na čitavoj snimci, koja traje nešto duže od 11 minuta, ti se trenuci mogu pogledati od desete minute i tridesete sekunde.

Budući da je istu reakciju skraćena snimka izazvala i u inozemstvu, na dezinformaciju da je Biden zaspao tijekom sastanka reagirali su fact-checkeri brojnih medijskih kuća, kao što su Reuters, The Associated Press, PolitFact, Raskrinkavanje.ba

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.